Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WARZYWA I OWOCE opracowały: Paulina Okoniewska i Weronika Kotwica.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WARZYWA I OWOCE opracowały: Paulina Okoniewska i Weronika Kotwica."— Zapis prezentacji:

1 WARZYWA I OWOCE opracowały: Paulina Okoniewska i Weronika Kotwica.

2 Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w życiu człowieka
Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. Jest to związane z ich niską zawartością kaloryczną . Wyjątkiem są m. in. winogrona i daktyle mają wysoką zawartością wody i niską zawartością tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witamin w tym witaminy E, witaminy C, Beta-korotenu Niektóre owoce i warzywa ze względu na obecność w nich charakterystycznych substancji działają korzystnie m. in. w profilaktyce i leczeniu nowotworów, działają anty miażdżycowo oraz bakteriobójczo. Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w życiu człowieka jest związane z: - ich niską zawartością kaloryczną Wyjątkiem są m. in. Winogrona i daktyle - wysoką zawartością wody - niską zawartością tłuszczu wyjątkiem jest awokado oraz orzechy i białka wyjątkiem m. in. Zielony groszek i jarmuż. - są bardzo dobrym źródłem witamin w tym Witaminy E, Witaminy C, Beta-korotenu - ze względu na obecność w nich charakterystycznych substancji działa korzystnie m. in. W profilaktyce i leczeniu nowotworów, działają anty Miażdżycowo oraz BakterobujczoWarzywa i owoce odgrywają ważną rolę w życiu człowieka jest związane z: - ze względu na obecność w nich charakterystycznych substancji działa korzystnie m. in. W profilaktyce i leczeniu nowotworów, działają anty Miażdżycowo oraz Bakterobujczo

3 Brzoskwinia. zwyczajna zaliczana jest. do najsmaczniejszych
Brzoskwinia zwyczajna zaliczana jest do najsmaczniejszych owoców świata i często nazywana królową owoców. Uprawiana jest od ponad 4000 lat i pochodzi z Chin. Pozostałe kraje uprawne to Francja, Hiszpania, Grecja, USA, Ameryka Południowa, Chiny, Australia i Afryka Południowa. Brzoskwinie są jedną wielką bombą witaminową! Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacytynę. Barwa owocu jest uzależniona od odmiany, spotykamy brzoskwinie żółte, czerwone bądź zielone. Brzoskwinie chronią przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Do swojej diety powinny je wprowadzić kobiety w ciąży oraz wegetarianie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, co jest ważne dla chorych na reumatyzm i nerki. Nie zawierają tłuszczu i sody, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.

4 Brokuły to jedno-. roczne rośliny. z rodziny krzyżo-. wych. Pochodzą
Brokuły to jedno- roczne rośliny z rodziny krzyżo- wych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) Brokuły są krewniakami kalafiora mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, Ponadto są niskokaloryczne. Brokuły są odporne na przymrozki i dlatego dobrze nadają się do uprawy w naszym klimacie. Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem.W rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil,

5 Sałata to roślina jednorocz-. na. Wywodzi się z basenu
Sałata to roślina jednorocz- na. Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego, Uprawiali ją już starożytni Grecy i Egipcjanie. Współcześnie znamy wiele odmian sałaty: lodowa, masłowa, rzymska, krucha, Sałata zawiera dużo wody, z tego względu ma niską wartość energetyczną: 100g dostarcza zaledwie 12 kcal. Cennym składnikiem jest zamaskowany barwnik zielony, barwnik żółty, z którego nasz organizm wytwarza czynną witaminę A. Licznie reprezentowane są witaminy z grupy B, jest także witamina D, i E oraz kwas foliowy. Zawartość witaminy C nie jest zbyt duża, Sałata jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także antyoksydantów takich jak karotenoidy, polifenolokwasy i flawonoidy. Oprócz ochrony przed wolnymi rodnikami zapewniają one wspomaganie układu krążenia. Trzeba też wspomnieć o błonniku, który ułatwia trawienie. Badania naukowe wskazują również sałatę jako warzywo działające uspokajająco i nasennie, oczywiście przy regularnym jedzeniu sporych porcji.

