Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

OPERATOR MASZYN I URZADZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO wersja dla gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "OPERATOR MASZYN I URZADZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO wersja dla gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych."— Zapis prezentacji:

1

2 OPERATOR MASZYN I URZADZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO wersja dla gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych

3 OPERATOR MASZYN I URZADZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Multimedialna charakterystyka zawodu Nazwa zawodu: OPERATOR MASZYN I URZADZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Kod zawodu w klasyfikacji szkolnictwa zawodowego: 827[01] Kod zawodu w klasyfikacji zawodów i specjalności dla potrzeb rynku pracy: 8160

4 Syntetyczny opis zawodu i środowiska pracy Czy wiesz, że operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego: 1.Obsługuje i nadzoruje urządzenia do przetwarzania i produkowania środków i artykułów żywnościowych oraz artykułów pokrewnych, przeznaczonych do konsumpcji przez ludzi i zwierzęta. 2.Przeważnie pracuje w pozycji stojącej lub w ruchu, w halach i pomieszczeniach produkcyjnych przemysłu spożywczego, które posiadają urządzenia wentylacyjne i klimatyzacyjne. W cukrowniach i zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego praca odbywa się także na zewnątrz. 3.Często pracuje w wysokiej lub niskiej temperaturze, w hałasie maszyn i urządzeń, w zapyleniu, w wysokiej wilgotności, w oparach, niekiedy w warunkach nieprzyjemnych lub kontakcie z różnymi substancjami szkodliwymi dla zdrowia. 4.Pracuje w odzieży ochronnej (rękawiczki, maseczka na twarzy, szczelne okrycie głowy, fartuch, kombinezon, osłona na obuwiu). 5.W trakcie pracy współpracuje z innymi specjalistami, obsługuje różne maszyny i urządzenia, posługuje się także różnorodnym sprzętem specjalistycznym. 6.Zwykle pracuje 8 godzin dziennie, w trybie zmianowym, jednak zdarzają się przypadki, że trzeba pracować dłużej. 7.W tym zawodzie ważne jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny na stanowisku pracy.

5 Praca własna… Po zapoznaniu się z powyższym opisem z pewnością znalazłeś sformułowania niezrozumiałe dla Ciebie. Podkreśl je, a następnie, korzystając z dostępnych źródeł informacji, postaraj się wyjaśnić te sformułowania. Najlepiej porozmawiaj z osobami zatrudnionymi w zawodzie lub poszukaj samodzielnie informacji w Internecie. Efekty pracy udokumentuj poprzez stworzenie własnej, rozszerzonej wersji charakterystyki zawodu. Może to być teczka, do której włożysz wszystkie, Twoim zdaniem ważne, informacje dotyczące zawodu. Uwaga: Podobnie postąp, kiedy zapoznasz się z treścią kolejnych slajdów.

6 Zadania i umiejętności zawodowe Obsługiwanie i nadzorowanie maszyn do uboju zwierząt i kawałkowania mięsa zwierzęcego. Produkowanie artykułów mięsnych i rybnych. Przetwarzanie mleka i śmietany oraz produkowania artykułów mleczarskich. Mielenie i śrutowanie ziarna zbóż i strączkowych. Wypiekanie chleba, wytwarzanie makaronów i pokrewnych artykułów. Przetwarzanie owoców, orzechów i warzyw. Produkowanie i rafinowanie cukru. Przetwarzanie herbaty, kawy, kakao. Produkowanie papierosów, spirytusu, piwa, wina i innych napojów alkoholowych. Wśród zadań operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może także występować nadzór nad innymi pracownikami.

