Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

1 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy 1 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy W bieżącym roku szkolnym w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 brałyśmy udział w projekcie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "1 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy 1 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy W bieżącym roku szkolnym w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 brałyśmy udział w projekcie."— Zapis prezentacji:

1

2 1 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy 1

3 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy W bieżącym roku szkolnym w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 brałyśmy udział w projekcie „Aktywny, zdrowy, szczęśliwy”. W związku z realizacją programu przygotowałyśmy dla rodziców prezentację multimedialną nt. zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Zapraszamy do wysłuchania! 2

4 6 Mięsie Rybach Produktach mlecznych Roślinach strączkowych Nabiale Orzechach Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Białko Bez białka nie ma życia. Jest ono podstawowym budulcem naszego organizmu, jest zatem niezbędne do wzrostu i naprawy uszkodzeń organizmu. Człowiek nie potrafi magazynować białka, więc musi je regularnie dostarczać. Najwięcej białka znajduje się w: 3

5 Tłuszcze są źródłem energii - z jednego grama tłuszczu otrzymujemy trzy razy więcej energii, niż z jednego grama cukru. Pewna ilość tłuszczów odkładana jest w „magazynach tłuszczowych" organizmu, usytuowanych pod skórą i wokół ważnych narządów (nerek, serca i wątroby). Te złogi tłuszczu chronią ciało przed zimnem, stanowią „izolację" od bezpośredniego kontaktu z kośćmi i zabezpieczają narządy wewnętrzne. 7 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Tłuszcze 4 Jednak tłuszcz w nadmiarze może doprowadzić do rozwijania się tłuszczyku – zachowajmy więc rozwagę i dostarczajmy go w umiarkowanych ilościach.

6 2 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Energia, która powstaje podczas oddychania, jest niezbędna do wykonywania wszystkich czynności życiowych. Zapotrzebowanie na energię zmienia się w zależności od tego, jaką czynność wykonujemy. 5

7 7 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Aktywny wypoczynek 6 Formy aktywnego wypoczynku z dzieckiem:  spacer do lasu, na łąkę,  jazda na rowerze,  piknik,  wycieczka rowerowa,  wyjazd na narty,  wyjście na lodowisko,  gra w piłkę, Rekreacja – jest formą aktywności fizycznej podejmowaną poza obowiązkami zawodowymi, domowymi i nauką. Stosowana w celu odpoczynku i rozrywki.

8 8 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Cukry = węglowodany 7 Wchodzą w skład wielu struktur naszego organizmu i są dla niego głównym źródłem energii. Spośród wielu cukrów prostych organizm bezpośrednio wykorzystuje jedynie glukozę, znajdującą się w owocach, warzywach, sokach. Inne węglowodany muszą być rozłożone na mniejsze jednostki i przetworzone w wątrobie na glukozę. Z glukozy zbudowana jest skrobia, najpowszechniejszy cukier w naszej żywności, optymalne źródło energii. Jej źródłem są: Makarony Kasze Ziemniaki Rośliny strączkowe Pieczywo

9 7 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Błonnik 8 Błonnik to substancja włóknista, która nie ma większej wartości odżywczej, ani energetycznej – gdyż nie jest trawiony przez człowieka. Ma jednak znaczenie zdrowotne, przyspiesza przechodzenie pokarmu przez jelita i oczyszcza je. Brak błonnika w pokarmach może powodować poważne zaburzenia jelit. Pokarmy zawierające dużo błonnika to: Brzoskwinie suszone Chleb razowy Śliwki suszone Rodzynki Szpinak Otręby Ziarna zbóż

10 8 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Witaminy 9 Nie biorą udziału w budowie tkanek, nie dostarczają energii, jednak regulują liczne procesy życiowe, będąc składnikami wielu enzymów. Niemal wszystkie witaminy musimy otrzymywać wraz z pokarmem, niektóre witaminy B i K są syntetyzowane przez żyjące z nami w symbiozie bakterie jelitowe. Pokarmy zawierające witaminy: Ryby Jaja Mleko Ziarna zbóż Szpinak Rośliny strączkowe Cennym źródłem witamin są owoce i warzywa.

11 8 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Sole mineralne 10 W zrównoważonej diecie powinny znaleźć się niewielkie ilości składników mineralnych. Są one, podobnie jak białka, elementem budulcowym. Tak jak witaminy, składniki mineralne regulują procesy zachodzące w komórkach, np. uczestniczą w syntezie białek, przekazywaniu impulsów nerwowych, mają wpływ na przemianę materii.

12 8 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Sole mineralne 11 Wapń Występuje w mleku, wodach mineralnych, tkankach roślinnych i zwierzęcych. W organizmie człowieka stanowi główny składnik mineralny kości. Magnez Jest niezbędny do normalnej pracy mięsni i do działania wielu enzymów. Występuje w roślinach strączkowych, czekoladzie, kaszy gryczanej. Fosfor Niezbędny do rozwoju kości, ponadto bierze udział w przemianie materii. Występuje w mięsie, zielonych warzywach, produktach zbożowych. PotasPodobnie jak fosfor. ŻelazoSkładnik czerwonych ciałek krwi. Występuje w jajkach, wątrobie, warzywach.

