Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Joanna Kustosz MENU GŁÓWNE Rodzaje herbatZ plantacji na stółThea Legenda o chińskim cesarzu Legenda o chińskim cesarzu Wyjście.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Joanna Kustosz MENU GŁÓWNE Rodzaje herbatZ plantacji na stółThea Legenda o chińskim cesarzu Legenda o chińskim cesarzu Wyjście."— Zapis prezentacji:

1

2 Joanna Kustosz

3 MENU GŁÓWNE Rodzaje herbatZ plantacji na stółThea Legenda o chińskim cesarzu Legenda o chińskim cesarzu Wyjście

4 Legenda o chińskim cesarzu Jak głosi legenda wszystko zaczęło się pięknego dnia w 2737 roku p.n.e. w Chinach. Tego dnia cesarz chiński - Szen Nung, zielarz i uczony, który ze względów higienicznych pił przegotowaną wodę, wypoczywał pod drzewem dzikiej herbaty, wiał lekki wiatr i jego podmuch spowodował, że kilka listków wpadło do dzbana z wodą. Oczywiście cesarz zapatrzony w piękno natury nie zauważył tego, dopiero pijąc swój napój poznał smak, który go oczarował. Powrót

5 Thea ( z łac. herbata ) SYSTEMATYKA DOMENAEukarioty KRÓLESTWORośliny PODKRÓLESTWONaczyniowe NADGROMADANasienne GROMADAOkrytonasienne KLASADwuliścienne RZĄDHerbatowce RODZINAHerbatowate GATUNEKHerbata PowrótDalej

6 Thea ( z łac. herbata ) Do produkcji herbaty używane są trzy odmiany roślin z rodziny kamelia (Camellia), pochodzące z południowo-wschodniej Azji : Camellia sinensis - herbata pochodząca z Chin, osiągająca wysokość 3 - 4,5 metra, rośnie nawet do 100 lat. Camellia assamica - wywodząca się z Assamu. Właściwie jest to drzewo, gdyż rośnie do metrów. Liście produkuje do 40 lat. Camellia assamica subspecies lasiocalyx - roślina ta pochodzi z Kambodży, osiąga około 4,5 metra wysokości i używa się jej do krzyżówek. PowrótCofnij

7 Z plantacji na stół KLONOWANIE RWANIE CIĘCIE KLASYFIKACJA PowrótDalej

8 Z plantacji na stół Mało kto wie, że dzisiaj już nie jest rozmnażana z nasion tylko poprzez rozkrzewianie wegetatywne z sadzonek oraz dzięki takiej dziedzinie, jaką jest genetyka, przez klonowanie. Metoda ta pozwala na uzyskanie roślin dających duże zbiory, odpornych na choroby, szkodniki i suszę. KLONOWANIE RWANIE Gdy krzak herbaty ma wysokość 15 cm przesadzany jest ze szkółek na plantacje. Gdy minie lat, zaczyna się zrywanie liści na herbatę. Herbata zrywana jest ręcznie do koszów noszonych przez zbieracz na plecach, następnie ważona i odwożona do fabryk. Doświadczony zbieracz może zerwać ok kg liści dziennie, z których powstanie 7,5 - 9 kg czarnej herbaty. Liście są zrywane, gdy roślina wypuszcza młode pędy, tzw. flesze. W krajach, gdzie jest cieplej tych fleszy jest więcej. Pierwsze flesze są oczywiście najbardziej poszukiwane,ale te z drugiego zbioru są najbardziej cenione. PowrótCofnijDalej

9 Z plantacji na stół Gdy już pełne kosze herbaty trafią do fabryki, następuje długi proces obróbki, w zależności od rodzaju i jakości herbaty. Istnieją dwa rodzaje obróbki: CTC i sposób klasyczny. Według metody tradycyjnej zbiór listków i pączków odbywa się ręcznie a następnie herbata poddawana jest procesom więdnięcia, skręcania, fermentacji, suszenia i sortowania. Wszystkie procesy mają miejsce w określonych warunkach i czasie. Następnie dokonuje się klasyfikacji wg wielkości i wyglądu liści. CIĘCIE KLASYFIKACJA Wyróżnia się więc: - herbaty liściaste : mają całe liście lub duże ich fragmenty oraz wiele tipsów; - łamane : mniejsze kawałki liści; - tzw. fannings i dusts : to odsiewy i najdrobniejsze części liści, nadają się tylko do torebek i na granulat. PowrótCofnij

