Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

& 6 punkt 2 Statutu Szkoły Podstawowej nr 5 im. Henryka Sienkiewicza w Lesznie: [Zadaniem szkoły jest] Utrzymanie prozdrowotnych warunków życia i pracy.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "& 6 punkt 2 Statutu Szkoły Podstawowej nr 5 im. Henryka Sienkiewicza w Lesznie: [Zadaniem szkoły jest] Utrzymanie prozdrowotnych warunków życia i pracy."— Zapis prezentacji:

1

2 & 6 punkt 2 Statutu Szkoły Podstawowej nr 5 im. Henryka Sienkiewicza w Lesznie: [Zadaniem szkoły jest] Utrzymanie prozdrowotnych warunków życia i pracy nauczycieli w szkole oraz kształtowanie właściwych postaw wobec problemów ochrony środowiska

3

4 1991 rok – raport ZDROWA SZKOŁA Lata to okres wstępny poświęcony wdrażaniu projektu Od 1996 roku planowo realizujemy projekt Szkoły Promującej Zdrowie

5 Właściwe odżywianie jest podstawą prawidłowego rozwoju. Nieprawidłowe żywienie prowadzi do zaburzeń zdrowia, niedożywienia oraz nadwagi i otyłości. Otyłość dzieci w wieku szkolnym zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym chorób układu krążenia w wieku dojrzałym. Narastająca epidemia otyłości zaczyna być uznawana w Polsce, podobnie, jak w wielu krajach europejskich za najpoważniejsze zagrożenie zdrowia mieszkańców. Pierwszą zasadą racjonalnego żywienia uczniów jest zapewnienie możliwości spożywania posiłków przynajmniej co 4 godziny. Polskie dzieci spożywają jedynie 50% zalecanej normy wapnia - czynnika decydującego o prawidłowym rozwoju struktury kostnej. Zbyt małe spożycie mleka, a co za tym idzie również wapnia może być przyczyną przyspieszenia rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak: osteoporoza lub gruźlica.

6 Obecnie kilkanaście procent uczniów przychodzi do szkoły na czczo; ponad 60% uczniów zjada zazwyczaj II śniadanie, przy czym najczęściej są to kanapki przynoszone z domu; około 20% uczniów zazwyczaj nic w szkole nie jada; obiad w domu spożywa tylko 70-80% uczniów. dane z raportu PZH z 2000roku

7

8 Szkoła podejmuje wiele działań o charakterze edukacyjnym, mających na celu wzbogacenie wiedzy dzieci i młodzieży z zakresu właściwego odżywiania.

9

10 Powołana w 2000 roku Fundacja "Mleko dla Szkół, Mleko dla Zdrowia" popularyzuje picie świeżego mleka wśród dzieci. Ideą Programu Mleko w Szkole jest, aby co dzień każdy uczeń miał szansę na kartonik ŚWIEŻEGO POŻYWNEGO MLEKA w swojej szkole. Nasza szkoła ten unijny projekt realizuje od samego początku. Codziennie dyżurni uczniowie rozdają kartonik białego lub smakowego mleka. Od tego roku można także za niewielkie pieniądze zakupić jogurt.

11

12 Uczniowie klas I – III podczas długiej przerwy razem spożywają śniadanko, które popijają ciepłym napojem. W ten sposób uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na płyny. Uczniowie starszych klas mogą zakupić soki w szkolnej pijalni napojów.

13

14 Codziennie w szkolnej stołówce czeka na dzieci za darmo talerz ciepłej zupy! Z dobrodziejstwa naszego ajenta korzystają przede wszystkim dzieci uczęszczające do świetlicy szkolnej i przebywające w szkole do późnych godzin popołudniowych.

15

16 Szkoła nie może być miejscem reklamy i sprzedaży produktów żywnościowych o nieodpowiedniej jakości zdrowotnej, nie zalecanych w żywieniu dzieci. Dbamy o to, aby asortyment produktów spożywczych i napojów sprzedawanych w szkole odpowiadał zasadom racjonalnego żywienia. Tutaj każdy znajdzie dla siebie coś dobrego i zdrowego!

17

18 Dzieciaki mają się przekonać, że dojrzałe jabłka, gruszki i truskawki, a także papryka i marchew są smaczniejsze i zdrowsze niż paczkowane chipsy czy batoniki. Dlatego każdy wychowawca w klasach dba o to, aby na półce w klasie stał kosz z owocami sezonowymi!

19 Hasła promujące zdrowe odżywianie, sylwety warzyw i owoców wykonane przez uczniów były ozdobą manifestacji zdrowia, która przeszła ulicami dzielnicy!

20 Poprzez samodzielnie przygotowywanie surówek i sałatek kształtujemy w uczniach prawidłowe nawyki żywieniowe.

21 Zajęcia z promocji zdrowia mają na celu wyposażyć uczniów w umiejętność dokonywania zdrowych wyborów podczas zakupów lub w restauracji. Niejednokrotnie efekty tej pracy możemy zaobserwować podczas szkolnych wycieczek.

22 Prawidłowe żywienie i odpowiednia aktywność fizyczna są warunkami zdrowia i harmonijnego rozwoju dzieci i młodzieży. Nieprawidłowe żywienie i brak aktywności fizycznej prowadzą do niedożywienia, nadwagi, otyłości oraz innych zaburzeń w rozwoju fizycznym i umysłowym dzieci i młodzieży, obniżenia ich odporności na choroby oraz zwiększają ryzyko wystąpienia chorób żywieniowozależnych w dorosłym życiu.

23 Produkty zbożowe z tzw pełnego przemiału czyli np. pieczywo razowe Mleko i jego przetwory Warzywa i owoce

24


Pobierz ppt "& 6 punkt 2 Statutu Szkoły Podstawowej nr 5 im. Henryka Sienkiewicza w Lesznie: [Zadaniem szkoły jest] Utrzymanie prozdrowotnych warunków życia i pracy."

Podobne prezentacje


Reklamy Google