7 11.Obsługuje i nadzoruje maszyny, urządzenia i linie produkcyjne: stosowane do uboju zwierząt, oczyszczania i przygotowania standardowych tusz mięsa i ryb oraz produkcji wyrobów z mięsa i ryb, przetwarzające surowce mleczarskie i wytwarzające artykuły mleczarskie, do przyjmowania, wydawania, oczyszczania, ważenia, suszenia i przemieszczania zbóż, gryki, rzepaku oraz ich przerobu na różne rodzaje i gatunki mąk, kasz, płatków, musztardy, do mieszania, łączenia, formowania i pieczenia niezbędnych składników do wyrobu pieczywa, makaronów, ciastek i wyrobów cukierniczych, do produkcji: - majonezu, - wyciskania i zagęszczania soku z owoców i warzyw oraz odzyskiwania aromatów, - wytłaczania i ekstrakcji oleju z nasion oleistych, - produkcji margaryny, - produkcji mączki ziemniaczanej, płatków i suszów ziemniaczanych, - konserw i przetworów owocowo-warzywnych, do przetwarzania buraków cukrowych na cukier rafinowany, do produkcji koncentratów spożywczych, do przerobu ziarna kakaowego i produkcji kaw prażonych, do produkcji spirytusu i wyrobów spirytusowych, do wytwarzania syropu słodowego, wina i innych napojów. Praca własna… Uwaga: W podanych powyżej tekstach dotyczących zadań i umiejętności zawodowych z pewnością pojawiły się nowe, niezrozumiałe sformułowania. Spróbuj je rozszyfrować, korzystając z pomocy rodziców, nauczyciela, doradcy zawodowego, Internetu, literatury.

8 Podstawowe narzędzia pracy w zawodzie Do pracy w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego: Nazwa narzędziaOpis kutryurządzenia do rozdrabniania mięsa szczeciniarka, skórowarkado usuwania szczeciny i oddzielania skóry nastrzykiwarkido wstrzykiwania solanki klipsiarkido zamykania osłony na wędlinach noże rurkowedo zbierania krwi masownice, nadziewarkiurządzenia do wędlin wirówkido oddzielania tłuszczu prasydo formowania kształtu wędlin warniki, parzelniki, smażalniki służą do smażenia, zaparzania, gotowania suszarki, wędzarkiużywane w końcowej fazie produkcji wędlin agregaty chłodniczeurządzenia do chłodzenia i mrożenia tankizbiorniki na mięso i śmietanę matecznikzbiornik do produkcji zakwasów, np. do sera, kefiru, jogurtu maselnicaurządzenie do produkcji masła pasteryzatorurządzenie do niszczenia zbędnych bakterii odszypułczarki, drylownice, obcinarki końców fasoli, łuszczarki, ocieraczki, wialnie grochu urządzenia do czyszczenia surowców rozdrabniaczki, przecieraczki, wirówki urządzenia do produkcji przecierów i soków owocowych i warzywnych wagi, termometry, wilgotnościomierze, ciśnieniomierze sprzęt diagnostyczno-pomiarowy

9 Cechy psychofizyczne Test samooceny Decydując się na podjęcie pracy w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, powinniśmy przede wszystkim wziąć pod uwagę swoje możliwości, cechy osobowości, zainteresowania, uzdolnienia, temperament i predyspozycje fizyczne. Przed przystąpieniem do testu przygotuj kartkę papieru i ołówek lub długopis. Następnie przeczytaj uważnie poniższy test, dotyczący wymaganych cech psychofizycznych oraz predyspozycji fizycznych i zdrowotnych, a następnie oceń siebie pod kątem ich spełniania. Wyniki zapisz na przygotowanej kartce. Uwaga: Nie ma sensu zaznaczać nieprawdy, gdyż w ten sposób oszukiwałbyś sam siebie.

10 Lp. Cechy osobowości, predyspozycje fizyczneTakNie 1.Czy umiesz dokładnie przestrzegać procedur i norm procesu technologicznego oraz wszelkich zasad higieny w miejscu pracy? 10 2.Czy jesteś gotowy do pracy w monotonnych warunkach, wykonywanej w pozycji stojącej? 10 3.Czy jesteś wytrzymały fizycznie?10 4.Czy spostrzegawczy i dokładny w działaniu?10 5.Czy podzielność i koncentracja uwagi to Twoje mocne strony?10 6.Czy jesteś zręczny i sprawny manualnie?10 7.Czy masz dobrą koordynację wzrokowo-ruchową?10 8.Czy jesteś odpowiedzialny?10 9.Czy posiadasz i rozwijasz zainteresowania techniczne i chemiczne?10 10.Czy możesz pracować w nieprzyjemnych i niesprzyjających warunkach mikroklimatycznych? 10 Dodaj wszystkie punkty i w okienku zapisz swój wynik. Razem punktów:

11 Klucz odpowiedzi. Jeśli uzyskałeś: Od 7 do 10 punktów – Twoje odpowiedzi sugerują, że prawdopodobnie jest to zawód, który możesz wziąć pod uwagę w swoich wyborach. Zawsze jednak warto przemyśleć dokładnie decyzję i skonsultować się doradcą zawodowym. Od 4 do 6 punktów – możesz rozważyć ten wybór, ale zastanów się – być może istnieją zawody lepiej dopasowane do Twoich cech osobowości i predyspozycji fizycznych. Ewentualnie zbierz więcej informacji na temat danego zawodu i ponownie je przeanalizuj. Zawsze warto przemyśleć dokładnie decyzję i skonsultować się z doradcą zawodowym. Od 0 do 3 punktów – zastanów się, może warto przyjrzeć się dokładniej innym zawodom, bliższym Twoim predyspozycjom. Zachęcamy także do zbierania kolejnych informacji, które ułatwią Ci podjęcie decyzji. Zawsze warto przemyśleć ją dokładnie i skonsultować się doradcą zawodowym.

12 Przeciwwskazania zdrowotne Decydując się na podjęcie pracy w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, powinniśmy także wziąć pod uwagę przeciwwskazania zdrowotne. Test samooceny Przeczytaj uważnie poniższy wykaz przeciwwskazań zdrowotnych, a następnie oceń siebie pod tym kątem. Wybierz właściwą odpowiedź. Uwaga: Nie ma sensu wybierać nieprawdziwych odpowiedzi, gdyż w ten sposób oszukiwałbyś sam siebie. Uwaga: Zamieszczone treści zawierają dużo sformułowań medycznych, zanim odpowiesz, postaraj się je wyjaśnić. Praca własna… Uwaga: W podanych treściach jest prawdopodobnie dużo nowych niezrozumiałych sformułowań, spróbuj je rozszyfrować.

13 Lp. Przeciwwskazania zdrowotneTakNie 1.Czy jesteś nosicielem chorób zakaźnych? Czy jesteś słaby fizycznie? 01 2.Czy masz skłonność do alergii i chorób skóry rąk?01 3.Czy w ostatnim czasie miałeś zaburzenia równowagi, zawroty głowy, omdlenia? Czy leczysz zaburzenia psychiczne? 01 4.Czy masz chore uszy lub cierpisz na znaczną wadę słuchu i nie słyszysz poleceń osób stojących w pobliżu? 01 5.Czy chorujesz na choroby układu oddechowego?01 6.Czy masz wadę serca lub choroby układu krążenia uniemożliwiające wykonywanie pracy fizycznej? 01 7.Czy cierpisz na choroby układu kostno-stawowego, ruchu lub mięśniowego, reumatyzm? Czy masz ograniczenia sprawności ruchowej kończyn? 01 8.Czy chorujesz na cukrzycę, wątrobę bądź nerki?01 9.Czy zauważyłeś u siebie zaburzenia zmysłu węchu lub smaku?01 10.Czy masz wady wzroku, które nie są skorygowane szkłami, brak widzenia obuocznego lub zaburzenia widzenia barw? 01

14 Klucz odpowiedzi W przypadku, gdy choć raz, odpowiadając na powyższe pytania, wybrałeś wariant TAK, musisz się skontaktować z lekarzem medycyny pracy, który będzie w stanie stwierdzić, czy masz przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania pracy w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Pamiętaj, że istnieje dużo więcej przeciwwskazań do pracy w zawodzie, zatem warto, abyś dokonując wyborów zawodowych, szczegółowo zapoznał się z tymi przeciwwskazaniami. Zawsze możesz też skonsultować się z doradcą zawodowym.

