Pobierz prezentację
1
Układ pokarmowy
2
Wyszukiwaliśmy informacji o układzie pokarmowym człowieka, organach go tworzących, jego funkcjach i procesach w nim zachodzących. Następnie stworzyliśmy bardzo szczegółową prezentację na temat budowy i funkcji układu pokarmowego człowieka. Przedstawiamy kolejne slajdy naszej prezentacji:
3
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody, trawienie i przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
4
W skład układu pokarmowego człowieka wchodzą : - jama ustna - gardło
- przełyk - żołądek - jelito cienkie - jelito grube zakonczone otworem odbytowym
5
Jama Ustna jako część układu pokarmowego składa się ;
przedsionka jamy ustnej, jamy ustnej właściwej, podniebienia twardego, podniebienia miękkiego, zębów (osadzonych w zębodołach), języka.
6
małżowina nosowa dolna
GARDŁO I PRZEŁYK przewód nosowy górny część nosowa gardła część krtaniowa gardła przełyk małżowina nosowa dolna przedsionek nosa podniebienie twarde język języczek
7
TRAWIENIE W JAMIE USTNEJ
zachodzi dzięki ślinie produkowanej przez ślinianki. Funkcje śliny: nawilżanie, odkażanie (działanie antybakteryjne), trawienie. Enzymy zawarte w ślinie: amylaza ślinowa (ptyalina) – rozkłada wielocukry na dwucukry, skrobia maltoza maltaza. maltoza glukoza pH 7
8
Żołądek to narząd, stanowiący część przewodu pokarmowego, którego zasadniczą rolą jest trawienie pokarmu.
9
ŻOŁĄDEK wpust żołądka dno żołądka trzon żołądka część odźwiernikowa
dwunastnica
10
JELITO GRUBE W skład jelita grubego wchodzi: Jelito ślepe okrężnica,
odbytnica. jelito kręte zastawka krętniczo-kątnicza ujście wyrostka robaczkowego wyrostek robaczkowy
11
Wątroba Wątroba, to największy gruczoł ciała waży 1,5 kg, ma ciemnoczerwone zabarwienie. Funkcje wątroby, to: wytwarzanie żółci magazynowanie i przemiana tłuszczy, białek, witamin i węglowodanów gromadzenie węglowodanów w postaci glikogenu uniemożliwianie działanie niektórych toksyn wytwarzanie prawie wszystkich białek osocza
12
WĄTROBA przewód wątrobowy mniejszy drogi żółciowe wewnątrz wątrobowe
przewód pęcherzykowy pęcherzyk żółciowy dwunastnica drogi żółciowe wewnątrz wątrobowe przewód wątrobowy mniejszy przewód żółciowy wspólny przewód trzustkowy
13
TRZUSTKA przewód trzustkowy dodatkowy przewód żółciowy wspólny
odźwiernik ogon trzustki przewód trzustkowy trzon trzustki głowa trzustki
14
Żywienie człowieka
15
Jednym sposobem prezentowania zasad prawidłowego żywienia przedstawionych w Piramidzie Zdrowia jest Talerz zdrowia. Wielkość wycinków koła odnoszących się do poszczególnych grup produktów żywnościowych odpowiada ich udziałowi w piramidzie zdrowego żywienia
17
Regularność posiłków
18
Bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie
Bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Powinno ono pokrywać 20%-25% dziennego zapotrzebowania na energie i być odpowiednio zbilansowane, czyli dostarczać czterech spośród pięciu podstawowych grup produktów tworzących piramidę zdrowia
20
Rozkład posiłków w ciągu dnia
Dobowe zapotrzebowanie energetyczne organizmu=100%
21
I Wariant: 5 posiłków w ciągu dnia
Posiłki Procent dobowego zapotrzebowania na energie 1.Śniadanie 20%-25% 2. II śniadanie 15%-20% 3. Obiad 35%-40% 4. Podwieczorek 5%-10% 5.Kolacja 10%-15%
22
II Wariant: 4 posiłki w ciągu dnia (bez podwieczorku i z ,,Lepszą kolacją’’, która powinna być spożyta 2godz przed pójściem spać) Posiłki Procent dobowego zapotrzebowania na energie 1. Śniadanie 20%-25% 2. II śniadanie 15%-20% 3. Obiad 35%-40% 4. Kolacja
23
ZASADY ZDROWEGO ŻWYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
24
1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
25
3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole). 4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
26
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. 6. Owoce i warzywa powinno się spożywać przy każdym posiłku – minimum 5 porcji dziennie
27
7. Ograniczaj spożywanie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych
8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
28
9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
29
Podstawowe składniki odżywcze
30
są przede wszystkim materiałem budulcowym a w energię są przetwarzane tylko w sytuacjach kryzysowych dla naszego organizmu. Białka
31
są gromadzone głównie w postaci tkanki tłuszczowej i dają organizmowi zapas energii na dłuższy czas.
Tłuszcze
32
Dostarczają naszemu organizmowi energię w krótkim czasie są gromadzone w postaci glikogenu
WĘGLOWODANY
33
- Zapewnia normalne funkcjonowanie naskórka, prawidłowe widzenie, normalny wzrost.
Witamina
34
Witamina wit. D - zapewnia mocne kości i zęby
Reguluje przemiany wapniowo-fosforowe. Witamina
35
-Wzmaga ogólną odporność organizmu, wpływa na syntezę hormonów kory nadnerczy.
Witamina
36
Witamina wit. E - Wpływa na płodność, bierze udział w utlenianiu biologicznym, chroni przed poronieniem.
37
Warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi i oddychania wewnątrzkomórkowego.
Witamina
38
diety wegetariańskiej
Alternatywne sposoby żywienia na przykłądzie diety wegetariańskiej
39
W diecie wegańskiej występują wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego: zboża, owoce, warzywa, orzechy.
40
Dieta lakto-wegetarianizm
ze swojej diety wykluczają także jajka. Natomiast mogą spożywać mleko i produkty mleczne.
41
Dieta lakto-owo-wegetarianizm
jest to najbardziej popularna forma wegetarianizmu, a zarazem najmniej restrykcyjna. Nie jada się mięsa i ryb, ale można spożywać produkty zwierzęce, takie jak jajka, miód oraz mleko i produkty mleczne.
42
Dieta semi-wegetariańska
dopuszcza spożywanie ryb, drobiu, jaj i mleka, natomiast wyklucza jedynie czerwone mięso.
43
Ankieta
44
Czy jesz śniadanie w domu?
45
drugie śniadanie do szkoły ?
Czy zabierasz ze sobą drugie śniadanie do szkoły ?
46
Jak często korzystasz ze
sklepiku szkolnego ?
47
Ile litrów płynów pijesz codziennie?
48
Czy codziennie jesz owoce?
49
Czy codziennie jesz warzywa?
50
Czy do obiadów jesz surówki
51
Jak często jesz Fast-foody?
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.