Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Czy wiem, ile chemii jem? Śniadanie 1) kanapki 2) parówki 3) płatki i kaszka manna. Przykładowy jadłospis jednodniowy (Śniadanie)

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Czy wiem, ile chemii jem? Śniadanie 1) kanapki 2) parówki 3) płatki i kaszka manna. Przykładowy jadłospis jednodniowy (Śniadanie)"— Zapis prezentacji:

1

2 Czy wiem, ile chemii jem?

3 Śniadanie 1) kanapki 2) parówki 3) płatki i kaszka manna. Przykładowy jadłospis jednodniowy (Śniadanie)

4 E grupa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych o zbliżonych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne E kwas cytrynowy - odpady poprodukcyjne cukru; różne E sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inne E lecytyna - naturalny (głównie z nasion soi), emulgator; różne E 160a - (alfa-,beta-)karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; produkty tłuszczowe (np. masło) E 472a - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem octowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne E guma guar, guaran - wyciąg z nasion Cyamopsis tetragonolubus L.; sałatki, majonezy, lody, zupy E1422- acetylowany adypinian diskrobiowy E kwas octowy - syntetyczny lub fermentacyjny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... E glutaminian sodu - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620 E benzoesan sodu - syntetyczny; E karmel (częściowo zwęglony cukier) - brunatna; wyroby cukiernicze E węglan wapnia (pigment) - biały; pasty do zębów (środek ścierny), kalcpiryna (substancja osłonowa) E 440a - pektyna - naturalny; przetwory owocowe E 331(a-c) - cytrynian sodu - jak E 330; różne E Cyklaminian sodu E sacharynian sodu E acesulfam K E aspartam E mleczan sodu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety E izoaskorbinian sodu E azotan(III) sodu (azotyn sodu) - syntetyczny; wędliny

5 E 341c - ortofosforan wapnia (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne E fosforany i polifosforany sodu i potasu - syntetyczne; głównie sery topione E sorbitol, syrop sorbitolowy - syntetyczny; lody, ciasta, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowane E kwas L-askorbinowy, witamina C - syntetyczny, konserwant; różne E 340b - wodoroortofosforan potasu (ortofosforan dipotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne E 472e - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem acetylo- lub diacetylowinowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne E czerwień buraczana, betanina (występuje w burakach czerw.) - czerwony, naturalny; przetwory owocowe, namiastka mięsa produkowana z białka soi E fosforany i polifosforany sodu i potasu - syntetyczne; głównie sery topione E azotan(III) potasu (azotyn potasu) - syntetyczny; wędliny E Karagen - naturalny (produkowany z wodorostów); jak E 401, odżywki dla dzieci E karmin, Natural Red 4 - czerwony, naturalny; różne E octan sodu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki

6 Ś NIADANIE (Produkty)

7 Obiad I ZESTAW(wersja zdrowsza) Zupa pomidorowa (skład): śmietana wiejska Rolmlecz 18% (mączka chleba świętojańskiego, E 142) sos pomidorowy mascarpone kostka rosołowa wołowa(Knorr) bulionetka drobiowa (Knorr) (guma ksantonowa mączka chleba świętojańskiego maltodekstryna, białko 0,1/100g) kostka rosołowa bulion warzywny (glutaminian sodu [C5H8NO4Na], inozynian disodowy [C10H11N4Na2O8P], karmel amoniakalny, guanylan disodowy [E 627]) ketchup kotlin białko (acetylowany adyspinian diskrobiowy, kwas octowy, benzoesan sodu)

8 Szwajcarski bulion warzywny (o obniżonej zawartości tłuszczu) -hydrolizowane białko roślinne -maltodekstryna Makaron Dobrusia -mąka z pszenicy zwyczajnej -woda -masa jajowa pasteryzowana 9,1% -kurkuma 0,01% ( ewentualnie ryż brązowy)

9 I ZESTAW(wersja niezdrowa) Spaghetti (skład): opakowanie makaronu „Pastani” sos boloński „Aspiro” (z Biedronki) białko:1,3g (w 100g)

