Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Publiczna Szkoła Podstawowa w Połańcu

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Publiczna Szkoła Podstawowa w Połańcu"— Zapis prezentacji:

1 Publiczna Szkoła Podstawowa w Połańcu

2 W pierwszych dwóch tygodniach wakacji w dniach 22. 06. 09 do 3. 07
W pierwszych dwóch tygodniach wakacji w dniach do roku w świetlicy Publicznej Szkoły Podstawowej w Połańcu odbywały się nieodpłatnie zajęcia dla dzieci w wieku od 7 do 12 lat związane z realizacją programu grantowego ”Zdobywamy tęczową piramidę zdrowia”.

3 Dzień 1 -„Kolorowy most na niebie”
- zabawy w świetlicy (zapoznanie ze zjawiskiem tęczy, wyczarowanie tęczy na bańkach mydlanych i płycie CD, chusta KLANZY, tęczowy taniec i piosenka, tęczowy kosz owoców i warzyw - założenie mini ogródka w świetlicy

4

5 Tęczowy kosz

6 Dzień 2 - „Spotkanie z kolorem czerwonym”
- zabawa integracyjna „Kto też...”, skojarzenia, - zajęcia edukacyjno - profilaktyczne „UWAŻAJ STOP”, dbamy o swoje bezpieczeństwo, radzimy sobie z trudnymi emocjami (gniew, złość, zazdrość) - prace plastyczne – wykonanie muchomora - galaretka z truskawkami - spotkanie ze strażakiem

7

8

9

10 Dzień 3 - „Spotkanie z kolorem pomarańczowym”
- zajęcia edukacyjno – kulinarne „Marchewkowe spotkanie’’ (informacje, teatrzyk kukiełkowy, piosenka, zabawa integracyjna – sałatka warzywna) - surówka z marchewki - spotkanie z policjantem

11

12 Surówka marchew z jabłkiem
Składniki: marchew – 3-4 sztuki jabłko – 2 sztuki sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Marchewkę dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jabłka obrać i zetrzeć na tarce Marchewkę i jabłka przełożyć do salaterki, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dokładnie wymieszać.

13 (Porcja do tortownicy o średnicy 26 cm)
Składniki: 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki drobno utartej marchwi 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1 i ¼ szklanki oleju szczypta soli rodzynki, orzechy lub inne bakalie cukier puder do posypania upieczonego ciasta lub polewa czekoladowa Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, bakalie. Ciasto wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W takiej temperaturze piec 40 min, następnie przestawić na 160 stopni i piec ok. 20 min. Czy ciasto jest upieczone najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeżeli jest suchy tzn. że jest już gotowe. Marchewkowe ciasto

14

15 Dzień 4 - „Spotkanie z kolorem żółtym”
zajęcia edukacyjno – profilaktyczne „Skąd się biorą dziury w serze?” (informacje o różnych gatunkach sera, sposobach produkcji, degustacja serów) - serowe pizze – śmieszne minki - spotkanie z dietetyczką – dzieci wcielają się w role kierownika koloni i oceniają jadłospisy

16

17

18 Dzień 5 - „Spotkanie z kolorem zielonym”
- zajęcia edukacyjno-ekologiczne „Wszystko o lesie”, - spotkanie z leśnikiem, - wycieczka do lasu – zabawy rozwijające zmysł dotyku i spostrzegawczość, tworzenie żywych historyjek - zielone kanapki z sokiem kiwi

19

20 Dzień 6 - „Spotkanie z kolorem błękitnym”
- ,,Niezwykła kraina delfinów” - wyruszamy na spotkanie z delfinami, zajęcia informacyjne, plastyczne, słuchanie odgłosów morza, zabawy z chustą KLANZY - posiłek rybny - morskie zabiegi pielęgnacyjne – spotkanie z kosmetyczką

21

22

23 Dzień 7 - „Spotkanie z kolorem niebieskim”
-zajęcia rekreacyjno – sportowe na krytej pływalni „Delfin” -piknik na trawie

24

25 Dzień 8 - „Spotkanie z kolorem fioletowym”
- zajęcia profilaktyczno – wychowawcze „Bajka o smutku” - zajęcia integracyjno – taneczne „Fiołkowy pokaz mody” - sadzimy „Fiołki radości” i zabieramy je do domu - posiłek – jagody z bitą śmietaną

26

27

28 Dzień 9 -„Na zamku siedmiu kolorów”
- warsztaty teatralne – przygotowujemy przedstawienie „Rycerze siedmiu kolorów” - przygotowanie strojów, dekoracji, muzyki, tańca - warsztaty kulinarne – herbatnikowy zamek

29

30 Dzień 10 - „Tęczowy festyn rodzinny”
- występ uczestników projektu w teatrzyku „Rycerze siedmiu kolorów” - prezentacja przepisów kulinarnych, ekspozycja prac dzieci wykonanych w czasie realizacji projektu - degustacja zdrowych potraw przygotowanych na stołach w siedmiu kolorach tęczy - wręczenie dyplomów i upominków jako podsumowanie realizacji projektu

31

32

33 Nasze trudności: - nie wszyscy rodzice, którzy zobowiązali się na piśmie aby ich dzieci uczestniczyły w projekcie, wysyłali ich na zajęcia - za dużo zaplanowanych działań na 3 godzinne spotkanie - rozliczenie projektu pod względem finansowym

34 Co nam się udało: - realizacja projektu w czasie wakacji powiodła się, dzieci aktywnie i systematycznie w nim uczestniczyły - wszyscy zaproszeni goście przybyli na nasze zajęcia - zrealizowaliśmy wcześniej zaplanowany harmonogram a nawet przeprowadzono wiele wartościowych, nie zaplanowanych wcześniej zajęć - otrzymałyśmy wsparcie merytoryczne i organizacyjne, finansowe od dyrekcji szkoły, środowiska lokalnego, osób prywatnych, instytucji

35 - wolontariusze pracowali z dużym zaangażowaniem i systematycznością
- dzieci zdobyły wiedzę na temat zdrowego życia, odżywiania, sposobu spędzania wolnego czasu i umiejętności kulinarne - w dniu podsumowującym projekt wyeksponowaliśmy dowody jego realizacji, zaprezentowaliśmy inscenizacje, uzyskaliśmy pochlebne informacje zwrotne od dzieci, rodziców, zaproszonych gości - realizacja naszego projektu przyczyniła się do promocji szkoły w środowisku lokalnym i nie tylko.


Pobierz ppt "Publiczna Szkoła Podstawowa w Połańcu"

Podobne prezentacje


Reklamy Google