Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

2 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Prewencja - to szereg działań mających na celu zapobieganie chorobie przed jej rozwinięciem.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "2 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Prewencja - to szereg działań mających na celu zapobieganie chorobie przed jej rozwinięciem."— Zapis prezentacji:

1

2 2 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Prewencja - to szereg działań mających na celu zapobieganie chorobie przed jej rozwinięciem poprzez kontrolowanie przyczyn i czynników ryzyka. Celem prewencji jest podjęcie szybkich i skutecznych działań przywracających zdrowie oraz zahamowanie postępu lub powikłań już istniejącej choroby.

3 3 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Rozwój medycyny i nauki o żywieniu człowieka dostarczył niezbitych dowodów na to, że racjonalne prawidłowe żywienie jest najważniejszym czynnikiem zmniejszającym ryzyko rozwoju otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych (chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, chorób nowotworowych, osteoporozy, próchnicy) i wielu innych chorób żywieniowozależnych.

4 4 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Leczenie większości chorób wymaga również stosowania leczenia dietetycznego. Które zwiększa skuteczność: leczenia farmakologicznego, zmniejsza ryzyko rozwoju powikłań, skraca czas hospitalizacji i rehabilitacji, by w końcowym efekcie zmniejszyć istotnie wydatki na ochronę zdrowia

5 5 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Wiele danych wskazuje na to, że niezwykle istotnym elementem w prewencji chorób układu krążenia jest poprawa zwyczajów żywieniowych. Osoby ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia powinny podlegać specjalnej opiece żywieniowej, która uwzględniałaby także cały profil czynników ryzyka danego pacjenta.

6 6 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Powszechnie znana piramida pokarmowa została wprowadzona w 1992 roku przez Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) i ogólnie przyjęta na świecie, również w Polsce. Dr Walter Willett z Uniwersytetu Harvardzkiego, który w 2001 roku, opierając się o nowe badania i z uwzględnieniem założeń diety śródziemnomorskiej, stworzył nową piramidę zdrowego żywienia.

7 7 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia

8 8 Nowa piramida zdrowego żywienia wprowadza bardzo istotne zmiany, oparte właśnie na badaniach makrosubstancji odżywczych – białek, tłuszczów i węglowodanów.

9 9 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia W tej piramidzie został po raz pierwszy położony nacisk na aktywność fizyczną, która warunkuje zdrowie, wspomaga właściwe trawienie i spalanie nadmiaru dostarczanej z pokarmem energii, w przeciwnym razie odkładającej się w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz ruchu ważne jest kontrolowanie swojej wagi, pilnowanie by była ona prawidłowa.

10 10 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Warto w tym celu obliczyć swoje BMI. BMI = masa ciała (kg) / wzrost (m)² Jak obliczyć BMI? – wystarczy podzielić swoją wagę w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu, np.: Jeśli masz 165 cm wzrostu, pomnóż 1,65 x 1,65 = 2,7225 Następnie swoją wagę, np. 60 kg, podziel przez wynik, który otrzymałaś: 60 / 2,7225. Tak uzyskasz swoją wartość wskaźnika BMI = 22,03.

11 11 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Międzynarodowa klasyfikacja BMI dla osób dorosłych wskazuje na: poniżej 16,0 – wygłodzenie, 16,0–17,0 – wychudzenie (spowodowane często przez ciężką chorobę), 17–18,5 – niedowagę, 18,5–25,0 – wartość prawidłową, 25,0–30,0 – nadwagę, 30,0–35,0 – I stopień otyłości, 35,0–40,0 – II stopień otyłości, powyżej 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna).

12 12 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Tłuszcz jest składnikiem pożywienia mającym najwyższą gęstość energetyczną i jest wykorzystywany w organizmie człowieka przede wszystkim jako źródło energii.

