Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

JADŁOSPIS Zdrowego szóstoklasisty. Piramida zdrowego żywienia W piramidzie zdrowego odżywiania można znaleźć mnóstwo pożytecznych informacji.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "JADŁOSPIS Zdrowego szóstoklasisty. Piramida zdrowego żywienia W piramidzie zdrowego odżywiania można znaleźć mnóstwo pożytecznych informacji."— Zapis prezentacji:

1 JADŁOSPIS Zdrowego szóstoklasisty

2 Piramida zdrowego żywienia W piramidzie zdrowego odżywiania można znaleźć mnóstwo pożytecznych informacji

3 KCAL Uczeń kl. 6 powinien spożywać dziennie ok.2500 kcal. Powinniśmy jeść 5 posiłków na dzień. Odżywiając się zdrowo musimy pamiętać o rzeczach, które możemy jeść, Uczeń kl. 6 powinien spożywać dziennie ok.2500 kcal. Powinniśmy jeść 5 posiłków na dzień. Odżywiając się zdrowo musimy pamiętać o rzeczach, które możemy jeść, to znaczy, że trzeba starać się nie jeść tak zwanych fast foodów i spożywać zdrową żywność. to znaczy, że trzeba starać się nie jeść tak zwanych fast foodów i spożywać zdrową żywność.

4 Podstawą zdrowego trybu życia jest sport oraz odpowiednie odżywianie się i spożywanie: Podstawą zdrowego trybu życia jest sport oraz odpowiednie odżywianie się i spożywanie: - śniadanie 500/600 kcal - śniadanie 500/600 kcal - 2 śniadanie 400 kcal - 2 śniadanie 400 kcal - obiad 860 kcal - obiad 860 kcal - podwieczorek 250/300 kcal - podwieczorek 250/300 kcal - kolacja 500 kcal - kolacja 500 kcal

5 Fast Food !!! DLACZEGO FAST FOODY NAM SZKODZĄ DLACZEGO FAST FOODY NAM SZKODZĄ 1.Pierwszy z zarzutów to ogromna kaloryczność posiłków. Najczęściej wybierany przez klientów zestaw złożony z: hamburgera, średnich frytek i średniego napoju gazowanego dostarcza ponad połowę zalecanej dziennej liczby kalorii. Wygląd porcji nie uświadamia tak dużej kaloryczności, a promocje i obniżone ceny zachęcają do konsumpcji zestawów, nawet gdy nie jesteśmy zbyt gło dni.

6 Fast Food !!! 2. O charakterystycznym, bardzo lubianym, smaku hamburgerów decydują duże ilości niezdrowego tłuszczu, soli i nadającego smak glutaminianu sodu. Znaczne ilości soli w diecie mogą skutkować nadciśnieniem, zatrzymywaniem wody w organizmie objawiającym się obrzękami kończyn dolnych. Glutaminian sodu to substancja kształtująca specyficzny, rosołowo-mięsny smak. 2. O charakterystycznym, bardzo lubianym, smaku hamburgerów decydują duże ilości niezdrowego tłuszczu, soli i nadającego smak glutaminianu sodu. Znaczne ilości soli w diecie mogą skutkować nadciśnieniem, zatrzymywaniem wody w organizmie objawiającym się obrzękami kończyn dolnych. Glutaminian sodu to substancja kształtująca specyficzny, rosołowo-mięsny smak.

7 Fast Food !!! 3. Wydaje się, że frytki, w porównaniu do dużego hamburgera czy ociekających tłuszczem kurczaków, są stosunkowo mało szkodliwe. Nic bardziej mylnego! Znaczne ilości soli oraz tłuszcz używany do smażenia powinny zniechęcać do konsumpcji. Nasycone tłuszcze wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu, co może skutkować rozwojem miażdżycy. Dodatkowo, pod wpływem smażenia, powstają związki akrylamidu, który może wchodzić w reakcje z DNA, co rozpoczyna procesy rozwoju nowotworów. 3. Wydaje się, że frytki, w porównaniu do dużego hamburgera czy ociekających tłuszczem kurczaków, są stosunkowo mało szkodliwe. Nic bardziej mylnego! Znaczne ilości soli oraz tłuszcz używany do smażenia powinny zniechęcać do konsumpcji. Nasycone tłuszcze wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu, co może skutkować rozwojem miażdżycy. Dodatkowo, pod wpływem smażenia, powstają związki akrylamidu, który może wchodzić w reakcje z DNA, co rozpoczyna procesy rozwoju nowotworów.

