Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zakłady gastronomiczne. Podział pomieszczeń w restauracjach i jadłodajniach Handlowe (część wejściowa i sala konsumentów); Handlowe (część wejściowa i.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zakłady gastronomiczne. Podział pomieszczeń w restauracjach i jadłodajniach Handlowe (część wejściowa i sala konsumentów); Handlowe (część wejściowa i."— Zapis prezentacji:

1 Zakłady gastronomiczne

2 Podział pomieszczeń w restauracjach i jadłodajniach Handlowe (część wejściowa i sala konsumentów); Handlowe (część wejściowa i sala konsumentów); Ekspedycyjne (rozdzielnia kelnerska, zmywalnia naczyń stołowych); Ekspedycyjne (rozdzielnia kelnerska, zmywalnia naczyń stołowych); Produkcyjne (przygotowalnia, kuchnia); Produkcyjne (przygotowalnia, kuchnia); Magazynowe (magazyn produktów suchych, napojów alkoholowych, piwa i napojów, ziemniaków i warzyw, kiszonek, komory chłodnicze, magazyn zasobów, pomieszczenie na odpadki); Magazynowe (magazyn produktów suchych, napojów alkoholowych, piwa i napojów, ziemniaków i warzyw, kiszonek, komory chłodnicze, magazyn zasobów, pomieszczenie na odpadki); Administracyjno – socjalne (pokój biurowy, pomieszczenie personelu, szatnie z rozbieralnią i natryskami, sanitariaty). Administracyjno – socjalne (pokój biurowy, pomieszczenie personelu, szatnie z rozbieralnią i natryskami, sanitariaty).

3 Przykłady rozwiązań zespołu wejściowego do restauracji

4 Niezbędna przestrzeń i wymiary szatni

5 Zespół sanitarny – przykład rozwiązania i wymiary zalecane

6 Wymiary stołów stosowanych w zakładach gastronomicznych

7 Ustawienie stolików kwadratowych i niezbędna powierzchnia

8 Schemat usytuowania rozdzielni oraz ruch obsługi kelnerskiej

9 Przykłady usytuowania pomieszczeń produkcyjnych restauracji

10 Układ pomieszczeń i powiązania komunikacyjne w restauracji

11 Restauracja w wolno stojącym pawilonie 1 – zespół wejściowy; 2 – sala konsumentów; 3 – bufet; 4 – magazyn bufetu; 5 – rozdzielnia; 6 – zmywalnia naczyń stołowych; 7 – kuchnia; 8 – zmywalnia naczyń kuchennych; 9 – spiżarnia; 10 – przygotowalnie; 11 – pracownia deserów; 12 – garmażeria; 13 – magazyn produktów; 14 – chłodnie; 15 – magazyn chłodni; 16 – magazyn odpadków, 17 – sanitariaty; 18 – administracja, 19 – jadalnia personelu;

12 Przykładowe rozwiązanie rzutu kawiarni

13 Literatura do przedmiotu Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego / Ernst Neufert ; kontynuacja Peter Neufert i Zespół... ; tł. z niem. Stanisław Gawroński [et al.]. - 3 wyd. pol. rozszerz. i gruntownie zm. - Warszawa : "Arkady", 2005 Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego / Ernst Neufert ; kontynuacja Peter Neufert i Zespół... ; tł. z niem. Stanisław Gawroński [et al.]. - 3 wyd. pol. rozszerz. i gruntownie zm. - Warszawa : "Arkady", 2005 Projektowanie architektoniczne i budownictwo regionalne : podręcznik dla technikum / Wanda Bogusz. - Wyd Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, [2005]. Projektowanie architektoniczne i budownictwo regionalne : podręcznik dla technikum / Wanda Bogusz. - Wyd Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, [2005]. Projektowanie obiektów użyteczności publicznej : podręcznik dla technikum / Wacław Parczewski, Krzysztof Tauszyński. - Wyd Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Projektowanie obiektów użyteczności publicznej : podręcznik dla technikum / Wacław Parczewski, Krzysztof Tauszyński. - Wyd Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Wstęp do projektowania architektonicznego : podręcznik dla technikum / Krzysztof Tauszyński. - Wyd. 9, stan prawny na r. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2007 Wstęp do projektowania architektonicznego : podręcznik dla technikum / Krzysztof Tauszyński. - Wyd. 9, stan prawny na r. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2007 Ergonomia w architekturze : materiały pomocnicze do ćwiczeń dla studentów / Katarzyna Ujma-Wąsowicz. - Gliwice : Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Ergonomia w architekturze : materiały pomocnicze do ćwiczeń dla studentów / Katarzyna Ujma-Wąsowicz. - Gliwice : Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, miesięczniki –Architektura – Murator i Architektura i biznes miesięczniki –Architektura – Murator i Architektura i biznes


Pobierz ppt "Zakłady gastronomiczne. Podział pomieszczeń w restauracjach i jadłodajniach Handlowe (część wejściowa i sala konsumentów); Handlowe (część wejściowa i."

Podobne prezentacje


Reklamy Google