13 13 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia W Konsensusie Rady Redakcyjnej Polskiego Forum Profilaktyki dotyczącym zasad zdrowego żywienia przyjęto następujące wartości procentowe poszczególnych składników odżywczych: tłuszcze <30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, w tym: nasycone kwasy tłuszczowe (saturated fatty acids – SFA) poniżej 10% zapotrzebowania energetycznego (a u osób ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym poniżej 7%)

14 14 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia jednonienasycone kwasy tłuszczowe (monounsaturated fatty acids – MUFA) do 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego wielonienasycone kwasy tłuszczowe (polyunsaturated fatty acids – PUFA) 6–10% zapotrzebowania energetycznego przy stosunku kwasów n-6 do n-3 mniejszym niż 4:1 izomery trans kwasów tłuszczowych poniżej 1% dziennego zapotrzebowania energetycznego

15 15 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Czy tłuszcz występujący we współczesnej diecie jest głównym czynnikiem sprawczym chorób układu krążenia? Jak się okazuje ten składnik sam w sobie nie jest zagrożeniem. Problemem jest rodzaj tłuszczu, który zaczyna dominować w naszych dietach. Sprawcą wzrastającego ryzyka chorób cywilizacyjnych są nasycone kwasy tłuszczowe zawarte głównie w tłustym mięsie, śmietanie, lodach, maśle czy tłustym serze. Wiadomo jednak, że istnieją tłuszcze pomagające w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia.

16 16 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Większość lipidów może być wytwarzana w organizmie człowieka, jednak nie potrafimy syntetyzować wiązań nienasyconych w pozycji n – 3 i n – 6 (przy 3 i 6 atomie węgla), dlatego kwasy te muszą być dostarczane z pożywieniem i są nazywane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT).

17 17 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Zapobiegają one m. in. rozwojowi miażdżycy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu w surowicy oraz zmniejszanie agregacji płytek krwi, czyli ich zdolności do wytwarzania zakrzepów naczyniowych, które prowadzą do zawałów czy udarów mózgu.

18 18 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Rodzina omega – 3 Kwasy n - 3 obniżają przede wszystkim poziom trójglicerydów (TG) w surowicy krwi, poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. „zły cholesterol”) oraz wpływają na wzrost HDL (tzw. „dobry” cholesterol). Jest to bardzo korzystne zjawisko, gdyż wysoki poziom TG, uznawany jest za niezależny czynnik ryzyka miażdżycy, podobnie jak wysoki poziom cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL.

19 19 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Kwasy te hamują rozwój guzów, namnażanie się tkanki nowotworowej w tym również jej rozprzestrzenianie. W ten sposób wpływają na zapobieganie nowotworom i mogą być wykorzystywane w profilaktyce tej choroby. Szczególnie dotyczy to raka gruczołu krokowego (prostaty), piersi i jelita grubego.

20 20 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3 są oleje roślinne tj. rzepakowy, lniany i sojowy oraz ryby i ssaki morskie, a także żółtko jaja, nasiona soi i orzechy włoskie. Spożycie g ryb morskich dostarcza 2 g tych kwasów. Można je również przyjmować w formie kapsułkowanej lub z produktami specjalnie wzbogacanymi w EPA i DHA. Ostatnio na rynku pojawiły się produkty spożywcze fortyfikowane kwasami tłuszczowymi z rodziny n – 3 takie jak jajka (karmione kwasami n – 3 kury gromadzą je w żółtku), margaryny czy mleko.

21 21 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Omega – 6 Kwas linolowy (główny przedstawiciel rodziny n – 6) wydaje się być istotny z punktu widzenia zapewniania odpowiedniego wzrostu, gojenia ran, czynności nerek i wątroby oraz zapobiegania zakażeniom. Kwasy omega- 6 wykazują również korzystne oddziaływanie w odniesieniu do obniżania poziomu tzw. „złego” cholesterolu (frakcji LDL). Stwierdzono jednak, że wysokie spożycie tych kwasów, oprócz obniżania „złego” cholesterolu może powodować również obniżenie tzw. „dobrego” cholesterolu (frakcji HDL).

22 22 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Kwasy tłuszczowe omega – 6 znajdują się w dużych ilościach w olejach: kokosowym, słonecznikowym, kukurydzianym, z nasion winogron, arachidowym, sezamowym i sojowym oraz w produkowanych z nich margarynach. Pamiętać przy tym należy, że oleje roślinne bogate w te kwasy należy spożywać w postaci surowej. Nie powinno się ich używać do smażenia.

