Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wiem, co jem ?! Autorzy projektu:

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wiem, co jem ?! Autorzy projektu:"— Zapis prezentacji:

1 Wiem, co jem ?! Autorzy projektu:
Autorzy projektu: Grupa Dietetycy: Wiktoria Hołub, Zuzanna Tylka, Julia Grzybowska Grupa Lekarze: Paweł Krok, Norbert Szramowiat

2 Główne źródła pokarmowe
BUDULCOWE ENERGETYCZNE REGULUJĄCE Białka - są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu. Węglowodany (cukrowce) i tłuszcze - są najważniejszym źródłem energii potrzebnej do pracy mięśni. Witaminy i składniki mineralne – regulują procesy życiowe w organizmie. - jaja - ryż - owoce - ser biały twarogowy - kasza gryczana - warzywa - mleko - makaron - owoce morza ( małże ) ryby - miód - szczaw - wołowina - suszone owoce - ryby -mięso białe (drób) - ziemniaki - szpinak - kapusta włoska - płatki owsiane - kompoty owocowe - warzywa strączkowe - oliwa z oliwek - soki z warzyw i owoców

3

4

5 Co to jest nadwaga ? Nadwaga - nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne. Nadwaga staje się typową cechą w populacjach, gdzie nie ma problemów z brakiem żywności i dominuje styl życia pozbawiony aktywności fizycznej.

6 Co to jest otyłość ? Otyłość - Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.

7 Co to jest BMI ? Wskaźnik masy ciała to stosunek masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu czyli BMI = masa ciała (kg)/wzrost^2 (m). W celu wygodnego obliczenia BMI musisz znać swój wzrost i wagę . Aby obliczyć swój wskaźnik BMI skorzystaj ze strony:

8 zasady zdrowego żywienia
1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów 2.Mięso spożywaj z umiarem 3.Pij wystarczającą ilość wody 4.Ograniczaj spożycie soli 5.Zachowaj umiar w spożyciu słodyczy i cukru 6.Nie pij alkoholu 7. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii 8.Zmniejsz spożycie tłuszczu. 9.Kontroluj masę ciała 10.Jedz dużo owoców i warzyw

9

10 Choroby związane z nieprawidłowym odżywianiem
Nazwa Objawy Skutki nie leczenie Anoreksja silne skoncentrowanie się na kontrolowaniu wagi i chęć schudnięcia - niskie, nieregularne tętno i niskie ciśnienie krwi, - niski poziom cukru we krwi, - zatrzymaniem miesiączkowania u dziewcząt, - obniżenie ciepłoty ciała, Bulimia Brak kontroli nad napadami obżarstwa - poczucie podporządkowania się jedzeniu, - poczucie samotności w grupie, - zaburzenia obrazu własnej osoby,

11 Nazwa Objawy Skutki nie leczenia Cukrzyca „Wilczy głód”, wzmożone chudnięcie lub przybieranie na wadze przy braku zmian w nawykach żywieniowych, częste oddawanie moczu, wzmożone pragnienie. Nieleczona cukrzyca zmniejsza wytwarzanie cholesterolu, potrzebnego do działania mózgu . Niedobór lub brak insuliny powoduje niekorzystny, nadmierny wzrost stężenia glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca prowadzi do uszkodzenia wielu narządów. Osteoporoza Bóle kości długich pod wpływem obciążenia; obniżenie wzrostu (złamania kompresyjne kręgów) i ból kręgosłupa oraz powstanie nadmiernej kifozy piersiowej (garb starczy) złamania kości przy niewielkich urazach. Bóle kości długich np. udowej, piszczelowej, obniżenie wzrostu.

12 Jak sprawdzić czy produkt jest zdrowy?
Aby sprawdzić czy produkt jest zdrowy należy sprawdzić na etykiecie jakie są składniki produktu. Niezdrowe składniki w produktach : emulgatory (E), aromaty, sztuczne barwniki, syrop glukozowo – fruktozowy, konserwanty, ulepszacze, Oto przykłady etykiet:

13 Całodniowe menu Pora dnia Posiłki Chleb razowy z białym serem, kakao
1 Śniadanie  Chleb razowy z białym serem, kakao 2 Śniadanie Jabłko i kiść winogron Obiad Zupa pieczarkowa,  wieprzowina z ziemniaczkami i surówką z marchewki , kompot wiśniowy Podwieczorek Marchewka oraz owocowa herbata Kolacja Chleb razowy z białym serem oraz herbata

14 Źródła


Pobierz ppt "Wiem, co jem ?! Autorzy projektu:"

Podobne prezentacje


Reklamy Google