8 Fast Food !!! 4. Mimo, że bułka wygląda jak normalne pieczywo to, użyta do produkcji, znaczna ilość szkodliwych substancji dodatkowych - spulchniaczy, wpływa na jej nienaturalną pulchność i delikatność. Zawarte w bułce wyłącznie węglowodany proste mają znikomą wartość odżywczą, a ich dodatkowa wadą jest to, że nie dostarczają błonnika. 4. Mimo, że bułka wygląda jak normalne pieczywo to, użyta do produkcji, znaczna ilość szkodliwych substancji dodatkowych - spulchniaczy, wpływa na jej nienaturalną pulchność i delikatność. Zawarte w bułce wyłącznie węglowodany proste mają znikomą wartość odżywczą, a ich dodatkowa wadą jest to, że nie dostarczają błonnika.

9 Fast Food !!! 5. Oprócz typowo "śmieciowego" jedzenia fast foody mają w swoim menu sałatki warzywne. Surowe warzywa dostarczają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Większość takiej sałatki stanowi sałata nie będąca dobrym źródłem witamin. Przechowywanie obranych i pokrojonych warzyw prowadzi do strat witamin i składników mineralnych. Dodatkowo łączenie pomidora i ogórka niszczy witaminę C. Należy pamiętać o nie używaniu, dodawanych w osobnym opakowaniu, ciężkich, majonezowych sosów. 5. Oprócz typowo "śmieciowego" jedzenia fast foody mają w swoim menu sałatki warzywne. Surowe warzywa dostarczają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Większość takiej sałatki stanowi sałata nie będąca dobrym źródłem witamin. Przechowywanie obranych i pokrojonych warzyw prowadzi do strat witamin i składników mineralnych. Dodatkowo łączenie pomidora i ogórka niszczy witaminę C. Należy pamiętać o nie używaniu, dodawanych w osobnym opakowaniu, ciężkich, majonezowych sosów.

10 Fast Food !!! 6. Dzieci, znaczniej szybciej niż dorośli, przyzwyczajają się do ulubionych smaków. Wyjście do restauracji szybkiej obsługi najmłodszym kojarzy się ze świętem, nagrodą, a dodawana do zestawów dla dzieci zabawka zachęca do powrotu. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w dzieciństwie, gwarantuje prawidłowe odżywianie przez całe życie. Dlatego ważne jest, aby od najmłodszych lat dziecko było świadome, że nie warto spożywać fast foodów. W ostatnich latach nastąpiły, jednak, pewne korzystne zmiany: frytki możemy wymienić na jabłko, zamiast napoju gazowanego oferowane jest mleko lub sok. 6. Dzieci, znaczniej szybciej niż dorośli, przyzwyczajają się do ulubionych smaków. Wyjście do restauracji szybkiej obsługi najmłodszym kojarzy się ze świętem, nagrodą, a dodawana do zestawów dla dzieci zabawka zachęca do powrotu. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w dzieciństwie, gwarantuje prawidłowe odżywianie przez całe życie. Dlatego ważne jest, aby od najmłodszych lat dziecko było świadome, że nie warto spożywać fast foodów. W ostatnich latach nastąpiły, jednak, pewne korzystne zmiany: frytki możemy wymienić na jabłko, zamiast napoju gazowanego oferowane jest mleko lub sok.

11 Zdrowa Żywność !!! 1.Zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin niesie ze sobą poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dostarczanie odpowiednich ich dawek jest szczególnie ważne dla rozwijającego się organizmu dziecka. Jak dbać o dietę naszych pociech, by nie zabrakło w niej cennych witamin? 1.Zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin niesie ze sobą poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dostarczanie odpowiednich ich dawek jest szczególnie ważne dla rozwijającego się organizmu dziecka. Jak dbać o dietę naszych pociech, by nie zabrakło w niej cennych witamin?