10 Rodzaje herbat Herbata Pu erhHerbata czarnaHerbata białaHerbata HoneybushHerbata zielonaHerbata Rooibos Powrót

11 Herbata czarna Ten rodzaj herbaty znany jest wszystkim, jest to całkowicie sfermentowana herbata co nadaje jej intensywnej barwy, smaku i aromatu. W zależności od regionu w jakim są produkowane istnieją różnice w metodach obróbki. Zawsze jednak istnieją cztery podstawowe etapy: więdnięcie zwijanie fermentowanie suszenie Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii PowrótDalej

12 Herbata czarna Liście do więdnięcia są rozkładane, w przypadku uzyskiwania lepszych odmian w cieniu, tak długo, aż będą miękkie, aby przy zwijaniu nie popękały. Liście są zwijane i rozkładane na trzy i pół godziny w wilgotnym powietrzu, by wchłonęły tlen. Barwa liścia zmienia się z zielonej na rdzawoczerwoną. Zwijanie w niektórych fabrykach odbywa się jeszcze ręcznie, ale większość używa maszyn. WiędnięcieZwijanie i fermentowanie Sfermentowane liście są poddawane paleniu, co nadaje im czarny kolor i aromat tej herbaty, którą pijemy. Odbywa się to w gorących piecach lub przepuszcza się herbatę przez tunele gorącego powietrza. Można jednak spotkać w Chinach fabryki, w których palenie odbywa się tradycyjnie w rondlach na otwartym ogniu. Suszenie PowrótDalej Cofnij

13 Herbata czarna Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie: Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju. Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji. Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu. Pył herbaciany – najgorszy rodzaj surowca. Używany do produkcji herbaty ekspresowej. PowrótCofnij

14 Herbata biała Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. PowrótDalej

15 Herbata biała Właściwości herbaty białej: orzeźwiające i pobudzające, działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia dzięki obecności antyutleniaczy, antymutogenne (przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach), zawiera polifenole, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników (substancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki) PowrótCofnij

16 Herbata zielona Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. PowrótDalej

17 Herbata zielona Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowo-żółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców. PowrótCofnij

18 Herbata Pu Erh Powrót Uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat. Z jej dobrodziejstw mógł korzystać jedynie cesarz. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. Herbata Pu-Erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną. Herbata ma specyficzny, mocny ziemisty smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku. Dalej

19 Herbata Pu Erh Powrót Właściwości zdrowotne : Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu) Obniża poziom cholesterolu Pomaga w koncentracji Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe Hamuje zmiany miażdżycowe Poprawia pamięć Reguluje przemiany materii Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy Przyspiesza trawienie alkoholu Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję Reguluje działanie układu pokarmowego Ma właściwości moczopędne Obniża ciśnienie Wzmacnia organizm. Cofnij

20 Herbata Rooibos Herbatka otrzymywana z krzewów Rooibos rosnących w południowych rejonach Afryki. Charakteryzuje się szczególną delikatnością w smaku i zapachu. Herbata bogata jest w składniki mineralne oraz antyutleniacze. Nie zawiera kofeiny, dlatego też bez obawy może być podawana dzieciom. Nadaje się znakomicie jako herbata uspokajająca, polecana jest osobom nerwowym i mającym kłopoty ze snem. Herbata ta bogata jest równeż w witaminę C oraz fluor. Często bywa nazywana herbatą zdrowia. Powrót

21 Herbata Honeybush Przyrządzana jest podobnie jak Rooibos z czerwonokrzewu, lecz jest od niej łagodniejsza. Napar jest żółto-czerwony, o wyraźnym miodowym i orzeźwiającym zapachu. Jest doskonała dla dzieci ponieważ nie zawiera kofeiny i garbników a posiada za to witaminę C i minerały. Powrót

22 Łódź 2006 KONIEC


Pobierz ppt "Joanna Kustosz MENU GŁÓWNE Rodzaje herbatZ plantacji na stółThea Legenda o chińskim cesarzu Legenda o chińskim cesarzu Wyjście."

Podobne prezentacje


Reklamy Google