Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wpływ na organizm Naturalne żródła Skutki niedoboru.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wpływ na organizm Naturalne żródła Skutki niedoboru."— Zapis prezentacji:

1 Wpływ na organizm Naturalne żródła Skutki niedoboru

2 Podział witamin: Rozpuszczalne w tłuszczach : A,D,E,K Rozpuszczalne w wodzie : C,H,witaminy z grupy B(w tym PP)

3 Witamina A-wpływ na organizm udział w procesie widzenia wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi korzystnie działa na serce pomaga w zwiększeniu odporności naszego organizmu retinol oraz jego pochodne są stymulatorami wzrostu usuwa wolne rodniki zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, korzystnie oddziałuje na wzrost kości i włosów

4 Żródła witaminy Jeśli chodzi o prowitaminę A to bogatym źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu i ciemnozielone liście warzyw np. marchewka, dynia, szpinak, sałata, zielony groszek, pomidory, rzeżucha, brokuły, a z owoców: morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. Poza tym karoteny są również obecne w mleku krów żywionych na pastwiskach oraz w przetworach uzyskiwanych z takiego mleka oraz w wątrobie zwięrząt i ryb(tran)

5 Skutki niedoboru kurza ślepota czyli zaburzenie widzenia w warunkach słabego oświetlenia zmiany w obrębie skóry, która staje się sucha, łatwo się łuszczy, ulega zrogowaceniu, pojawia się tzw. gęsia skórka kruche, wolno rosnące paznokcie suche, łamliwe włosy suchość oczu i uczucie pieczenia pod powiekami zaburzenie w funkcjonowaniu barier skórnych i śluzowych sprawia, że organizm staje się podatny na infekcje u dzieci objawem jest także zaburzenie wzrostu i rozwoju,ponieważ witamina A współdziała z hormonem wzrostu brak apetytu zaburzenia płodności

6 Witamina D-wpływ na organizm wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego reguluje gospodarkę wapniowo- fosforanową wzmacnia system immunologiczny pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem wpływa na odpowiednią gęstość i na stan naszego uzębienia obecność tej witaminy we krwi wpływa także korzystnie na system nerwowy, a więc również na skurcze mięśni, a nawet serca, gdyż odpowiednia ilość wapnia umożliwia sprawne przewodzenie impulsów nerwowych zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry reguluje wydzielanie insuliny, a tym samym wpływa na odpowiedni poziom cukru w organizmie ma korzystny wpływ na słuch, gdyż decyduje o dobrym stanie kostek ucha wewnętrznego oddziałuje na komórki szpiku kostnego produkujące komórki obronne (monocyty) obecność witaminy D zapobiega różnego rodzaju nowotworom, takim jak rak okrężnicy, rak piersi, rak prostaty,

7 Żródła witaminy Doskonałym źródłem witaminy D jest tran i oleje rybne, które znajdują się w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki. Witaminę tę znajdziemy również w mleku (najlepiej wzbogaconym dodatkowo przez dodanie tej witaminy), a także w wątrobie, białku jaj oraz przetworach mlecznych, takich jak ser, masło czy śmietana. Oczywiście jej ilość zależy od sposobu przygotowywania tych produktów, jej przechowywania, warunków jej przewożenia, a nawet od tego, czy krowy będące „producentkami” mleka miały odpowiedni dostęp do słońca.

8 Skutki niedoboru.  u dzieci i niemowląt powoduje krzywicę  u dorosłych, kobiet w ciąży i karmiących powoduje odwapnienie, rozmiękczenie kości  u osób starszych przyczynia się do powstania osteoporozy  niedobór może wystąpić w przypadku zaburzonego wchłaniania tłuszczów, kwasów tłuszczowych oraz u osób, które mają bardzo mały kontakt ze słońcem  złe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego  zapalenie spojówek  stany zapalne skóry  osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności  pogorszenie słuchu  osłabienie i wypadanie zębów  zwiększenie się ryzyka powstawania komórek nowotworowych