15 Kształcenie w zawodzie 1.Jakie szkoły przygotowują do pracy w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego? Dla absolwentów gimnazjum – trzyletnia zasadnicza szkoła zawodowa. Dla absolwentów szkoły średniej (czyli trzyletniego liceum ogólnokształcącego, trzyletniego liceum profilowanego, czteroletniego technikum, dwuletniego liceum uzupełniającego lub trzyletniego technikum uzupełniającego) – szkoła policealna. Po ukończeniu zasadniczej szkoły zawodowej można kontynuować naukę w trzyletnim technikum uzupełniającym (lub dwuletnim liceum uzupełniającym), a po uzyskaniu matury można podjąć naukę w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka. Pracując w zawodzie, po 3 latach można przygotować się do egzaminu czeladniczego organizowanego przez Związek Rzemiosła Polskiego, który kształci czeladników i mistrzów rzemiosła. 2.Co zrobić, aby rozpocząć naukę w zasadniczej szkole zawodowej? Należy złożyć następujące dokumenty: świadectwo potwierdzające ukończenie gimnazjum oraz zaświadczenie lekarza medycyny pracy, potwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Zasadnicze szkoły zawodowe przyjmują uczniów, którzy nie ukończyli 18. roku życia.

16 Kształcenie w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego Czego będziesz się uczył w zasadniczej szkole zawodowej, przygotowując się do wykonywania zawodu? Nauczysz się: posługiwania podstawowymi pojęciami z zakresu określonego przetwórstwa spożywczego, rozróżniania surowców do przetwórstwa spożywczego, dodatków i materiałów pomocniczych, rozróżniania rodzajów technologii w zależności od stosowanego surowca i rodzaju gotowego wyrobu, rozpoznawania operacji i procesów technologicznych, maszyn i urządzeń z uwzględnieniem rodzaju przetwórstwa, określania wpływu operacji na wartość odżywczą, dietetyczną oraz cechy organoleptyczne wytwarzanych produktów, rozróżniania produktów przetwórstwa w zależności od rodzaju surowca i stosowanych technologii, metod utrwalania półproduktów i produktów przetwórstwa, rozpoznawania asortymentu półproduktów i wyrobów gotowych na podstawie surowca i nazwy, przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska.

17 Kształcenie w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego Nauczysz się: parametrów technologicznych przetwórstwa w zależności od jakości surowców, półproduktów oraz asortymentu wyrobów, posługiwania dokumentacją techniczną, zasadami magazynowania, składowania i transportowania surowców, półproduktów i produktów, sporządzania wykazów niezbędnych surowców i narzędzi, wykonywania niezbędnych obliczeń i szkiców pomocniczych do produkcji, gromadzenia, rozmieszczania prawidłowo na stanowisku pracy materiałów, narzędzi, urządzeń i sprzętu zgodnie z zasadami bezpieczeństwa, higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej, sprawdzania stanu technicznego maszyn i urządzeń, dobierania odzieży ochronnej środków ochrony indywidualnej, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie spożywczym zbóż, owoców i warzyw, mięsa, mleka oraz w produkcji piekarsko-cukierniczej; zasilania ich surowcem, odbierania i zdejmowania półproduktów i produktów, kontrolowania na bieżąco parametrów procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym zbóż, owoców i warzyw, mięsa, mleka oraz produkcji piekarsko-cukierniczej, oczyszczania maszyn i urządzeń, narzędzi i sprzętu pomocniczego oraz zakonserwowania go.

