Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"— Zapis prezentacji:

1 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

2 DANE INFORMACYJNE (DO UZUPEŁNIENIA) Nazwa szkoły: Gimnazjum im. Jana Pawła II w Łebieniu ID grupy: 96/51_mp_g1 Kompetencja: Matematyczno - przyrodnicza Temat projektowy: Czy wiem, co jem? Semestr/rok szkolny: II, rok szkolny 2010/2011

3 W październiku 2010 roku w naszej szkole przeprowadziliśmy ankietę, którą miała wykazać nasze przyzwyczajenia i świadomość dotyczącą tego, co jemy

4 CO JEMY?

5 NASZ SZKOLNY SKLEPIK

6

7 CO NAJCZĘŚCIEJ KUPUJESZ W SKLEPIKU?

8 NASZE ZDROWIE ILE POSIŁKÓW JESZ W CIĄGU DNIA?

9 CZY JESZ COŚ W SZKOLE?

10 JEŚLI TAK- CO NAJCZĘŚCIEJ?

11

12

13 BMI- WSKAŹNIK MASY CIAŁA współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą.

14

15 16,0 – wygłodzenie 16,0–17,0 – wychudzenie (spowodowane często przez ciężką chorobę lub anoreksję) 17–18,5 – niedowaga 18,5–25,0 – wartość prawidłowa 25,0–30,0 – nadwaga 30,0–35,0 – I stopień otyłości 35,0–40,0 – II stopień otyłości 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna)

16

17 ŚREDNIE BMI UCZNIÓW NASZEJ SZKOŁY WYNOSI 21,5 Czyli mieści się w granicach normy

18

19 Czy wiesz co to znaczy dobrze się odżywiać? Czy wiesz jakich składników musisz dostarczać swojemu organizmowi? Czy wiesz, czego unikać? Czy odżywiać się i jeść to to samo?

20 CZY WIEM, CO JEM? Czy wiem, co jem?

21 CO WYBIERAM?

22 GŁÓWNE SKŁADNIKI POKARMOWE: Białka Węglowodany czyli cukry Tłuszcze Sole mineralne Witaminy Woda

23 BIAŁKA To podstawowy składnik budujący Twoje ciało. Musisz go dostarczać codziennie w odpowiedniej ilości, na przykład przez spożywanie: chudego mięsa, chudych wędlin, drobiu, nabiału- twarogów, serów, mleka, jogurtów, kefirów, jajek, dostarczą Ci go także warzywa strączkowe, głównie soja, fasola, bób.

24 WĘGLOWODANY (CUKRY) Rozróżniamy trzy zasadnicze grupy: Cukry proste- glukoza, fruktoza (cukier owocowy) Dwucukry – sacharoza (cukier buraczany) Wielocukry- skrobia Cukry dostarczają łatwo osiągalnej energii, spalenie 1 grama cukru dostarcza 6 kCal

25 Tu znajdziesz cukry : cukier rafinowany, glukoza, płatki kukurydziane, miód, ryż, kasza Manna, makaron, morele suszone, rodzynki, płatki owsiane, dżem, fasola, bułka, chleb pszenny, czekolada, chleb razowy, banan, winogrona, naleśniki, kasza gryczana, kasza perłowa

26 BŁONNIK Błonnik to mieszanina wielocukrów pokarmowych nietrawionych i niewchłanianych w ludzkim przewodzie pokarmowym. Pełni on niezwykle ważną rolę, ponieważ pomaga oczyszczać jelita z resztek pokarmowych i zapobiega nowotworom jelit. Znajdziesz go w razowym pieczywie, razowym makaronie, jabłkach, śliwkach, otrębach

27 TŁUSZCZE Tłuszcze spożywcze dostarczają organizmowi głównie energii, są także materiałem zapasowym. Spalenie 1 grama tłuszczu dostarcza organizmowi około 9 kCal Można je podzielić na Roślinne- oleje, margaryna, oliwa Zwierzęce- łój, słonina, ceres, smalec, masło W temperaturze pokojowej tłuszcze roślinne są zazwyczaj ciekłe, a zwierzęce mają stan skupienia stały.