10 II ZESTAW Zupa pomidorowa(Skład): śmietana 18% (białko: 4,5g, składniki: mleko pasteryzowane, białka mleka, żywe kultury bakterii, śladowe ilości glutenu oraz orzechów) kostka rosołowa "Rosół z kury" WINIARY, białko: 0.2 g (w 100 ml)

11 III ZESTAW Zupka chińska- złoty kurczak VIFON składniki: kluski (92,1%): mąka pszenna, tłuszcz roślinny, tapioka, skrobia modyfikowana E 1420, cukier, stabilizatory: trifosforan pentasodowy, guma guar, substancje spulchniające: węglan sodu, węglan potasu, kurkuma; dodatki smakowe (7,9%): rafinowany olej palmowy, sól, cukier, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy, suszone warzywa: marchew, zielona cebula, kolendra, curry w proszku (zawartość w dodatkach smakowych 6%), kurkuma, anyż, goździk, nasiona kolendry, cynamon, pieprz, czosnek, chilli, trawa cytrynowa, aromat, barwnik: beta-karoten, przeciwutleniacz E 306.

12 Deser 1.Budyń Beta karoten - E160a – C 40 H 56 – Barwnik – bezpieczny dla zdrowia Ryboflawina - E101 – C 17 H 20 N 4 O 6 – barwnik – bezpieczny dla zdrowia Kurkumina - E100 - C 21 H 20 O 6 – barwnik - bezpieczny dla zdrowia jednak może działać rakotwórczo 2.Galaretka żelatyna wieprzowa - E441 kwas cytrynowy – E330 - C 6 H 8 O 7 – regulator kwasowości bezpieczny dla zdrowia (może jednak powodować uszkodzenia oczu w przypadku bezpośredniego) antocyjany - E163 – bezpieczny dla zdrowia maltodekstryna - E414

13 3.Kisiel kwas cytrynowy – E330 - C 6 H 8 O 7 – regulator kwasowości – bezpieczny dla zdrowia (może jednak powodować uszkodzenia oczu w przypadku bezpośredniego) annato - E160b – barwnik - bezpieczny dla zdrowia maltodekstryna - E414 syrop glukozowy – E471 – niebezpieczny dla zdrowia 4.Krem do ciasta utwardzony tłuszcz roślinny - tłuszcze utwardzone (uwodornione) są szkodliwe dla twojego zdrowia z dwu zasadniczych powodów: po pierwsze podwyższają poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz wpływają niekorzystnie na poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Beta karoten - E160a – C 40 H 56 – Barwnik – bezpieczny dla zdrowia żelatyna wieprzowa - E441 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym – E472a annato - E160b – barwnik - bezpieczny dla zdrowia kurkumina - E100 - C 21 H 20 O 6 – barwnik - bezpieczny dla zdrowia jednak może działać rakotwórczo

14 5.Lody syrop glukozowy – E471 – emulgator – niebezpieczny dla zdrowia Guma guar - E412 Mączka chleba świętojańskiego - E410 Beta karoten - E160a – C 40 H 56 – Barwnik – bezpieczny dla zdrowia lecytyna – Fosfatydylocholina – E322 – emulgator - bezpieczny dla zdrowia polirycynooleinian poliglicerolu – E476 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych – E471 - bezpieczny dla zdrowia

15 DESER (Produkty)

16 I ZESTAW a) napój gazowany b) budyń Napój gazowany: 1) Zbyszko 3 cytryny (dwutlenek węgla CO2, ester glicerolu (E445) C3H8O3, guma arabska(E114) C6H9N3,karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d), przeciwutleniacz - kwas askorbinowy C6H8O6, beta-karoten C40H56, aspartam C14H18N205 2) Fanta (dwutlenek węgla CO2, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy C6H8O6, guma guar (E412) C6H10O5) 3) Dingoo Orange ( dwutlenek węgla CO2, guma arabska(E114) C6H9N3, ester glicerolu (E445) C3H8O3, beta-apo-karotenal (E160e) C30H40O, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy C6H8O6, cyklaminian sodu (E952) C6H12NNaO3S, aspartam C14H18N205, sacharynian sodu (E954) C7H5NO3S, acesulfam-K (E950) C4H4KNO4S, benzoesan sodu (E211) C6H5COONa) Budyń: 1) kurkumina (E100) C21H20O6, glicerol C3H8O3 2) skrobia modyfikowana, barwnik: annato (E160b) C25H30O4 3) kurkumina (E100) C21H20O6, beta-karoten C40H56 Podwieczorek