13 Sód bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Sól zawiera dużo sodu Fluor jest potrzebny do budowy zdrowych zębów. Źródłem fluoru jest pasta do zębów Jod jest wykorzystywany przez tarczycę. Zawierają go owoce morza Żelazo jest potrzebne czerwonym komórkom krwi. Dużo żelaza zawiera wątroba. Wapń jest potrzebny do budowy silnych kości. Dużo wapnia zawierają produkty mleczne. Potas jest potrzebny do prawidłowej pracy mięśni. Dużo potasu zawiera szpinak. 12

14 8 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Woda 13 Woda występuje w przyrodzie w trzech stanach skupienia: ciekłym – woda stałym – lód gazowym – para wodna „Jestem wodą” – tak może powiedzieć każdy z nas. Bo to z wody właśnie składa się aż 70% ludzkiego ciała. To ona towarzyszy nam od początku naszego istnienia. Dlaczego jest taka wyjątkowa? Bo bez niej – całkiem dosłownie - nie ma życia. Woda to podstawa wszystkich procesów biologicznych, które odbywają się w naszym organizmie. Dzięki niej nasze ciało w ogóle może funkcjonować.

15 MÓZG – 73% PŁUCA – 83% NERKI – 79% KREW – 79% MIĘŚNIE – 79% SERCE – 73% SKÓRA – 64% WĄTROBA – 71% KOŚCI – 31% 14 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Zawartość wody w organizmie

16 8 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Pijmy wodę na zdrowie 15 Chcesz być piękny i młody, pokochaj smak źródlanej wody. Fakty pokazują, że woda jest najlepszą przyjaciółką zdrowia i urody. Każdy z nas ma swoją optymalną, dzienną porcję wody. Dawka ta zależy od płci, wieku, wzrostu, wagi, trybu życia i klimatu. Pokuszę się o stwierdzenie, że nawyk codziennego picia wody jest nieodzownym elementem nowoczesnego stylu życia.

17 3 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Piramida Zdrowia 16

18 Podstawą śniadania powinno być mleko podawane w postaci napoju mlecznego (kakao, jogurt, kefir) lub zupy mlecznej z dodatkiem kasz lub płatków. Zaleca się również podawanie niewielkich ilości tłuszczu oraz produktów białkowych wysokiej jakości (sery, jaja, wędliny, ryby w różnej postaci), a także mieszanego lub razowego pieczywa. Nie należy zapominać o warzywach lub owocach. Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po dłuższej przerwie, odgrywa zatem znaczącą rolę. Jego niespożywanie przyczynia się między innymi do spadku efektywności pracy, a u dzieci i młodzieży – zmęczenia i uzyskiwania gorszych wyników w nauce. 17 I ŚNIADANIE

19 Drugie śniadanie odgrywa szczególną rolę w przypadku dzieci i młodzieży oraz osób ciężko pracujących fizycznie i umysłowo, a także tych, którzy jedzą obiad w późnych godzinach popołudniowych. Powinno się ono składać z produktów dość trwałych, jak kanapki w postaci pieczywa z dodatkiem sera żółtego, wędliny oraz warzyw, owoców i napoju. 18 II ŚNIADANIE

20 Obiad jako najbardziej obfity posiłek powinien być najbardziej pełnowartościowy, w jego składzie powinny się znaleźć: produkty dostarczające pełnowartościowe białko (mięso, ryby, jaja, sery), ziemniaki lub produkty pochodzenia zbożowego (kasze, makarony, ryż, rośliny strączkowe), będące źródłem węglowodanów złożonych, warzywa i owoce w postaci gotowanej lub surowej (źródło witamin i składników mineralnych oraz błonnika) i napój. 19 OBIAD

21 Podwieczorek, traktowany często jako deser, ma charakter dania słodkiego przygotowywanego na bazie mleka i owoców w postaci jogurtu, budyniu, kisieli, musów. 20 PODWIECZOREK

22 Kolacja powinna być spożywana na 2 godziny przed snem. Należy unikać podawania na kolację produktów ciężkostrawnych: tłustych, smażonych, wzdymających oraz mocno przyprawionych. 21 KOLACJA

23 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Bądź aktywistą na wiosnę! Wybierz dowolną formę aktywnego wypoczynku, taką która sprawia Ci radość lub daje satysfakcję np.:  s pacer,  j azda na rowerze lub rolkach,  g ra w tenisa lub piłkę,  p ływanie. Poświęć na nią pół godziny przynajmniej trzy razy w tygodniu i zadeklaruj się jako AKTYWISTA! Swoją deklarację do takiego stylu życia możesz złożyć na naszym plakacie, wpisując swoje imię i nazwisko. Przystąp do grona AKTYWISTÓW w trosce o własne zdrowie. 22

24 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy Prezentację przygotowały: Uczennice klasy VA: Marcelina Daria Adrianna Amelia Oliwia Kamila 23 Uczennice klasy VB Julita Olga Natalia Wiktoria

25 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy 24

26 ŹRÓDŁA F1A883FB&selectedIndex=5http://www.bing.com/images/search?q=l%C3%B3d+wody&qs=ds&form=QBIR#view=detail&id= FD3C220A557FAD464E F1A883FB&selectedIndex=5 AA0B76E635D7D205&selectedIndex=29http://www.bing.com/images/search?q=para+wodna&qpvt=para+wodna&FORM=IGRE#view=detail&id=765C5A1EDCF36BD9685D7D97 AA0B76E635D7D205&selectedIndex= https://www.google.pl/#q=obrazki+kanapki https://www.google.pl/#q=obiad https://www.google.pl/#q=napuj+na+obiad https://www.google.pl/#q=podwieczorek https://www.google.pl/#q=kanapki losyziemi.pl wapday.com zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl prawdziwezdrowie.blogspot.com Leszek Bakun Poradnik do techniki z wydaniem komunikacyjnym w Szkole Podstawowej wyd. Art. – szkol, 2004r. 25


Pobierz ppt "1 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy 1 Aktywny, zdrowy, szczęśliwy W bieżącym roku szkolnym w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 brałyśmy udział w projekcie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google