23 23 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Podczas smażenia powstają związki (nadtlenki, wodorotlenki lipidowe), które wykazują miażdżycorodne działanie i prawdopodobnie mają działanie pronowotworowe. Spożywanie utlenionych olejów stwarza także warunki do rozwoju stanu zapalnego, chorób degeneracyjnych oraz przedwczesnego starzenia się komórek i tkanek.

24 24 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Jedynymi tłuszczami nadającymi się do obróbki kulinarnej w wysokich temperaturach, czyli smażenia i pieczenia, są olej rzepakowy nisko- lub bezerukowy oraz oliwa z oliwek. Te dwa tłuszcze zawierają przede wszystkim kwasy jednonienasycone (MUFA). Pozostałe oleje, dostarczające głównie kwasów wielonienasyconych (PUFA), są niezbędne w prawidłowym żywieniu, lecz tylko wtedy, gdy są spożywane na surowo.

25 25 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Należy regularnie spożywać ryby (co najmniej 300 g ryb morskich tygodniowo). Pamiętajmy także o diecie bogatej w zielone warzywa, które wpłyną na wchłanianie omega-3 oraz produktów bogatych w witaminę E, która przeciwdziała skutkom utleniania (co najmniej 0,5 mg ekwiwalentu tokoferolu na 1g kwasu linolowego).

26 26 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Białko Zaleca się spożywanie chudych gatunków mięs: kurczaka indyka chudego mięsa wołowego cielęciny ryb oraz chudych wyrobów wędliniarskich.

27 27 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Mleko i produkty mleczne także powinny charakteryzować się niską zawartością tłuszczu. Dobrym źródłem białka są także nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, soja), lecz nie jest to białko tak dobrze przyswajalne jak białko pochodzenia zwierzęcego.

28 28 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Jest to składnik pokarmowy, który w ponad 50% powinien pokrywać dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Źródłem węglowodanów powinny być przede wszystkim węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym. Zaliczają się tu m.in.: chleb z mąki z pełnego przemiału makarony razowe ryż brązowy płatki owsiane.

29 29 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Błonnik Błonnik rozpuszczalny w wodzie obecny jest w owocach, warzywach i suchych nasionach roślin strączkowych. Odgrywa on ważną rolę w zaburzeniach gospodarki lipidowej: obniża stężenia cholesterolu całkowitego przyspiesza jego wydalanie z kałem wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych opóźnia wchłanianie triglicerydów i zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem.

30 30 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Frakcja błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, do których zalicza się przede wszystkim otręby, w znacznym stopniu przyczynia się do właściwej pracy przewodu pokarmowego. Działanie to rozpoczyna się już w jamie ustnej poprzez pobudzenie funkcji żucia i zwiększenie wydalania śliny. W jelicie grubym mechaniczne drażnienie ścian jelita wpływa na jego perystaltykę, przez co chroni przed zaparciami, polipami i uchyłkowatością jelit, jak również chorobą nowotworową

31 31 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Dbałość o zdrowie zaczyna się już w momencie wyboru produktów, które zostaną włożone do koszyka podczas zakupów. Na wybór ten wpływają oczywiście przyzwyczajenia wyniesione z domu rodzinnego, cena, reklama, atrakcyjność opakowania, jak również uczucie sytości lub głodu.

32 32 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia 1.UCZUCIE GŁODU, A ROBIENIE ZAKUPÓW Uczucie głodu lub sytości podczas robienia zakupów ma bardzo duży wpływ na ilość kupionej żywności i na wybór produktów. Uczucie głodu prowadzi do „jedzenia oczami”, a koszyk zostaje wypełniony nadmierną ilością pożywienia i często kupowane są różnego rodzaju słodycze i przekąski.

33 33 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia 2. MĄDRE ZASPOKAJANIE GŁODU Dla osób chcących schudnąć bardzo istotne jest, by nie posiadały w domu ulubionej żywności. Ułatwia to kontrolę nad ilością spożywanego pożywienia.

34 34 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia 3. ZGUBNE SKUTKI DOJADANIA Kolejnym błędem w ograniczaniu wartości energetycznej diety jest nadmierne zmniejszanie ilości zjadanego pożywienia podczas głównych posiłków. Efektem takiego postępowania może być silne uczucie głodu i dojadanie.