28 Ze względu na budowę chemiczną można je podzielić: * nienasycone, w których występują reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu węglowodorowym wiązania podwójne; tłuszcze te występują w dużych ilościach w roślinach i zwykle w temperaturze pokojowej są ciekłe; * nasycone, w których występują reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu węglowodorowym wyłącznie wiązania pojedyncze; tłuszcze te są produkowane przede wszystkim przez organizmy zwierząt.

29 NAJZDROWSZE Kwasy tłuszczowe omega-3 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-3 lub ω-3) – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy pełniące ważną rolę w odżywianiu człowieka: * kwas α-linolenowy (ALA) * Kwas eikozapentaenowy (EPA) * Kwas dokozaheksaenowy (DHA)

30 Kwasy tłuszczowe omega-6 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-6 lub ω-6) – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla łańcucha węglowodorowego. Kwasy omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), co oznacza, że nie są one produkowane przez organizm człowieka, a jednocześnie są mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowanie i muszą być pobierane z pożywienia. Przykładowe kwasy omega-6 * kwas linolowy (LA) * kwas gammalinolenowy (GLA) * kwas arachidonowy (AA, ARA)

31

32 Białko CukryTłuszcze GŁÓWNE SKŁADNIKI POKARMOWE

33 WITAMINY Dzielimy je na: Rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) Rozpuszczalne w wodzie (gr. B, C )

34 znaczenieSkutki niedoboruwystępowanie Aodgrywa istotną rolę w procesie widzenia Problemy z widzeniem Wysychanie spojówek oczu. Łuszczenie się skóry. wątroba szpinak pomidory marchew DWażna w powstawaniu i wzroście kości. Zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach. U dzieci występuje krzywica. U dorosłych nieprawidłowe zrastanie się kości po złamaniach, oraz ich rozmiękczenie. tran mleko (tłuste) żółtka jaj - powstaje w skórze pod wpływem promieni UV EOgranicza niekorzystne procesy utleniania innych związków (np. witaminy A) Zaburzenia w ukrwieniu narządów. Nieprawidłowy wzrost. wątroba ryby jaja oleje roślinne KBierze udział w krzepnięciu krwi Wytwarzana przez bakterie żyjące w jelitach. -zielone warzywa

35 ZnaczenieSkutki niedoboruWystępowanie B 1 metabolizm aminokwasów i węglowodanów. Wspomaga układ nerwowy i pracę mięśnia sercowego. - zanik czucia - mrowienie - osłabienie serca - drożdże - fasola - ziarna zbóż - orzechy B 2 oddychanie komórkowe regeneracji skóry wspomaganie oporności organizmu - łysienie - zapalenie skóry - zapalenie języka - pękanie warg - drożdże - mleko - jaja - ziarna i kiełki zbóż B 3 obniżanie ciśnienia krwi udział w regeneracji skóry i układu nerwowego - zmęczenie - depresja - zaburzenia pamięci - złuszczanie się skóry - ryby - mięso - ziarna i kiełki zbóż - orzechy B 5 Przemiana kwasów tłuszczowych Pokarmy zwierzęce i roślinne B 6 wspomaganie układu nerwowego zapobieganie anemii zmiany skórne i niedokrwistość - ryby - drób - mleko - ziarna zbóż B 11 Udział w biosyntezie kwasów nukleinowych (DNA i RNA) Anemia - drożdże - mięso - zielone warzywa l - mleko B 12 Udział w przemianach kwasów nukleinowych Anemia Nieprawidłowe wchłanianie tej witaminy. - ryby - mięso - jaja - mleko

36 ZnaczenieSkutki niedoboruWystępowanie c- zwiększanie odporności organizmu - synteza kolagenu - procesy gojenia się ran - powstawanie istoty podstawowej kości - szkorbut - zapalenia dziąseł - wolniejsze gojenie się ran - kruchość naczyń krwionośnych - cebula - jarzyny - świeże owoce cytrusowe - czarne porzeczki