9 Wpływ na organizm witaminy E Stosowanie witaminy E ma pozytywny wpływ na leczenie mniej niebezpiecznych dla życia schorzeń. Należą do nich, miedzy innymi nieprzyjemne skurcze mięsni podczas snu czy dolegliwości skórne (często działa jedynie profilaktycznie, ale czasami likwiduje przebarwienia, w szczególności u starszych osób). Jest również ważna przy oparzeniach (zranieniach) ponieważ wpływa na szybszy wzrost nowej tkanki, a także podczas leczenia grzybicy. Witamina E jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania człowieka, oddziałuje na energie, radość i chęci do życia. Dlatego powinna być zawarta w diecie każdego człowieka.

10 W jakich owocach i warzywach znajduje się witamina

11 Źródła i skutki niedoboru witaminy E U człowieka dorosłego niezwykle trudno jest wywołać objawy niedoboru tej witaminy. Natomiast łatwo jest zaobserwować niedobory witaminy E u noworodków wcześniaków, które karmiono sztucznymi metodami. Występowały u takich dzieci następujące objawy: zwiększona wrażliwość, zaburzenia oddychania, zaburzenia snu, obrzęk twarzy, większa wrażliwość czerwonych ciałek krwi na działanie czynników chemicznych, przez co dochodzi do rozpadu erytrocytów. Podanie leczniczych dawek witaminy E szybko powodowało ustępowanie tych zmian.

12 Wpływ na organizm witaminy K Witamina K odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, warunkuje jej prawidłową krzepliwość i zatrzymanie krwawienia, regulują wytwarzanie czynnika krzepnięcia krwi – protrombiny. Hamuje nadmierne krwawienia miesiączkowe. Biorą udział w prawidłowej gospodarce wapniowej organizmu.

13 W jakich owocach i warzywach znajduje się witamina

14 Źródła i skutki niedoboru witaminy K Obniżony poziom protrombiny we krwi - dotyczy to zwłaszcza ludzi starszych, u których występują zaburzenia w obrębie przewodu pokarmowego (zaburzenia wydzielania żółci, wchłaniania w jelicie cienkim). Wydłużony czas krzepnięcia krwi (krwotoki z nosa, układu pokarmowego i moczowego) Skaza krwotoczna noworodków - głównie krwotoki z przewodu pokarmowego.

15 Wpływ na organizm witaminy C Również miłośnicy papierosów potrzebują więcej witaminy C, jej najważniejsza rola polega na wspomaganiu czynności układu immunologicznego. Palacze papierosów potrzebują więcej witaminy C niż niepalący, ponieważ dym tytoniowy szybko niszczy jej rezerwy. Jako przeciwutleniacz witamina C stosowana jest w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów płuc (czyli chorób ściśle związanych z paleniem papierosów). Witamina C krążąc w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych unieszkodliwia napotkane po drodze wolne rodniki, co pozwala komórce zachować witalność.

16 W jakich owocach i warzywach znajduję się witamina

17 Źródła i skutki niedoboru witaminy C Do niedawna sądzono, że ta substancja jest całkowicie niegroźna dla naszego zdrowia i można ją łykać do woli. Rzeczywiście organizm dość szybko pozbywa się nadmiaru kwasu askorbinowego, ale ostatnie badania pokazują, że substancja wcale nie jest taka nieszkodliwa. Ale uwaga - tylko jeśli przyjmujemy ją w bardzo dużych dawkach, ponad 1000 mg dziennie. Wtedy może dojść do zaburzeń snu, braku apetytu, a nawet do przyspieszenia miażdżycy tętnic. Nadmiar witaminy C jest szczególnie niebezpieczny dla osób z chorobami nowotworowymi, bowiem skuteczność chemioterapii i radioterapii może być wówczas osłabiona.

