Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Autorzy projektu: Grupa Dietetycy: Wiktoria Hołub, Zuzanna Tylka, Julia Grzybowska Grupa.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Autorzy projektu: Grupa Dietetycy: Wiktoria Hołub, Zuzanna Tylka, Julia Grzybowska Grupa."— Zapis prezentacji:

1 Autorzy projektu: Grupa Dietetycy: Wiktoria Hołub, Zuzanna Tylka, Julia Grzybowska Grupa Lekarze: Paweł Krok, Norbert Szramowiat

2 BUDULCOWEENERGETYCZNEREGULUJĄCE Białka - są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu. Węglowodany (cukrowce) i tłuszcze - są najważniejszym źródłem energii potrzebnej do pracy mięśni. Witaminy i składniki mineralne – regulują procesy życiowe w organizmie. - jaja- ryż- owoce - ser biały twarogowy- kasza gryczana- warzywa - mleko- makaron- owoce morza ( małże ) - ryby- miód- szczaw - wołowina- suszone owoce- ryby -mięso białe (drób)- ziemniaki- szpinak - kapusta włoska- płatki owsiane- kompoty owocowe - warzywa strączkowe- oliwa z oliwek- soki z warzyw i owoców

3

4

5  Nadwaga - nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne. Nadwaga staje się typową cechą w populacjach, gdzie nie ma problemów z brakiem żywności i dominuje styl życia pozbawiony aktywności fizycznej.

6  Otyłość - Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.

7  Wskaźnik masy ciała to stosunek masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu czyli BMI = masa ciała (kg)/wzrost^2 (m). W celu wygodnego obliczenia BMI musisz znać swój wzrost i wagę.  Aby obliczyć swój wskaźnik BMI skorzystaj ze strony:  mid=32 mid=32

8  1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów  2.Mięso spożywaj z umiarem  3.Pij wystarczającą ilość wody  4.Ograniczaj spożycie soli  5.Zachowaj umiar w spożyciu słodyczy i cukru  6.Nie pij alkoholu  7. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii  8.Zmniejsz spożycie tłuszczu.  9.Kontroluj masę ciała  10.Jedz dużo owoców i warzyw

9

10 NazwaObjawySkutki nie leczenie Anoreksjasilne skoncentrowanie się na kontrolowaniu wagi i chęć schudnięcia - niskie, nieregularne tętno i niskie ciśnienie krwi, - niski poziom cukru we krwi, - zatrzymaniem miesiączkowania u dziewcząt, - obniżenie ciepłoty ciała, BulimiaBrak kontroli nad napadami obżarstwa - poczucie podporządkowania się jedzeniu, - poczucie samotności w grupie, - zaburzenia obrazu własnej osoby,

11 NazwaObjawySkutki nie leczenia Cukrzyca„Wilczy głód”, wzmożone chudnięcie lub przybieranie na wadze przy braku zmian w nawykach żywieniowych, częste oddawanie moczu, wzmożone pragnienie. Nieleczona cukrzyca zmniejsza wytwarzanie cholesterolu, potrzebnego do działania mózgu. Niedobór lub brak insuliny powoduje niekorzystny, nadmierny wzrost stężenia glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca prowadzi do uszkodzenia wielu narządów. OsteoporozaBóle kości długich pod wpływem obciążenia; obniżenie wzrostu (złamania kompresyjne kręgów) i ból kręgosłupa oraz powstanie nadmiernej kifozy piersiowej (garb starczy) złamania kości przy niewielkich urazach. Bóle kości długich np. udowej, piszczelowej, obniżenie wzrostu.

12  Aby sprawdzić czy produkt jest zdrowy należy sprawdzić na etykiecie jakie są składniki produktu.  Niezdrowe składniki w produktach : emulgatory (E), aromaty, sztuczne barwniki, syrop glukozowo – fruktozowy, konserwanty, ulepszacze,  Oto przykłady etykiet:

13 Pora dniaPosiłki 1 Śniadanie Chleb razowy z białym serem, kakao 2 Śniadanie Jabłko i kiść winogron Obiad Zupa pieczarkowa, wieprzowina z ziemniaczkami i surówką z marchewki, kompot wiśniowy Podwieczorek Marchewka oraz owocowa herbata Kolacja Chleb razowy z białym serem oraz herbata

14   pokarmowych-w-diecie/ pokarmowych-w-diecie/          sklepach sklepach 


Pobierz ppt "Autorzy projektu: Grupa Dietetycy: Wiktoria Hołub, Zuzanna Tylka, Julia Grzybowska Grupa."

Podobne prezentacje


Reklamy Google