12 Zdrowa Żywność !!! 2. Zdrowe odżywianie to według wielu osób, sekret długiego życia i względnego zdrowia całego ciała. Istnieje bardzo wiele zasad, których przestrzeganie jest z całą pewnością trudne, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, w których jakość żywności nie stoi na najwyższym poziomie. Jedną z metod na zdrowe odżywianie jest jedzenie co najmniej pięciu, dobrze zbilansowanych posiłków w ciągu dnia. 2. Zdrowe odżywianie to według wielu osób, sekret długiego życia i względnego zdrowia całego ciała. Istnieje bardzo wiele zasad, których przestrzeganie jest z całą pewnością trudne, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, w których jakość żywności nie stoi na najwyższym poziomie. Jedną z metod na zdrowe odżywianie jest jedzenie co najmniej pięciu, dobrze zbilansowanych posiłków w ciągu dnia. Spożywanie pięciu posiłków dziennie w regularnych odstępach powoduje, że dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalną porcję energii, którą można wykorzystać w bardzo krótkim czasie. Wpływa to rzecz jasna na nasze samopoczucie oraz fakt, że spożywając kilka posiłków dziennie znacznie wolniej się męczymy. Spożywanie pięciu posiłków dziennie w regularnych odstępach powoduje, że dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalną porcję energii, którą można wykorzystać w bardzo krótkim czasie. Wpływa to rzecz jasna na nasze samopoczucie oraz fakt, że spożywając kilka posiłków dziennie znacznie wolniej się męczymy.

13 Zdrowa Żywność !!! 3.Powiedzenie co za dużo, to niezdrowo dotyczy praktycznie wszystkiego – począwszy od słodyczy, a skończywszy na sporcie (duża ilość ruchu może doprowadzić do przetrenowania czy kontuzji). Jest jednak wyjątek – i są nim ryby. 3.Powiedzenie co za dużo, to niezdrowo dotyczy praktycznie wszystkiego – począwszy od słodyczy, a skończywszy na sporcie (duża ilość ruchu może doprowadzić do przetrenowania czy kontuzji). Jest jednak wyjątek – i są nim ryby. 4.Co jest w nich takiego specjalnego? Mówiąc ogólnie, są po prostu zdrowe. Przede wszystkim zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu niż mięso, a poza tym są lekkostrawne. Regularne jedzenie ryb poprawi również kondycję układu krążenia, a także obniży ciśnienie. Co więcej, to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasze ciało. Przykładowo, to właśnie dzięki nim spada poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Najwięcej kwasów omega-3 dostarczają łosoś, tuńczyk, śledź oraz makrela i halibut, czyli tłuste ryby morskie. 4.Co jest w nich takiego specjalnego? Mówiąc ogólnie, są po prostu zdrowe. Przede wszystkim zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu niż mięso, a poza tym są lekkostrawne. Regularne jedzenie ryb poprawi również kondycję układu krążenia, a także obniży ciśnienie. Co więcej, to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasze ciało. Przykładowo, to właśnie dzięki nim spada poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Najwięcej kwasów omega-3 dostarczają łosoś, tuńczyk, śledź oraz makrela i halibut, czyli tłuste ryby morskie.

14 Zdrowa Żywność !!! 5.Jedną z głównych zasad zdecydowanej większości diet jest ograniczanie cukru. Wbrew pozorom nie wystarczy rezygnacja ze słodzenia kawy czy herbaty. Cukier jest składnikiem nie tylko słodkich produktów takich jak owoce, ciasta czy cukierki. Zawierają go m.in. soki, dżemy, pieczywo, leki, napoje gazowane. Jak zatem go zastąpić? 5.Jedną z głównych zasad zdecydowanej większości diet jest ograniczanie cukru. Wbrew pozorom nie wystarczy rezygnacja ze słodzenia kawy czy herbaty. Cukier jest składnikiem nie tylko słodkich produktów takich jak owoce, ciasta czy cukierki. Zawierają go m.in. soki, dżemy, pieczywo, leki, napoje gazowane. Jak zatem go zastąpić? 6.Najpopularniejszą alternatywą dla cukru jest miód. Ta znana ze swoich właściwości uodparniających substancja zawiera jednak sporo kalorii. Dlatego powinno się go spożywać w rozsądnych ilościach. Należy również pamiętać, żeby nie dodawać go do gorącej herbaty czy mleka, gdyż miód w wysokich temperaturach traci swoje właściwości. Najlepiej wybierać miody spadziowe, ponieważ zawierają więcej składników odżywczych niż miody nektarowe. 6.Najpopularniejszą alternatywą dla cukru jest miód. Ta znana ze swoich właściwości uodparniających substancja zawiera jednak sporo kalorii. Dlatego powinno się go spożywać w rozsądnych ilościach. Należy również pamiętać, żeby nie dodawać go do gorącej herbaty czy mleka, gdyż miód w wysokich temperaturach traci swoje właściwości. Najlepiej wybierać miody spadziowe, ponieważ zawierają więcej składników odżywczych niż miody nektarowe.