18 Wpływ na organizm witaminy H Biorąc witamina H / biotyna suplementów może pomóc w zapobieganiu lub korygowania niedoborów w czasie ciąży, a także pomóc w leczeniu neuropatii cukrzycowej, cukrzyca, łamliwe paznokcie i Ciemieniucha u niemowląt mówi University of Pittsburgh Medical Center. Witamina H suplementacja może pomóc ludziom, którzy biorą leki przeciwdrgawkowe. Biotyna może pomóc w leczeniu chorób tarczycy, trądzik, łysienie, jak również, zauważa Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Choć można dostać suplementy witaminy H over-the-counter, należy skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem ich MayoClinic.com radzi.

19 W jakich owocach i warzywach znajduję się witamina

20 Źródła i skutki niedoboru witaminy H Objawy biotyna (witamina H) niedoboru są bardzo rzadkie, jednak niedobór może wystąpić, jeśli jedna konsumuje surowe białka przez dłuższy czas. Surowe jaja białe zawierają białko, które wiąże się z biotyną, zwany awidyna. Jednakże jest inaktywowane przez awidyna procesu gotowania. Również rozszerzone stosowanie antybiotyków może zakłócać produkcję biotyny w jelitach, co zwiększa prawdopodobieństwo niedoboru.Biorąc leki anty-napadów na dłuższy czas może powodować objawy niedoboru biotyny.. Jeśli wada nie występuje, objawy mogą obejmować: wypadanie włosów (łysienie), łojotokowe zapalenie skóry (sucha lub skalowane skóry), niedokrwistość, bóle mięśni, utrata apetytu, nudności, zmęczenie, zapalenie spojówek i osłabione działanie układu odpornościowego. Neurologiczne objawy niedoboru biotyny u dorosłych to depresja, senność, omamy i drętwienie lub uczucie mrowienia w kończynach.

21 Wpływ na organizm witaminy B12 Podobnie jak inne witaminy z grupy B, witamina B12 bierze udział w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej i w innych procesach. Wpływa na energetyczną przemianę materii, dzięki czemu zapewnia aktywność, ma wpływ na wzrost, pracę mięśni, ułatwia przemianę żelaza, tłuszczu oraz pobudza apetyt. Przede wszystkim zaś uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, a więc przeciwdziała niedokrwistości. Jest niezbędna do prawidłowej syntezy kwasów nukleinowych w komórkach, szczególnie szpiku kostnego, które wytwarzają komórki krwi. Poza tym stwierdzono, że anemii zapobiegają zarówno określone czynniki wewnętrzne, jak i zewnętrzne. Witamina B12 (która jest obecna m.in. w wątrobie) podawana choremu razem z pożywieniem należy do czynników zewnętrznych, natomiast czynnikiem wewnętrznym, zwanym także czynnikiem Castle'a, są m.in. jony wapnia oraz białko, które służy do jej transportu. Jest ono zawarte w sokach trawiennych żołądka i umożliwia wchłanianie tej witaminy. Łączy się w jelicie cienkim z witaminą B12, dzięki czemu jest ona przyswajana przez organizm.

22 Witamina B12 wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe, a także neuroprzekaźników nerwowych, które ułatwiają przepływ informacji między komórkami. Poza tym B12 - razem z kwasem foliowym bierze udział w procesie wytwarzania metioniny zapewniającej dobry nastrój. Tak więc witamina B12 ułatwia osiągnięcie równowagi psychicznej, pomaga w uczeniu się i skupieniu uwagi.

23 W jakich owocach i warzywach znajduję się witamina

24 Źródła i skutki niedoboru witaminy B12 Niedobór witaminy B12 przyczynia się także do powstania zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego. Obserwuje się długotrwałe stany rozdrażnienia, irytację, lęki, depresje, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem, jąkanie się. Brak tej witaminy towarzyszy ciężkim schorzeniom neurologicznym, takim jak stwardnienie rozsiane czy choroba Alzheimera. Nie wiadomo jeszcze, jakie są przyczyny tych chorób, ale stwierdzono, że obnażenie komórek nerwowych pozbawionych otoczki mielinowej, w której wytwarzaniu bierze udział witamina B12, powoduje bezwład umysłowy i fizyczny, drętwienie, mrowienie, utratę pamięci, dezorientację, zmiany w tkance nerwowej, postępującą demencję. Dlatego też stosowane w terapii dawki witaminy B12 mogą złagodzić przebieg tych - na razie nieuleczalnych - schorzeń. Ponieważ objawy niedoboru witaminy B12 oraz zaburzeń układu nerwowego w cukrzycy są podobne, przypuszcza się, że jej brak może być związany z neuropatią cukrzycową.

