Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

OBLICZENIA ZWIĄZANE Z CZASEM I KALENDZRZEM Zad.1 Film rozpoczął się o godzinie 16 05, a zakończył się o 18 55. Ile minut trwała projekcja tego filmu ?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "OBLICZENIA ZWIĄZANE Z CZASEM I KALENDZRZEM Zad.1 Film rozpoczął się o godzinie 16 05, a zakończył się o 18 55. Ile minut trwała projekcja tego filmu ?"— Zapis prezentacji:

1 OBLICZENIA ZWIĄZANE Z CZASEM I KALENDZRZEM Zad.1 Film rozpoczął się o godzinie 16 05, a zakończył się o Ile minut trwała projekcja tego filmu ? A. 160min 160min B. 170min 170min C. 180min 180min D. 190min 190min

2 DODRZE 2h50min=170min

3 POPEŁNIŁEŚ BŁĄD

4 Zad.2 Pierwszy dzień XIX wieku był w poniedziałek.Określ dzień tygodnia a) 65 dni później? b) 7maja 1801 roku? podpowiedź

5 Jeśli dzisiaj jest poniedziałek, to za 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63 dni też będzie poniedziałek. Za: 63 dni – poniedziałek 64 dni – wtorek 65 dni - środa

6 Oblicz ile dni upłynie od 1 stycznia do 7 maja 1801r. Nie był to rok przestępny Następnie podziel tę liczbę przez 7, a z otrzymaną resztą postępuj tak jak w przykładzie (a)

7 Spróbuj rozwiązać te zadania samodzielnie Zad.3 Drugiego stycznia 2009 roku o godzinie Basia pojechała do cioci. W domu nie było jej 76 godzin. Podaj datę oraz godzinę jej powrotu do domu. Zad.4 Jest trzy po jedenastej, za kwadrans i siedem minut będzie koniec lekcji. O której zadzwoni dzwonek? Kiedy rozpoczęła się lekcja? odpowiedź

8 Basia wróciła do domu 5 stycznia 2009r. o godzinie 17 15

9 Dzwonek zadzwoni o godzinie Lekcja rozpoczęła się o godzinie

10 Zad. 5 Rok szkolny 2008/2009 rozpoczyna się 1 września, a kończy się 19 czerwca. Ile dni trwa rok szkolny? Zad6. Ile dni upłynęło od pierwszego do drugiego sprawdzianu z matematyki klasy VId ? Terminarz sprawdzianów klasy VId I sprawdzian r. II sprawdzian r. wskazówka odpowiedź

11 Wypisz nazwy miesięcy od września do czerwca wraz z liczbą dni poszczególnych miesięcy. Uwzględnij tylko 16 dni w czerwcu. Dodaj wszystkie dni, a otrzymasz wynik.

12 Od pierwszego do drugiego sprawdzianu z matematyki klasy VId upłyną 43 dni. Wrzesień: 30-16=14 Październik: 29 Razem: 14+29=43

13 Zad.7 Zosia obchodzi swoje urodziny 12 kwietnia, Tomek obchodzi swoje 123 dni później ? Oblicz datę urodzenia Tomka wiedząc, że Zosia w 2008 roku obchodziła swoje 13 urodziny. Zad.8 Jabłecznik zgodnie z przepisem należy piec 1h i 10 minut. O której godzinie ciasto będzie upieczone, jeżeli włożymy je do odpowiednio nagrzanego piekarnika o godzinie ? Przykładowe rozwiązanie odpowiedź

14 Najpierw należy obliczyć rok urodzin Zosi: - rok urodzin Zosi: 2008 – 13 = 1995 Kwiecień: 30-12=18dni Maj: 31dni (razem: 18+31=49 – za mało) Czerwiec: 30dni (razem: =79- za mało) Lipiec: 31dni (razem: =110-za mało) Sierpień: =13 Odp: Tomek urodził się 13 sierpnia 1995r.

15 Ciasto będzie upieczone o godzinie 17 02

16 Zadanie 9. Po zapoznaniu się z sobotnim programem telewizyjnym Marysia zamierza oglądać następujące programy: KANAŁ TVGODZINAPROGRAM TVP 209: :25 Program przyrodniczy POLSAT10:45 -12:30Serial komediowy TVN14: :30 Program rozrywkowy TVP 318: :30 Wiadomości Ile czasu Marysia spędzi przed telewizorem, jeżeli nic nie zmieni jej plan ó w? Zapisz starannie wszystkie obliczenia.

17 Zad.10 Poniżej podane są lata ważnych wydarzeń historycznych Polski. Określ wiek każdego wydarzenia oraz zapisz w systemie rzymskim 966 rok to..... wiek rok to..... wiek rok to..... wiek rok to..... wiek rok to..... wiek rok to..... wiek.....

18 KONIEC

19 X

20 XII

21 XIV

22 XVIII

23 XIX


Pobierz ppt "OBLICZENIA ZWIĄZANE Z CZASEM I KALENDZRZEM Zad.1 Film rozpoczął się o godzinie 16 05, a zakończył się o 18 55. Ile minut trwała projekcja tego filmu ?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google