37 SOLE MINERALNE To związki nieorganiczne, niezbędne do funkcjonowania organizmów żywych. Można je podzielić na dwie klasy: Makroelementy– występują w większych ilościach w organizmie. Spełniają funkcję budulcową dla tkanek zębów, kości, skóry, włosów głównie (np. węgiel, azot, tlen, wapń, chlor, magnez, fosfor, potas i sód) Mikroelementy– występują w mniejszych ilościach w organizmie, są jednak niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Regulują wiele procesów zachodzących w komórkach. Należą do nich m.in. żelazo, mangan, jod, miedź, cynk, fluor, chrom, selen i kobalt.

38 Chlor, sód i potas- biorą udział w regulowaniu gospodarką wodną w organizmie Magnez dba o układ nerwowy i mięśnie Żelazo- to zdrowa krew Jod- to poprawna przemiana materii Cynk- to zdrowe włosy i skóra, a także gruczoł krokowy u mężczyzn Fluor – to zdrowe zęby

39 WODA Woda jest niezbędnym składnikiem pożywienia ze względu na rolę w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych oraz w reakcjach biochemicznych w organizmie.

40 Wodę przyjmuje się w postaci: różnych płynów (zalecana ilość to ok. 1,5 l/dobę) oraz wraz z żywnością – wiele produktów ją zawiera, głównie owoce i warzywa (średnio do 0,7 l/dobę). Zwiększona ilość płynów jest konieczna w czasie upałów oraz podczas chorób przebiegających z gorączką, albo wymiotami lub biegunką. Również przy dużej aktywności fizycznej i poceniu się należy uzupełniać wodę w większej niż zwykle ilości.

41 PODSUMOWUJĄC: -B-Białko dostarczy Ci budulca Twojego ciała -T-Tłuszcze i cukry dadzą Ci energię do działania -L-Lepiej spożywać tłuszcze nienasycone (omega-3 i omega-6) -W-Wartościowsze są cukry złożone od prostych -W-Witaminy A, E i C to antyoksydanty- zapobiegają starzeniu się komórek -P-Piękna skóra i włosy to zasługa witamin A, B2 i B3 oraz cynku -M-Mniej będziesz się denerwować jeśli zadbasz o witaminy z grupy B i magnez

42 CO JESZCZE ZAWIERAJĄ POKARMY? Wiele produktów spożywczych zawiera dodatki do żywności. Oznaczane są one jako E E 100- barwniki E 200- konserwanty E 300- przeciwutleniacze E 400- zagęszczacze E 500- różne E 600- wzmacniacze smaku i zapachu E 700- antybiotyki E 900- substancje słodzące i glazurujące drażetki

43 Należy pamiętać, że są to substancje dozwolone do dodawania do pokarmów, ale.... Ich nadmiar może być szkodliwy Niektóre mogą mieć (mogą, nie muszą) działanie szkodliwe, np.: Koszenila (E124), amarant (E123), azorubina (E122)- to barwniki mogące uczulać Azotan potasu (E249), sodu (E250), potasu (E252)- to konserwanty mogące mieć działanie rakotwórcze Aspartam (E951)- to szkodliwa substancja słodząca

44

45

46 CZYTAJ SKŁAD PRODUKTÓW KUPOWANYCH W SKLEPIE BĄDŹ ŚWIADOMY TEGO, CO JESZ

47 ENERGIA W POŻYWIENIU Wartość energetyczna to ilość energii w pożywieniu jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokakoriach (kcal) i kilodżulach (kJ). Jedna kilokaloria żywieniowa (1 kcal lub 1000 kalorii) to ilość dostępnej przez trawienie pożywienia energii (ciepła), jaka podniesie temperaturę jednego kilograma wody o jeden stopień Celsjusza.