17 II ZESTAW a) ciasteczka typu delicje b) sok jabłkowy Ciasteczka typu delicje: 1) glicerol C3H8O3, cytrynian sodu C6H5Na3O7, lecytyna sojowa (E322, E746), E471, koszenila (E120) C22H20O13, karoteny (E160a), węglan amonu (E503) (NH4)2CO3 2) węglan amonu (E503) (NH4)2CO3, glicerol C3H8O3, cytrynian sodu C6H5Na3O7, lecytyna sojowa (E322, E746), E471 3) lecytyna sojowa (E322, E746), E471, E475, glicerol C3H8O3, cytrynian sodu C6H5Na3O7, beta-karoten C40H56, wodorwęglan amonu (E503) (NH4)2CO3 Sok jabłkowy: 1) cytrynian sodu C6H5Na3O7, sacharynian sodu (E954) C7H5NO3S, acesulfam-K (E950) C4H4KNO4S

18 III ZESTAW a) musli b) jogurt c) mleko + kakao w proszku = kakao Musli: 1) pirofosforan dwusodu, węglan sodu (E500b) NaHCO3, lecytyna sojowa (E322, E746), karmel amoniakalny (E150c), dwutlenek siarki SO2 2) węglan sodu (E500b) NaHCO3, lecytyna sojowa (E322, E746), mono - i diglecyrydy kwasów tłuszczowych (E471), mieszanina tokoferoli (E306) Jogurty: 1) skrobia modyfikowana, guma guar (E412) C6H10O5), cytrynian sodu C6H5Na3O7, cytrynian wapnia (E333) Ca3C12H10O14 2) beta-karoten C40H56, betanina (E162) Mleko 2% Kakao: 1) lecytyna sojowa (E322, E746), węglan magnezu MgNO3, 2) węglan wapnia (E170) CaCO3, lecytyna sojowa (E322, E746),

19 IV ZESTAW Kanapka z szynką i serem: a) chleb b) masło c) ser d) szynka Chleb: 1) dioctan sodu (E262) C2H3NaO2 Ser: 1) chlorek wapnia CaCl2, beta-karoten C40H56, 2) karoteny (E160a) C25H30O4 3) chlorek wapnia CaCl2, azotan potasu KNO3, barwnik - annato (E160b) C25H30O4 Margaryna: 1) mono - i diglecyrydy kwasów tłuszczowych (E471), lecytyna (E322), sorbinian potasu (E202) C6H7KO2, karoteny (E160b) C25H30O4 2) mono - i diglecyrydy kwasów tłuszczowych (E471), polirycynooleinian poliglicerolu (E476), beta-karoten C40H56, sorbinian potasu (E202) C6H7KO2 3) polirycynooleinian poliglicerolu (E476), mono - i diglecyrydy kwasów tłuszczowych (E471), karoteny (E160b) C25H30O4 Szynka: 1) E451i, polifosforan sodu (E452i), karagen (E407) octan sodu (E262i) octan potasu (E621), askorbinian sodu (E301), izoaskorbinian sodu (E316), azotan sodu (E250) NaNO2 2) E451, octan potasu (E621), karagen (E407a), izoaskorbinian sodu (E316), azotan sodu (E250) NaNO2

20 Kolacja Kanapka z twarogiem i dżemem truskawkowym + kakao Masło ekstra-Mleczna Dolina „10g”(0,1g cukier, 8,3g tłuszcz, 5,5g kwasy tłuszczowe nasycone) Margaryna Rama Familijna(woda, oleje roślinne (27%), tłuszcze roślinne, skrobia modyfikowana, maślanka w proszku, emulgatory (mono- i dli glicerydy kwasów tłuszczowych, polirycynooleinian poliglicerolu, lecytyny), sól (0,3%), substancja konserwująca(sorbinian potasu), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty, barwnik(karoteny), witaminy A i D 3. Margaryna Wyborna Extra (woda, oleje i tłuszcze roślinne, emulgatory(mono- i dli glicerydy kwasów tłuszczowych, polirycynooleinian poliglicerolu), masło (05,%), sól( 0,5%), substancja konserwująca (sorbinian potasu), regulator kwasowości(kwas cytrynowy), aromat, witaminy(A, D 3, E), barwnik (B-karoten).