35 35 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia 4. KALORIE UKRYTE W NAPOJACH Nieobojętne jest również, czym gaszone jest pragnienie przez osoby odchudzające się. Szklanka wody gazowanej lub niegazowanej dostarcza 0 kcal. Taka sama ilość słodkiego napoju lub soku owocowego to około 150 kcal. Natomiast jeden litr to około 500 kcal.

36 36 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia 5. DOCEŃ WARZYWA Znaczenie dla zdrowia warzyw i owoców jest znane powszechnie. Niestety, szczególnie w odniesieniu do warzyw, nie przekłada się ono na ich wystarczające spożywanie. Owoce są jedzone chętniej niż warzywa, a czasami nawet zbyt chętnie. Wartość energetyczna większości owoców jest zbliżona (może poza bananami i winogronami, które należą do owoców najbardziej kalorycznych). Zjedzenie jednego dużego jabłka (ok. 200 g) oznacza dostarczenie około 100 kcal, a zjedzenie podobnej ilości truskawek oznacza dostarczenie około 60 kcal.

37 37 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia 6. WŁAŚCIWY WYBÓR TŁUSZCZY Kolejnymi sposobem na zmniejszenie kaloryczności diety jest zmiana przyzwyczajeń w sposobie przyrządzania i podawania potraw. Porcja około 150 g ziemniaków ma wartość kaloryczną około 120 kcal, jednak polana jedną łyżką tłuszczu będzie miała wartość kaloryczną wyższą o około 120 kcal. Taka sama porcja frytek to około 350 kcal.

38 38 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Osoby, które smarują pieczywo, mogą wybierać margaryny o mniejszej wartości energetycznej. Również wybór wędliny ma znaczenie w zmniejszaniu ilości tłuszczu w diecie i wartości energetycznej diety. 10 g (1 plasterek) polędwicy sopockiej dostarcza ok. 16 kcal oraz 1 g tłuszczu, podczas gdy taka sama ilość salami jest ponad 3 razy bardziej kaloryczna (ok. 60 kcal) oraz zawiera ok. 5 g tłuszczu.

39 39 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia 7. ZŁY CHOLESTEROL I DOBRE STEROLE ROŚLINNE W zapobieganiu chorobom układu krążenia zaleca się, poza zmianą jakości tłuszczu w diecie, również zmniejszenie ilości cholesterolu dostarczanego z żywnością. Oznacza to unikanie wszelkiego rodzaju podrobów oraz tłustych produktów mięsnych. Dodatkowo można wykorzystać w diecie produkty zaliczane do żywności funkcjonalnej.

40 40 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia U osób, u których już stwierdzono hipercholesterolemię, można włączyć produkty zawierające sterole roślinne. Związki te zmniejszają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Na świecie jest to coraz bardziej różnorodna grupa produktów. W Polsce są dostępne margaryny i napoje mleczne z dodatkiem steroli.

41 41 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia 8. NIEDOCENIANE ORZECHY Wśród produktów, niezwykle cenne w profilaktyce schorzeń układu krążenia są orzechy. Najczęściej badania dotyczą korzystnego wpływu regularnego spożywania orzechów włoskich i migdałów. Jednak warto, by w diecie występowały i inne orzechy.

42 42 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Niestety orzechy są produktami o dużej wartości energetycznej, a mianowicie 100 g dostarcza około 600 kcal. Korzystne dla zdrowia jest spożywanie codziennie około 1 łyżki orzechów czyli około 10–15 g. Jest to ilość dostarczająca 60–90 kcal. Dodatkowo orzechy mogą wpłynąć na ilość spożywanej żywności, ponieważ są produktami dającymi uczucie sytości

43 43 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia

44 44 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia

45 45 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia

46 46 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia

47 47 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia

48 48 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia

49 49 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia

50 50 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia

51 51 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia


Pobierz ppt "2 Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia Prewencja - to szereg działań mających na celu zapobieganie chorobie przed jej rozwinięciem."

Podobne prezentacje


Reklamy Google