Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi Nr 162 w Krakowie im. Władysława Szafera Reportaż ze wspólnego śniadania klasy 3G.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi Nr 162 w Krakowie im. Władysława Szafera Reportaż ze wspólnego śniadania klasy 3G."— Zapis prezentacji:

1 Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi Nr 162 w Krakowie im. Władysława Szafera Reportaż ze wspólnego śniadania klasy 3G

2 8 listopada - Śniadanie Daje Moc - Klasa 3G Sala gotowa, stoły nakryte i zastawione Ostatnie szczegółowe ustalenia Hurrra, zaraz będzie można coś zjeść! Szukamy dobrych miejsc, nieśmiało… Czekamy na wejście do klasy… a brzuszki burczą z głodu 2

3 Śniadanie daje moc!  ma siłę, by odkrywać świat  ma energię do podejmowania codziennych wyzwań - nauki, zajęć sportowych i zabaw z rówieśnikami  szybciej i łatwiej przyswaja nową wiedzę i informacje, nie ma problemów z koncentracją, dzięki temu osiąga lepsze wyniki w nauce  jedząc śniadanie jest mniej zestresowane niż dzieci, które wychodzą do szkoły z pustym żołądkiem Rozkład procentowy dziennej puli energetycznej na 5 posiłków: Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, bardzo ważne żeby dzieci zawsze jadły pierwsze śniadanie przed wyjściem do szkoły, ponieważ dziecko: Zadaniem śniadania jest obudzenie i rozruszanie zarówno ciała, jak i umysłu. Jeśli dziecko nie zje pierwszego posiłku przed wyjściem do szkoły może być ospałe, przygaszone i smutne Zadanie szkolne, które po zjedzeniu śniadania byłoby proste i rozwiązane w mig, dla dziecka wychodzącego z domu z pustym żołądkiem może okazać się trudne i bardzo czasochłonne. Wszystko dlatego, że mózg zamiast skoncentrować się na wykonywanym zadaniu będzie odbierał sygnały, że trzeba zaspokoić głód.  Prawidłowe żywienie ma podstawowe znaczenie dla zdrowia  Odpowiednio skomponowana dieta zapewnia dziecku możliwość harmonijnego rozwoju fizycznego i intelektualnego  chroni się przed niedoborami poszczególnych składników odżywczych, a także przed rozwojem chorób powstających na tle wadliwego żywienia  Ważne jest aby posiłki były spożywane w miarę możliwości o stałych porach  Dzieci powinny spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym 3 posiłki podstawowe: śniadanie, obiad i kolację oraz 2 mniejsze posiłki dodatkowe: drugie śniadanie i podwieczorek  pierwsze śniadanie 25%  drugie śniadanie 10%  obiad 30%  podwieczorek 10%  kolacja 25%. 3 Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi

4 Rzeczywistość jest alarmująca, stąd pomysł akcji  w blisko 40% klas 1-6 w polskich szkołach podstawowych są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania  prawie ćwierć miliona (220 tys.) dzieci szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu  ok. 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce skarży się z powodu niedożywienia, 2011, Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Banków Żywności i firmy Danone (wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych)  24% dzieci w wieku 6 - 11 lat w ciągu tygodnia nie je codziennie śniadania  95% dzieci w wieku 6 - 11 lat w ciągu tygodnia nie je codziennie drugiego śniadania 2009, IQS na zlecenie firmy Danone "Share of Stomach” 8 listopada - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. ”European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou, obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii… od tego roku również w Polsce  co piąty Polak rezygnuje z codziennego jedzenia śniadania, dotyczy to zwłaszcza uczniów i studentów (40%),  aż 20% osób poniżej 24 roku życia rezygnuje ze śniadania kilka razy w tygodniu,  co szósty uczeń czy student je śniadanie tylko sporadycznie lub w ogóle go nie jada 2010, Centrum Badań Opinii Społecznej, ”Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków” 4

5 8 listopada - Śniadanie Daje Moc - Klasa 3G Trudno się skupić, bo tyle smakołyków,… … że ślinka cieknie, tylko co wybrać? … i dlaczego powinniśmy je zjeść co rano Pani mówi nam jak ważne jest śniadanie… Zjem śniadanie i będę taki silny! Zobaczycie! 5

6 8 listopada - Śniadanie Daje Moc - Klasa 3G Jest tyle możliwości! Trzeba się naradzić i dobrze zastanowić! Pani wciąż mówi, zamiast pozwolić jeść!!! Uff, wreszcie koniec informacji eee… cennych! Konsumpcję czas zacząć! Na początek płatki śniadaniowe ze zdrowym mlekiem, które wybrać? 6

7 8 listopada - Śniadanie Daje Moc - Klasa 3G … wszyscy przecież patrzą! Powoli jednak się rozkręcamy… … i zjadając do ostatniej kropli mleka! Jemy trochę nieśmiało... … wyciskając co się da z kubeczka… 7

8 8 listopada - Śniadanie Daje Moc - Klasa 3G ”Nawet nie mów, tyle zjadłeś i chcesz jeszcze”? ”Potrzebne mi jeszcze kilka gadżetów… …i dzieło sztuki gotowe! Zaraz je zjem” ”Wiesz, lubię ten jogurt, ale się skończył” ”Bierzesz tak kanapkę i jedziesz: góra - dół, góra - dół…” 8

9 8 listopada - Śniadanie Daje Moc - Klasa 3G … jemy ze sporym apetytem… Nasze mamy też pomogą… …i czasem jedzą, jak na komendę! Dobrze już nam idzie… … równocześnie komentując! 9

10 8 listopada - Śniadanie Daje Moc - Klasa 3G … no tak, jednak zjem! Dam radę! Chyba już nie mogę, a tu porcja czeka... … czasem nawet dwoma, ale łatwiej idzie! Czasem trzeba paluszkiem docisnąć… - ”Chyba już więcej nie zmieszczę!” - ”Ćwiczmy, za rok jest powtórka!” 10


Pobierz ppt "Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi Nr 162 w Krakowie im. Władysława Szafera Reportaż ze wspólnego śniadania klasy 3G."

Podobne prezentacje


Reklamy Google