21 Dżem truskawkowy niskosłodzony-Owocowa Rapsodia (truskawki, cukier, woda, substancja żelująca-pektyna, substancja zagęszczająca-guma guar, regulatory kwasowości-kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy. Sporządzony z 40g owoców na 100g produktu. Dżem truskawkowy niskosłodzony-Łowicz (truskawki, cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja żelująca-pektyna, substancja zagęszczająca-guma guar, regulatory kwasowości- kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy, przeciwutleniacz-witamina C(kwas askorbinowy). Sporządzony z 40g owoców na 100g produktu. Dżem truskawkowy niskosłodzony-Stoczek ( truskawki, woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, pektyna-substancja żelująca, kwas cytrynowy-regulator kwasowości, koncentrat soku z aronii, guma guar-substancja zagęszczająca, cytrynian sodu-regulator kwasowości, aromat, mleczan wapnia-regulator kwasowości. Sporządzony z 40g owoców na 100g produktu.

22 Napój kakaowy Nesquik–Nestle (cukier, kakao w proszku(18%) o obniżonej zawartości tłuszczu (10-12%), emulgator(lecytyna sojowa), węglan magnezu, węglan wapnia, sól, aromat, prefiks witaminowy(witamina C, niecyna, witamina E, witamina B 1, witamina B 6, kwas foliowy, kwas pantotenowy, maltodekstryna), cynamon. Napój kakaowy Puchatek (cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (16,5%), glukoza, sól, aromat, emulgator(lecytyna sojowa), witamina E, witamina C, tiamina, ryboflawina, witamina B 6, niacyna, witamina B 12, biotyna, kwas pantotenowy, kwas glutenu. Kakao-Gellwe(tłuszcz 10-12%). Mleko-Mleczna Dolina”250ml”(11,8g cukier, 8g tłuszcz; 4,8g kwasy tłuszczowe nasycone, 0,1g sód,). Mleko Polskie-Mlekovita”250ml” (8g tłuszcz, 7,5g białko, 11,7g węglowodany).

23 Twaróg tłusty- Rolmlecz (8g tłuszcz, 3,5g węglowodany, 16g białko). Twaróg Mazurski Smak- Mlekpol (mleko, kultury bakterii mlekowych, 8g tłuszcz, 5g kwasy tłuszczowe nasycone. 3,5g węglowodany, 3,5g cukry, 16g białko, 0,2g sód). Twaróg półtłusty-Delikate (mleko, wapń, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna). Chleb rodzinny z ziarnami-Rafał Kazana (mąka żytnia t.720, mąka pszenna t.750, siemię lniane, nasiona słonecznika, otręby pszenne, dekstroza, nasiona sezamu, mąka słodowa jęczmienna, stabilizator guma guar, suchy zakwas pszenny, emulgator E472e, środek do przetwarzania mąki, kwas askrobinowy, enzymy, zakwas piekarski bas, woda, sól, drożdże). Chleb Wiejski krojony (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sol, słód pszenny).

24 Skład produktów na kolację: MASŁO/MARGARYNA Masło Ekstra Rama Familijna Margaryna Wyborna Extra 1.E471- mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych dodatek do żywności z listy E, stosowany jako emulgator (środek ułatwiający uzyskanie emulsji oleju i wody). Kod E471 obejmuje mono- lub diglicerydy kwasów tłuszczowych. Stosowany na przykład do produkcji margaryny. 2.E476- polirycynooleinian poliglicerolu- syntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany z rącznika pospolitego. Stosowany głównie w przemyśle spożywczym do łatwiejszego, lepszego i trwalszego mieszania składników. 3.E322- lecytyna- zwykle otrzymuje z żółtek jajek kurzych oraz z rzepaku lub ziaren soi. Jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego organizmów zwierzęcych. Jest dostępna komercyjnie w postaci czystej i stosowana jako dodatek do żywności oraz w celach leczniczych.