6 Malina ma witaminy. takie jak ; E,B1,B2,B6
Malina ma witaminy takie jak ; E,B1,B2,B6 a także kwasy organiczne jak choćby: cytrynowy, jabłkowy salicylowy. liście listkowe, z wierzchu nagie, pod spodem biało kutnerowato owłosione, boczne listki siedzące. Brzeg liścia ostro piłkowany. Liście pędów owocujących zawsze trzylistkowe (nie dotyczy nowych odmian owocujących na pędach jednorocznych). Składa się z licznych, czerwonych, rzadziej żółtych lub ciemnopurpurowych puszysto owłosionych małych pestkowców zebranych w owoc zbiorowy, potocznie zwany "malinami". Ciekawostka Dawniej odwar z liści w mieszance z potazem wykorzystywano do farbowania włosów na czarno

7 Po zapyleniu kwiatu. rozrasta się dno
Po zapyleniu kwiatu rozrasta się dno kwiatowe tworząc jadalny owoc zbiorowy będący jagodą pozorną. Na jej powierzchni zawiązują się liczne orzeszki, będące właściwymi owocami. Kolor orzeszków w zależności od odmiany, od kremowego poprzez czerwonawy do purpurowego. Niektóre kultywy mogą owocować kilka razy w roku. Kwiaty ; Obupłciowe, złożone z 5 białych płatków korony lub ich krotności oraz różnej liczby działek kielicha ułożonych w dwóch okółkach i kieliszka. Zewnętrzny okółek ma mniejsze działki, wewnętrzne są dłuższe i szersze. Po przekwitnieniu przylegają do owocu. Na wypukłym dnie kwiatowym znajduje się ok. 20 słupków i pręcików. W czasie kwitnienia kwiatostan łukowato przygięty do ziemi.

8 Kapusta głowiasta biała to. popularne warzywo z rodzi-
Kapusta głowiasta biała to popularne warzywo z rodzi- ny kapustowatych. Jadalna jest cała głowa. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów , skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek. Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.

9 Jabłko to owoc cieszący się największą popularnością na całym świecie. Pierwotnym terenem jego występowania jest środkowa Azja, Mniejszą jabłka dotarły jednak również do Europy, stamtąd zaś przedostały się i na inne kontynenty. Owoce te odznaczają się wyjątkowym bogactwem witamin. W ich składzie pojawia się: witamina A, B1,B2,B3, E, K i PP, O sile jabłka przesądzają zresztą nie tylko witaminy, ale również: żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, krzem i sód. Naukowcy lekarze chwalą również wchodzące w skład jabłek kwasy organiczne: bursztynowy, chinowy, cytrynowy i oczywiście jabłkowy, a także obecne w tych owocach pektyny. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g

10 Gruszka do. Europy przybyła. ze starożytnej. Persji. W Zachod -
Gruszka do Europy przybyła ze starożytnej Persji. W Zachod niej Europie wyho-dowano ją dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku. Grusza to niewielkie drzewo z rodziny różowatych. Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Poza tym bogata jest w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym skład- nikiem zdrowej diety. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów. Spożywa-nie gruszek zalecano m.in. przy chorobach, którym towarzyszyła gorączka, w dolegliwoś-ciach trawiennych i przy zatruciach. Gruszka to bardzo zdrowy owoc nie jest ciężkostrawna. Mogą ją nawet jeść osoby z wrażliwym żołąd-kiem, a startą – można podawać niemowlętom. Kompot z gruszki powinny pić osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Gruszka ma bowiem właściwości przeciwgorączkowe.

11 Fasolka szparagowa jest. odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze i pod koniec XVI wieku stała się już popularnym warzywem we Francji ze względu na swoje właściwości odżywczej lecznicze. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Ponadto zielona szparagówka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, cukrzykom, a także osobom z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks 69tikgjhcgdfsrw456750/.


Pobierz ppt "WARZYWA I OWOCE opracowały: Paulina Okoniewska i Weronika Kotwica."

Podobne prezentacje


Reklamy Google