Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Opracowała Mirosława Świątek1 Racjonalne odżywianie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Opracowała Mirosława Świątek1 Racjonalne odżywianie."— Zapis prezentacji:

1 Opracowała Mirosława Świątek1 Racjonalne odżywianie

2 Opracowała Mirosława Świątek2 Menu 10 zasad racjonalnego żywienia Piramida zdrowego żywienia Zalecenia dotyczące wyboru produktów.

3 Opracowała Mirosława Świątek3 Piramida zdrowego żywienia

4 Opracowała Mirosława Świątek4

5 5

6 6

7 7

8 8

9 9

10 10

11 Opracowała Mirosława Świątek11

12 Opracowała Mirosława Świątek12

13 Opracowała Mirosława Świątek13

14 Opracowała Mirosława Świątek14

15 Opracowała Mirosława Świątek15

16 Opracowała Mirosława Świątek16

17 Opracowała Mirosława Świątek17

18 Opracowała Mirosława Świątek18

19 Opracowała Mirosława Świątek19

20 Opracowała Mirosława Świątek20

21 Opracowała Mirosława Świątek21

22 Opracowała Mirosława Świątek22

23 Opracowała Mirosława Świątek23

24 Opracowała Mirosława Świątek24

25 Opracowała Mirosława Świątek25

26 Opracowała Mirosława Świątek26

27 Opracowała Mirosława Świątek27

28 Opracowała Mirosława Świątek28

29 Opracowała Mirosława Świątek29

30 Opracowała Mirosława Świątek30

31 Opracowała Mirosława Świątek31

32 Opracowała Mirosława Świątek32

33 Opracowała Mirosława Świątek33

34 Opracowała Mirosława Świątek34

35 Opracowała Mirosława Świątek35

36 Opracowała Mirosława Świątek36

37 Opracowała Mirosława Świątek37

38 Opracowała Mirosława Świątek38 Produkty polecane do spożywania z umiarem Przykłady jednej porcji: 1 łyżka stołowa oleju 2 płaskie łyżki stołowe margaryny miękkiej zawierającej 50g tłuszczu w 100g produktu 1 płaska łyżka stołowa margaryny miękkiej zawierającej 80g tłuszczu w 100g produktu 1 porcja dostarcza kcal - spożywaj dwie porcje dziennie

39 Opracowała Mirosława Świątek39

40 Opracowała Mirosława Świątek40

41 Opracowała Mirosława Świątek41

42 Opracowała Mirosława Świątek42

43 Opracowała Mirosława Świątek43 Produkty, których należy unikać porcje produktów spożywczych zaliczanych do łakoci 1 ciastko 3-5 biszkoptów większych lub 7 małych 60g dżemu 2 szklanki słodzonych napojów 30g cukierków 1/4 tabliczki czekolady 1/2 batonu czekoladowego 30g wafli 1 lampka wina 1 gałka lodów 30g cukru 30g suchych płatków ziemniaczanych 1 porcja dostarcza kcal - jeżeli spożywasz, to nie więcej niż 1-2 porcji dziennie

44 Opracowała Mirosława Świątek44

45 Opracowała Mirosława Świątek45

46 Opracowała Mirosława Świątek46

47 Opracowała Mirosława Świątek47

48 Opracowała Mirosława Świątek48

49 Opracowała Mirosława Świątek49

50 Opracowała Mirosława Świątek50 Zalecenia dotyczące wyboru produktów.

51 Opracowała Mirosława Świątek51 Wybieraj Produkty zbożowe: razowy chleb, chleb Grahama; grube kasze: gryczana, jęczmienna; makaron bez jaj; płatki owsiane Unikaj Pieczywo cukiernicze: ciasto, ciastka, torty. Makaron i kluski zawierające jaja. Mleko, sery: mleko chude, najlepiej po zebraniu warstwy tłuszczu z powierzchni, mleko w proszku, odtłuszczone - 2 szklanki dziennie; chudy jogurt, chude sery. Mleko pełne. Tłusty twaróg, żółte sery.

52 Opracowała Mirosława Świątek52 Wybieraj Unikaj Produkty białkowe: chudy drób - kurczęta, indyki; ryby, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja; chude gatunki wędlin: polędwica, szynka, kiełbasa szynkowa. Pożądane jest ograniczenie spożycia mięsa, wędlin i drobiu do 100 g/dobę Tłuste gatunki mięsa, wędlin: kiełbasy, parówki, serdelki; Tłusty drób: gęś, kaczka; Podroby: wątroba, mózg, nerki, płuca, serca; wędlina podrobowa: kiszka, pasztetowa, kiszka wątrobiana, salcesony; Żółtka jaj nie więcej niż 2 na tydzień (włączając w to żółtka zawarte w wypiekach i in.). Białka bez ograniczeń. Krewetki, kawior.

53 Opracowała Mirosława Świątek53 Wybieraj Unikaj Warzywa, owoce, ziemniaki - do 1000 g dziennie Orzech kokosowy Tłuszcze (w umiarkowanych ilościach) Oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwkowy, Margaryny wysokogatunkowe. Spożywanie 2 łyżek stołowych oleju lub/i margaryny dziennie. Masło, śmietana, smalec, słonina, boczek.

54 Opracowała Mirosława Świątek54 Zakończenie Kliknij aby zakończyć


Pobierz ppt "Opracowała Mirosława Świątek1 Racjonalne odżywianie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google