25 4.E202- sorbinian potasu jest używany jako środek konsserwujący do żywności, zwłaszcza pieczywa, serów i serników (oraz innych ciast i wypieków), wina, napojów gazowanych oraz czekolady. 5.E330- kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w produktach spożywczych. 6.E160a- karoteny są pomarańczowo-żółtymi organicznymi barwnikami roślinnymi, występującymi m.in. w wielu warzywach i owocach.

26 Dżem Truskawkowy niskosłodzony(Owocowa Rapsodia) Truskawkowy niskosłodzony(Łowicz) Truskawkowy niskosłodzony(Stoczek) 1.E412- guma guar - dodatek do żywności, umieszczony na liście E, jako E412, zagęszczający oraz stabilizujący produkty. 2.E331- cytrynian sodu- używany jest jako dodatek smakowy do napojów gazowanych o smaku cytrynowym. 3.E327- mleczan wapnia- organiczny związek chemiczny, sól wapniowa kwasu mlekowego. Jest białym krystalicznym ciałem stałym. Otrzymuje się go działając węglanem wapnia na kwas mlekowy. Stosowany jest jako dodatek do żywności (E327) oraz w medycynie. 4.E300- kwas askorbinowy, witamina C- przeciwutleniacz, stosowany jako dodatek do żywności.

27 Kakao 1.Kakao (Gellwe) 2.Napój kakaowy Nesquik (Nestle) 3.Napój kakaowy Puchatek Twaróg 1.Trzykrotnie mielony tłusty (Rolmlecz) 2.Mazurski Smak (Mlekpol) 3.Półtłusty klasyczny (Delikate) Chleb 1.Wiejski krojony 2.Rodzinny z ziarnami Mleko 1.Polskie (Mlekovita) 2.Mleczna Dolina

28 WSZYSTKIE SZKODLIWE,,E” Z DESERU, PODWIECZORKA I KOLACJI:  E150d  E412  E952  E954  E950  E211  E160b  E120  E150c  E333  E262  E202  E476  E451i  E407  E262i  E621-ZAKAZANY W PRODUKTACH DLA DZIECI I NIEMOWLĄT  E250  E451  E407a  E100  E414  E746  E330

29 E 471Grupa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowy o zbliżonych właściwościach Jest nieszkodliwy E 330Kwas cytrynowyJest częściowo szkodliwy mogą wystąpić próchnica i podrażnienia zębów E 202Sorbinian potasuWywołuje reakcje alergiczne E 322lecytynanieszkodliwa E 160aKaroten, prowitamina Anieszkodliwa E 472aMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych nieszkodliwe E 412Guma guaranSzkodliwość : wzdęcia i skurcze żołądka E 1422Acytelowany adypinian dyskrobiowy nieszkodliwy E260Kwas octowynieszkodliwy E621Glutaminian sodu Wzmocnienie smaku potraw

30 E211Benzoesan soduKonserwant żywności E150KarmelWyroby cukiernicze E170Węglan wapniaUtwardzacz, biały barwnik spożywczy E440aPektynaPrzetwory owocowe E331Cytrynian soduSmakowy i konserwujący dodatek do żywności E952Cyklaminian soduSztuczna substancja słodząca E954Sacharynian soduSztuczny środek słodzący E950AcesulfamStosowany jako słodzik E 951AspartamSłodzik E 325Mleczan soduKonserwujący mięso (dodatek do żywności)

31 E 316Izoaskorbinian soduSyntetyczny izomer witaminy C E 249Azotyn soduSłuży do peklowania mięsa i utrwala czerwono różową barwę mięsa E 341cOrtofosforan wapniaNawozy fosforowe E Fosforany i polifosforany soduRegulator kwasowości, wzbogaca żywność w fosfor E 420Sorbitolsłodzik niskokaloryczny, substancja wypełniająca E 300Kwas askorbinowyPrzeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności E 340bWodoroortofosforan potasuWykorzystywany m.in. do wyrobu pigmentów, proszków do pieczenia i zmiękczania wody E 250Azotyn sodunieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu azotawego i sodu. Stosowany jest jako substrat przy produkcji barwników oraz jako dodatek konserwujący do żywności o symbolu E250. E 472eMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym Pełnią funkcję emulgatora i nośnika. Dodawane są do herbatników, sucharów oraz pszennego pieczywa drożdżowego albo wyrabianego na zakwasie. Związki te zalicza się do substancji nieszkodliwych. E 162BetaninaNaturalny barwnik spożywczy koloru ciemnoczerwonego do fioletowego, otrzymywany z buraka ćwikłowego