25 Wpływ na organizm witaminy B6 Witamina B6 jest istotnym czynnikiem profilaktyki chorób serca, gdyż reguluje wytwarzanie prostaglandyn, które normują ciśnienie krwi i pracę serca oraz zapobiega nadmiarowi homocysteiny, której nieprawidłowy poziom zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu. Jak podkreśla dr Linda Ojeda, dietetyk i autorka bestsellera „Menopauza bez leków”:

26 W jakich owocach i warzywach znajduję się witamina

27 Źródła i skutki niedoboru witaminy B6 Na niedobory witaminy B6 szczególnie narażeni są chorzy na serce, nerki, nowotwory, astmę. O odpowiednią podaż witaminy B6 w pożywieniu powinny także zadbać kobiety w ciąży, cukrzycy, osoby starsze i żyjące w ciągłym stresie. Wyniki badania indywidualnego sposobu żywienia i stanu odżywienia Polaków przeprowadzonego przez Instytut Żywności i Żywienia w 2003 roku wskazują, że niedobór witaminy B6 może dotyczyć nawet 43 proc. chłopców i mężczyzn oraz 58 proc. dziewcząt i kobietniedobory witaminy

28 depresja drgawki, apatia, bezsenność problemy z koncentracją, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, podatność na choroby, łojotokowe zapalenie skóry, anemia, zaburzenia pracy serca, kamienie nerkowe, zmęczenie, drażliwość i płaczliwość.

29 Wpływ na organizm witaminy B9 Pełni rolę koenzymu, biorącego udział w wielu przemianach biochemicznych, reguluje podziały komórkowe, jest więc niezbędnym czynnikiem warunkującym prawidłowy wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek naszego organizmu. Bierze udział w produkcji przekaźników nerwowych, wpływających m.in. na nasze samopoczucie, sen i apetyt. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, ma działa przeciwanemicznie. Usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży i planującym ciąże, gdyż zapobiega uszkodzeniu cewy nerwowej (z niej rozwija się mózg i rdzeń kręgowy) u rozwijającego się zarodka, pacjentom stosującym leki przeciwdrgawkowe, sulfonamidy, sulfasalazynę, kobietom stosującym doustną antykoncepcje oraz osobom po 55 roku życia i narażonym na przewlekły stres.

30 Zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy występuje także u pacjentów poddawanych dializom, z zespołem złego wchłaniania, z zaburzeniami trawienia, w rekonwalescencji, przy uporczywych biegunkach, u osób spożywających duże ilości alkoholu i kawy, palących papierosy, zażywających nadmierną ilość leków. Ze względu na podobne działanie i objawy niedoboru poleca się stosowanie kwasu foliowego razem z witaminą B12.

31 W jakich owocach i warzywach znajduję się witamina

32 Źródła i skutki niedoboru witaminy B9 Powoduje zaburzenia w syntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów, białek jądrowych, co objawia się: - spadkiem tempa odbudowy komórek, które regenerują się najszybciej, tj. erytrocytów (powoduje niedokrwistość megaloblastyczną, występującą często u kobiet ciężarnych), komórek układu trawiennego, komórek nabłonkowych szyjki macicy, pochwy, jamy ustnej, skóry, - zaburzeniami psychicznymi, lękiem, depresją, drażliwością, - neuropatią, - trudnościami w zapamiętywaniu, - zahamowaniem wzrostu, - zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych, prowadzące do niedożywienia, - spadkiem masy ciała i licznymi awitaminozami, - owrzodzeniem języka, - pęknięciami i łuszczeniem się warg, - zajadami w kącikach ust, - u matek, które miały niedobór kwasu foliowego w pierwszych tygodniach ciąży może to grozić ciężkimi wadami układu nerwowego płodu. U osób w podeszłym wieku cierpiących na depresję i schizofrenię często towarzyszy brak kwasu foliowego, który zaostrza objawy tych chorób.