18 Kształcenie w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego Zawód operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego jest zawodem szerokoprofilowym. Ze względu na podział pracy w przemyśle spożywczym na specyficzne branże przetwórstwa i wytwarzania kształcenie w tym zawodzie powinno od początku okresu kształcenia uwzględniać specjalizację związaną z jedną z branż. Szkoła określa specjalizację, biorąc pod uwagę potrzeby regionalnego rynku pracy i zainteresowania Uczniów. Tematyka specjalizacji może dotyczyć obsługi wybranej grupy maszyn i urządzeń, w szczególności: maszyn i urządzeń do produkcji, przetwórstwa i konserwacji mięsa i przetworów mięsnych, maszyn i urządzeń do przetwórstwa owoców i warzyw, maszyn i urządzeń do wytwarzania artykułów mleczarskich, maszyn i urządzeń do wytwarzania produktów przemiału zbóż, maszyn i urządzeń do produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Praktyczna nauka zawodu może odbywać się w szkolnych pracowniach, warsztatach i gospodarstwach pomocniczych, centrach kształcenia praktycznego i centrach kształcenia ustawicznego oraz u pracodawców w przedsiębiorstwach wytwarzających artykuły spożywcze. Ze względu na specyfikę branż przetwórczych szkoła organizuje oddzielną pracownię kształcenia zawodowego dla każdej specjalizacji.

19 Kształcenie w zawodzie Po ukończeniu nauki absolwent może przystąpić do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, a po jego zdaniu uzyskać dyplom potwierdzający. Egzamin jest zewnętrzny po to, aby był porównywalnym, ogólnopaństwowym egzaminem. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie operatora maszyn iurządzeń przemysłu spożywczego powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych, związanych z wytwarzaniem artykułów żywnościowych: dobieranie, obsługa i konserwacja maszyn, urządzeń i narzędzi, dobieranie surowców do określonej produkcji. Formalne podwyższenie kwalifikacji zawodowych stwarza szanse awansu w hierarchii zawodowej (brygadzista, mistrz, kierownik działu itd.).

20 Kształcenie w zawodzie Praca własna… 1. Poszukaj w najbliższej okolicy adresów szkół zawodowych, w których możesz podjąć naukę w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Zapisz je, a następnie zapoznaj się z ich ofertą edukacyjną. Możesz to zrobić na kilka sposobów: 1)odnaleźć strony szkół zawodowych w Internecie, 2)przeglądać poradniki, w których zaprezentowano ofertę szkół ponadgimnazjalnych, 3)rozmawiać ze znajomymi pracującymi w zawodzie lub z kolegami uczącymi się w danym zawodzie, 4)i najtrudniejsze – wybrać się do szkoły, by na miejscu zrobić wywiad. Dokumenty potwierdzające Twoją aktywność w poszukiwaniu informacji o zawodzie, sukcesywnie wkładaj do teczki. 2. Zapoznaj się z ofertą Związku Rzemiosła Polskiego (www.zrp.pl).

21 Rynek pracy Typowym stanowiskiem pracy w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego jest brygadzista. Pokrewnymi stanowiskami pracy, na których może operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego pracować, są: aparatowy przemysłu mięsnego, agregatowy przetwórstwa spożywczego, aparatowy przetwórstwa spożywczego, rzeźnik-wędliniarz, wędzarz wędlin, konserwiarz; cukiernik, piekarz, kaszarz, lodziarz, makaroniarz, maszynista maszyn i urządzeń tytoniowych, mieszacz mieszanek kawowych, palacz kawy, młynarz przetworów ziemniaczanych, rafinatorowy tłuszczów, winiarz, zlewacz piwa. Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może pracować w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego na stanowiskach związanych z obsługą maszyn i urządzeń we wszystkich etapach procesu technologicznego oraz placówkach zajmujących się przechowywaniem i dystrybucją żywności, takich jak: zakłady przemysłu zbożowo-młynarskiego, piekarniczego, cukierniczego owoców i warzyw ryb, mięsa, mleka, drobiu. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą – przedsiębiorstwo zajmujące się przetwórstwem spożywczym. W ostatnich latach w Polsce powstało bardzo dużo niewielkich rodzinnych firm przetwórstwa spożywczego, głównie owocowo-warzywnego. Większość z nich rozwija się i prowadzi produkcję na wysokim poziomie.