32 E fosforany i polifosforany sodu i potasusyntetyczne substancje, które znajdziemy w serkach topionych. Zaburzają one równowagę wodną w organizmie, powodują tycie i mogą powodować wzrost ciśnienia. E407KaragenNadmierna ilość karagenu może przyczyniać się do powstawania owrzodzeń układu pokarmowego, zmniejszonego wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), a także działać przeczyszczająco. Nie powinien być spożywany przez dzieci. Poza przemysłem spożywczym karagen wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków, lekarstw przeciwkaszlowych i past do zębów. E120Kwas karminowy, koszenila, karminaorganiczny związek chemiczny, naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi żyjących w Meksyku E262Octan sodu Jest stosowany jako dodatek do żywności o numerze E262 jako regulator kwasowości i konserwant. Roztwór octanu sodu to składnik aktywny ogrzewaczy termicznych, wykorzystywanych jako ogrzewacze do rąk czy kompresy

33 E476Polirycynooleinian poligliceroluNie znane E322LecytynaLecytyna jest naturalnym składnikiem ściany komórkowej i jest rozkładana i wykorzystywana przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. E202Sorbinian potasuBrak w stosowanym stężeniu. Tylko nieliczny procent ludzi wykazuje delikatną pseudo-alergiczną reakcję. E330Kwas cytrynowyKwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne E160aKarotenyNieznane w stężeniach występujących w żywności. Wysokie stężenie wywołuje żółty koloryt skóry. Karoten jest źródłem witaminy A, dlatego też wysokie stężenie będzie wywoływało objawy zatrucia witaminą A.

34 E412Guma guarNieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową E331Cytrynian soduKwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. E327Mleczan wapniaNie ma żadnych efektów ubocznych u dorosłych. D- i DL- mleczany (izomery przestrzenne) nie powinny by podawane małym dzieciom, ponieważ nie produkują jeszcze odpowiednich enzymów w wątrobie potrzebnych w prawidłowym metabolizmie tych form mleczanów. E300Kwas askorbinowyBrak efektów ubocznych w stosowanych stężeniach E471Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Organizm metabolizuje je jak każdy inny tłuszcz. Związki wchodzące w skład E471 są wytwarzane w organizmie w sposób naturalny podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

35  Beta karoten - E160a – C 40 H 56 – Barwnik – bezpieczny dla zdrowia - ryż naturalny SANKO, Zbyszko 3 cytryny  ryboflawina - E101 – C 17 H 20 N 4 O 6 – barwnik – bezpieczny dla zdrowia  kurkumina - E100 - C 21 H 20 O 6 – barwnik - bezpieczny dla zdrowia jednak może działać rakotwórczo  żelatyna wieprzowa - E441 - bezpieczny dla zdrowia  antocyjany - E163 – bezpieczny dla zdrowia  maltodekstryna - E414 - bezpieczny dla zdrowia - bulionetka drobiowa (Knorr) - Szwajcarski bulion warzywny, kostka rosołowa "Rosół z kury" WINIARY,  kwas cytrynowy – E330 - C 6 H 8 O 7 – regulator kwasowości – bezpieczny dla zdrowia (może jednak powodować uszkodzenia oczu w przypadku bezpośredniego) - sos boloński „Aspiro” (z Biedronki), kostka rosołowa "Rosół z kury" WINIARY  annato - E160b – barwnik - bezpieczny dla zdrowia  syrop glukozowy – E471 – niebezpieczny dla zdrowia - sos boloński „Aspiro” (z Biedronki)  utwardzony tłuszcz roślinny - Tłuszcze utwardzone (uwodornione) są szkodliwe dla twojego zdrowia z dwu zasadniczych powodów: po pierwsze podwyższają poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz wpływają niekorzystnie na poziom "dobrego" cholesterolu HDL.  Beta karoten - E160a – C 40 H 56 – Barwnik – bezpieczny dla zdrowia  Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym – E472a - bezpieczny dla zdrowia  annato - E160b – barwnik - bezpieczny dla zdrowia  syrop glukozowy - fruktozowy – E471 – emulgator – niebezpieczny dla zdrowia  Guma guar - E412 – bezpieczny dla zdrowia - sos boloński „Aspiro” (z Biedronki), ryż naturalny SANKO, Fanta  lecytyna – Fosfatydylocholina – E322 – emulgator - bezpieczny dla zdrowia  polirycynooleinian poliglicerolu – E476 - bezpieczny dla zdrowia  Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych – E471 - bezpieczny dla zdrowia  Karboksymetyloceluloza – E466 – powoduje fermentacje w jelicie grubym  Karagen – E407 – może spowodować owrzodzenia w przewodzie pokarmowym