48 Ilość kCal na 100 g produktu Kurczak, pierś bez skóry98 Kurczak, skrzydełko183 Chipsy523 Frytki250 Hamburger BigMac McDonald275 Kotlet schabowy359 Parówka234 Słonina816 Jajecznica131 Mleko 3,2% tłuszczu57 Nutella533 Ser żółty380 Jabłka35 Bułka kajzerka228

49 DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE oznacza ilość energii, którą należy dostarczyć każdego dnia organizmowi w pożywieniu, aby pokryć wydatki energetyczne wynikające z: podstawowej przemiany materii, na którą składają się procesy fizjologiczne tj. trawienie, oddychanie, krążenie, odnowa komórek i tkanek, itp. aktywności fizycznej.

50 Dzienne zapotrzebowanie energetyczne zależy od: indywidualnego tempa metabolizmu masy ciała wzrostu wieku płci poziomu aktywności fizycznej.

51 Zapotrzebowanie w kCal Dzieci 1-3 lat1300 Dzieci 4-6 lat1700 Dzieci 7-9 lat2100 Chłopcy lat2600 Dziewczęta lat2300 Młodzież męska lat Młodzież męska lat Młodzież żeńska lat Młodzież żeńska lat Mężczyźni lat (zależnie od wykonywanej pracy) Kobiety lat (zależnie od wykonywanej pracy) Kobiety i mężczyźni powyżej 60 roku życia

52 SPALANIE TŁUSZCZU osoba o masie 70 kg jeżdżąc na rowerze przez godzinę z prędkością 15 km/h spali 423 kcal osoba o masie 116 kg jeżdżąc na rowerze przez godzinę z prędkością 15 km/h spali 702 kcal

53 PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA To praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie. Zestawienie przedstawiane jest w postaci graficznej piramidy, której poziomy określają grupy produktów i ich ilości. Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej i jest skrótowym, graficznym zestawieniem zaleceń żywieniowym.

54

55 UKŁAD POKARMOWY- CZYLI JAK TO DZIAŁA Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody- jama ustna trawienie (chemiczny rozkład przy udziale enzymów) – żołądek i dwunastnica przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. – jelito cienkie Niestrawione, zbędne resztki pokarmowe podlegają usunięciu (defekacja).

56

57 CZY WIESZ JAK JEŚĆ, ŻEBY BYĆ ZDROWYM?

58 Dzień 1 Jogurt, bułka z serem Ziemniaki, ryba duszona, surówka Jabłko, herbata ziołowa Sok owocowo- warzywny, chuda wędlina Dzień 2 Kakao, bułka z dżemem, bułka z serem Zupa kalafiorowa, naleśnik z twarogiem Surówka Warzywa gotowane na parze, kefir Dzień 3 Chleb razowy z wędzonym łososiem, sok pomarańczowy Kasza gryczana, surówka, ryba z grilla Jabłko, gruszka, herbata miętowa Sałatka z surowych warzyw z chudą wędliną NASZE PROPOZYCJE

59 CO JESZCZE WARTO JEŚĆ? Ryby Zawierają cenne tłuszcze nienasycone Łatwo przyswajalne białko

60 ZAPAMIĘTAJ ! Dostarczaj swojemu organizmowi wszystkich składników pokarmowych Pij odpowiednią ilość wody Nie przejadaj się Unikaj tłuszczów nasyconych (zwierzęcych) Czytaj etykiety na produktach spożywczych Unikaj słodkich napojów gazowanych

61 DZIĘKUJEMY ZA OBEJRZENIE PREZENTACJI Magdalena Rosanowska Bartosz Bednarczyk Kinga Gierszewska Maciej Gasperowicz Paulina Dułak Monika Wójcik Przemysław Górski Adriana Tomasiewicz Kornelia Plichta Marta Wyrwał Dominika Wyrwał Pod opieką Małgorzaty Walczak-Niedziółki

62 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie


Pobierz ppt "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"

Podobne prezentacje


Reklamy Google