15 Oto propozycja na trzy dni odżywiania się zdrowo. dobre złe

16 Pierwszy dzień śniadanie śniadanie-ok.600kcal CO?PRODUKTKCAL? chleb pełnoziarnisty2 kromki(70g)110 szynka z indyka2 plastry(16g)16 majonez lightłyzka166 pomidor250 oliwki625 ser feta1/5 opakowania106 sok grejpfrutowy1 szklanka(250ml)96 569

17 Pierwszy dzień drugie śniadanie. drugie śniadnie-ok.390 sok owocowo warzywny1 szklanka(300g)156 chleb pełnoziarnisty1 kromka55 masło5(g)37 pomidor125 banan

18 Pierwszy dzień obiad. obiad-ok. 860kcal ryba po grecku1(200g)300 ziemniak gotowany3(255g)195 jajko sadzone1127 sałatka grecka250g

19 Pierwszy dzień podwieczorek. podwieczorek chleb1 kromka55 masło5g37 sałataliść6 ser chedarplaster67 cherbataszklanka0 pomidorki koktailowe515 ser feta1/6 opakowania92 272

20 Pierwszy dzień kolacja. kolacja herbataszklanka0 chleb1 kromka55 masło5g37 pomidor250 ogórek1\213 serek wiejski100g97 252

21 Drugi dzień śniadanie. śniadanie 600 ilośćilość kcal jogurt naturalny250g51 płatki musli50g375 sok pomarańczowy200ml44 brzoskwinia95g46 jogurt owocowy120g79 595

22 Drugi dzień, drugie śniadanie. drugie śniadanie 390 ilośćilośc kcal 1 kromka chleba25g64 masło na 2 kromki5g37 ser żółty15g35 pomidor20g3 jabłko360g188 sok gruszkowy300g

23 Drugi dzień obiad. obiad 860 ilośćilość kcal ziemniaki200g130 kotlet schabowy130g411 buraki180g68 szklanka soku pomarańczowgo 240ml98 707

24 Drugi dzień podwieczorek. podwieczorek 250 ilośćilośc kcal ciasto drożdżowe40g150 kakao z mlekiem 1,5%250ml

25 Drugi dzień kolacja. Kolacja 460 ilośćilośc kcal 2 jajka sadzone100g250 2 kromki chleba50g120 sok jabłkowy240g

26 Trzeci dzień śniadanie. Kolacja 460 ilośćilośc kcal 2 jajka sadzone100g250 2 kromki chleba50g120 sok jabłkowy240g

27 Trzeci dzień drugie śniadanie. 2 śniadanie 390 Produktilośćilość kcal kromka chleba1238 sok jabłkowy250ml45 marchewka100g25 masło5g35 ser żółty10g35 378

28 Trzeci dzień obiad. Obiad 860 Produktilośćilość kcal łosoś gotowany na parze ziemniak3195 brokuł100g30 kompot z wiśni240g

29 Trzeci dzień podwieczorek. Podwieczorek 250 Produktilośćilość kcal sernik150g185 koktajl jagodowy230g

30 Trzeci dzień kolacja. Kolacja 460 Produktilośćilość kcal jajka sadzone2260 herbata500ml0 łyżeczka cukru120 kromka chleba orkiszowego 280 masło10g80 440

31 Źródła: https://www.google.pl/imghp?hl=pl&tab=wi l/

32 Autorzy prezentacji to : Aleksander Błaszczyk Amadeusz Skorupka Oskar Czerniawski


Pobierz ppt "JADŁOSPIS Zdrowego szóstoklasisty. Piramida zdrowego żywienia W piramidzie zdrowego odżywiania można znaleźć mnóstwo pożytecznych informacji."

Podobne prezentacje


Reklamy Google