36  mączka chleba świętojańskiego - E410 - bezpieczny dla zdrowia - śmietana wiejska Rolmlecz 18% bulionetka drobiowa (Knorr)  guma ksantonowa - E415 – bezpieczny dla zdrowia - bulionetka drobiowa (Knorr)  glutaminian sodu – E621 – syndrom chińskiej restauracji – kostka rosołowa bulion warzywny, ryż naturalny SANKO  inozynian disodowy – E631 – może powodować problemy z nerkami - kostka rosołowa bulion warzywny, ryż naturalny SANKO  karmel amoniakalny – E150c - może powodować nadpobudliwość, podwyższyć ciśnienie krwi - kostka rosołowa bulion warzywny,  guanylan disodowy - E627 – bezpieczny dla zdrowia - kostka rosołowa bulion warzywny, ryż naturalny SANKO  acetylowany adyspinian diskrobiowy – E - ketchup kotlin białko –  kwas octowy – E260 - bezpieczny dla zdrowia - ketchup kotlin białko  benzoesan sodu - E211 – może wywołać reakcje alergiczne - ketchup kotlin białko  syrop glukozowo – fruktozowy  guma guar – E412 - bezpieczny dla zdrowia - sos boloński „Aspiro” (z Biedronki)  rybonukleotydy disodowe - - bezpieczny dla zdrowia - kostka rosołowa "Rosół z kury" WINIARY  skrobia modyfikowana  trifosforan pentasodowy – E451 - bezpieczny dla zdrowia - ryż naturalny SANKO  węglan sodu – E500 -może powodować krwawienie żołądkowo-jelitowe - ryż naturalny SANKO

37  węglan potasu – E501 - bezpieczny dla zdrowia - ryż naturalny SANKO  dwutlenek węgla – E290 – powoduje kwasicę oddechową - Zbyszko 3 cytryny, Fanta, Dingoo Orange  ester glicerolu - E445 - bezpieczny dla zdrowia - Zbyszko 3 cytryny, Dingoo Orange  guma arabska – E414 - może powodować wystąpienie objawów astmy - Zbyszko 3 cytryny, Dingoo Orange  karmel amoniakalno-siarczynowy - E150 – zawiera czynnik rakotwórczy - Zbyszko 3 cytryny  kwas askorbinowy – E300 - bezpieczny dla zdrowia - Zbyszko 3 cytryny, Fanta, Dingoo Orange  aspartam – E951 – zabroniony dla osób chorych na fenyloketonurię - Zbyszko 3 cytryny  beta-apo-karotenal - E160e - bezpieczny dla zdrowia - Dingoo Orange  cyklaminian sodu - E952 – powoduje migreny - Dingoo Orange  sacharynian sodu - E954 – ma właściwości mutagenne - Dingoo Orange  acesulfam-K - E950 – może doprowadzić do białaczki - Dingoo Orange  glicerol – E442 - bezpieczny dla zdrowia - Dingoo Orange  cytrynian sodu – E Sok jabłkowy  lecytyna - E322 - bezpieczny dla zdrowia  koszenila - E120 - może powodować anafilaksję  węglan amonu - E503 - bezpieczny dla zdrowia  pirofosforan dwusodu – E399 - bezpieczny dla zdrowia