22 Rynek pracy Praca własna… 1. Czy są problemy ze znalezieniem pracy w zawodzie operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego? Na to pytanie samodzielnie poszukaj odpowiedzi. W tym celu przeprowadź wywiady z kilkoma osobami, najlepiej z operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego pracującymi na własny rachunek lub zatrudnionymi w czyjejś firmie. Jeżeli nie masz takiej możliwości, sięgnij po informacje z gazet (np. po ogłoszenia o pracę) lub z Internetu. Wypełnij poniższą tabelę. Lp.Źródło informacji (ogłoszenie – gazeta, ogłoszenie – Internet) Najważniejsze informacje o zawodzie w skrócie (zadania zawodowe, cechy osobowości, wynagrodzenie) Dodatkowo możesz zapoznać się z opracowaniami statystycznymi zamieszczonymi przez urzędy pracy. Takie zbiorcze opracowanie znajdziesz na portalu Publicznych Służb Zatrudnienia (www.psz.praca.gov.pl, patrz zakładka: Informacje o rynku pracy).

23 Źródła informacji I. Interesujące źródła informacji: Jeżeli chcesz pogłębić wiedzę na temat świata zawodów, możliwości kształcenia, to zachęcamy do przejrzenia informacji zawartych w publikacjach wskazanych w zakładce Polecane publikacje. II. Czasopisma specjalistyczne: 1.Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 20 grudnia Portal branży piekarskiej, 3.Przemysł Spożywczy, gastronomia-przemysl-spozywczy.html; 20 grudnia Przegląd Zbożowo-Młynarski – Gazeta Młynarska, przemysl-spozywczy-i-gastronomia-przeglad-zbozowo-mlynarski.html; 20 grudnia Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, przemysl-spozywczy-i-gastronomia-przemysl-fermentacyjny.html; 20 grudnia Żywność. Nauka, Technologia, Jakość, 20 grudnia Przegląd Gastronomiczny, 20 grudnia 2009.

24 III. Przy opracowywaniu charakterystyki wykorzystaliśmy poniższe źródła informacji: 1.Lelińska K., Gruza M., Sołtysińska G. (red.): Zawody szkolnictwa zawodowego. Vademecum informacyjne doradcy zawodowego, MEN, Warszawa 2005, ss , (stan na 22 grudnia 2009). 2.Informator o egzaminie potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, Warszawa 2004, bip.waw.pl/assets/files/infor_ZAW_ZSZ/oper_masz_urz_przemysl_spoz.pdf, (stan na 22 grudnia 2009). 3.KWALIFIKACJE ZAWODOWE W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH, B r o s z u r a o e g z a m i n i e z a w o d o w y m dla absolwentów 2- i 3-letnich szkół zawodowych, Centralna Komisja Egzaminacyjna, (stan na 22 grudnia 2009). 4.Rozporządzenie MEN z dnia 12 października 2005 roku w sprawie egzaminów na tytuły czeladnika i mistrza w zawodzie, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych, (stan na 22 grudnia 2009). 5.STANDARD WYPOSAŻENIA DYDAKTYCZNEGO PRACOWNI KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO, Zawód:operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, Symbol cyfrowy: 827[01], (stan na 22 grudnia 2009). 6.Masarnia – otwarcie i prowadzenie masarni, (stan na 22 grudnia 2009). 7.DORADCA 2000, Przewodnik po Zawodach, Operator maszyn do przetwórstwa żywności i produktów pokrewnych, kod zawodu 827, ttps://doradca.praca.gov.pl/d2k5/zawody, (stan na 22 grudnia 2009). 8.KWALIFIKACJEZAWODOWE W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH B r o s z u r a o e g z a m i n i e z a w o d o w y m dla absolwentów 2- i 3-letnich szkół zawodowych Centralna Komisja Egzaminacyjna publikacja współfinansowana przez Europejski Fundusz Społeczny,

25 Akty prawne 1.Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 kwietnia 2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (DZ. U Nr 82, poz. 537)..

26 Dziękujemy za uwagę i zachęcamy do dalszych poszukiwań informacji na temat zawodów, które Cię interesują.


Pobierz ppt "OPERATOR MASZYN I URZADZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO wersja dla gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych."

Podobne prezentacje


Reklamy Google