33 Wpływ na organizm witaminy PP Niacyna wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP, które biorą udział w przemianie węglowodanów, białek, tłuszczów, w syntezie erytrocytów, hormonów m.in. insuliny utrzymując prawidłowy poziom glukozy we krwi. Utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego. Zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL), triglicerydów, zwiększa stężenie dobrego cholesterolu (HDL), rozszerza naczynia krwionośne. Podawana razem z lekami przeciwpadaczkowymi oraz obniżającymi poziom cholesterolu we krwi zwiększa ich skuteczność. Bierze udział w detoksykacji organizmu, obniża działanie toksyczne niektórych leków, np. przeciwnowotworowych. Witamina PP stosowana jest w leczeniu pelagry, choroby Meniera, hipercholesterolemii, przy migrenach, odmrożeniach, w zaburzeniach krążenia obwodowego, zawrotach głowy i dzwonieniu w uszach.

34 W jakich owocach i warzywach znajduję się witamina

35 Źródła i skutki niedoboru witaminy PP Awitaminoza występuje rzadko. Niacyna wytwarzana jest przez florę bakteryjną jelit oraz z aminokwasu – tryptofanu, co zaspokaja ponad połowę zapotrzebowania naszego organizmu na tę witaminę. Zupełny brak niacyny wywołuje chorobę zwaną pelagrą, bardzo trudną do leczenia. Może wystąpić u nie leczących się alkoholików, u pacjentów z marskością wątroby, cukrzycą, z zespołem złego wchłaniania, przy przewlekłych biegunkach, nowotworach, a także u osób odżywiających się głównie kukurydzą. Objawy: - przygnębienie, - depresja, - złe samopoczucie, - stan zapalny, symetryczne zaczerwienienie skóry, obumieranie i odstawanie naskórka, ciemne plamy na partiach ciała wystawionych na słońce, - swędzenie i pieczenie skóry, - pleśniawki, - biegunka lub zaparcia, - zmęczenie fizyczne, - nudności, wymioty, - bóle brzucha, - spadek wagi, - zaburzenia ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego objawiające się utratą pamięci, dezorientacją, majaczeniem, bezsennością, otępieniem.

36 Awitaminoza Mówiąc prosto, awitaminoza to brak dostatecznej ilości witamin w organizmie. Życie w ciągłym biegu, zły sposób odżywiania sprzyjają jej powstawaniu. Spożywanie zmodyfikowanej żywności, stołowanie się w fast foodach, jedzenie w biegu, stres, używki - to wszystko może skutkować zmianami w organizmie i doprowadzać do awitaminozy.

37 Hiperwitaminoza Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Jednak należy pamiętać, że jeśli nie ma wyraźniej potrzeby, czyli nie cierpimy z powodu niedoboru witamin, to nie powinniśmy decydować się na zażywanie witamin w kapsułkach. Hiperwitaminoza to zespół objawów chorobowych, które są wywoływane przez nadmiar witamin w organizmie. Chodzi tu przede wszystkim o mikroelementy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K. Najczęściej problem pojawia się, gdy stosujemy ich suplementy w postaci preparatów złożonych. Zawarte w nich witaminy nie występują w postaci prowitamin, lecz są aktywnymi związkami chemicznymi i łatwo może dojść do ich nadmiernego nagromadzenia w organizmie, szczególnie przy stosowaniu przez kilka tygodni.

38


Pobierz ppt "Wpływ na organizm Naturalne żródła Skutki niedoboru."

Podobne prezentacje


Reklamy Google