38 dwutlenek siarki – E220 - może powodować objawy astmatyczne mieszanina tokoferoli – E306 - bezpieczny dla zdrowia betanina – E162 - bezpieczny dla zdrowia węglan magnezu – E504 - bezpieczny dla zdrowia węglan wapnia – E170i - bezpieczny dla zdrowia chlorek wapnia – E509 - bezpieczny dla zdrowia azotan potasu – E252 – mają silne działanie rakotwórcze i mutagenne sorbinian potasu - E202 - może powodować pseudo-alergiczne reakcje Trifosforany - E451 - bezpieczny dla zdrowia octan sodu – E262 - bezpieczny dla zdrowia octan potasu - E621 – powinny go unikać go osoby z niewydolnością nerek askorbinian sodu - E301 - bezpieczny dla zdrowia izoaskorbinian sodu - E316 - bezpieczny dla zdrowia azotan sodu E250 – powoduje migrenę, zaburza prace tarczycy octan potasu – E261 - bezpieczny dla zdrowia mleczan wapnia - E327 - bezpieczny dla zdrowia

39 E330 - kwas cytrynowy, jest naturalnym składnikiem każdego żywego organizmu, pełni ważną rolę w metabolizmie, znajduje się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i w wielu innych owocach; podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców. Kwas cytrynowy nie powoduje raka E202- Sorbinian potasu pełni rolę konserwującą,może powodować podrażnienia skóry, alergie, astmę, zapalenia skóry. Swoje zastosowanie zjaduję w m.in.. : serach do smarowania pieczywa, twarogach, sernikach, pieczywach, syropach czekoladowy, napojach bezalkoholowe. Kosmetykach, maściach. Zalecana ostrożność E412- guma guar, pełni rolę stabilizującą, emulgującą,

40 E612- czerwień buraczana, Naturalny barwnik spożywczy koloru ciemnoczerwonego do fioletowego, otrzymywany z buraka ćwikłowego W zastosowaniach spożywczych jest nieszkodliwa (zostaje całkowicie wydalona z organizmu wraz z moczem ), ale w związku z tym, iż zawiera azotany, jest niezalecana dla dzieci. Barwnik ten wykorzystuje się głównie w cukiernictwie, przy produkcji deserów, galaretek, dżemów, lukrecji, a także do barwienia napojów bezalkoholowych oraz kosmetyków. E211- benzoesan sodu, powszechnie występują w większości owoców, szczególnie w jagodach. Żurawina jest bardzo bogatym źródłem kwasu benzoesowego. Oprócz owoców, występuje w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych (jako efekt fermentacji bakteryjnej). Dla celów przemysłowych produkowany jest z toluenu.benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Sorbitol (E 420)- tę substancję znajdziemy w czekoladzie, cukierkach, lodach, gumach do żucia, dżemie, a także w produktach przeznaczonych dla cukrzyków. Ponieważ sorbitol jest metabolizowany tylko częściowo, a reszta w jelicie grubym ulega fermentacji, powstają wtedy gazy i mogą pojawić się wzdęcia. U osób wrażliwych na tę substancję może pojawić się biegunka. Sorbitol nie może być podawany niemowlakom do 1 roku życia, ponieważ może wywołać u nich biegunkę o ostrym przebiegu E250 - azotan potasu. Praktycznie w każdej przetworzonej wędlinie znajdziemy ten środek. Znajdziemy go także w nawozach chemicznych używanych w rolnictwie. W żywności stanowi składnik soli peklującej mięso, dając wędlinom piękny, różowy kolor. Jest jednak rakotwórczy. E to fosforany i polifosforany sodu i potasu - syntetyczne substancje, które znajdziemy w serkach topionych. Zaburzają one równowagę wodną w organizmie, powodują tycie i mogą powodować wzrost ciśnienia.

41 E407 (Karagen) to zagęstnik, nośnik, substancja żelująca oraz stabilizator często stosowany w produkcji artykułów spożywczych np. dżemach i innych przetworach owocowych, mleku w proszku, oraz niektórych produktach dla najmłodszych. Jest on silnie rakotwórczy. E150(karmel)-Mieszanka o kompleksowej barwie brązowej. Wytworzone przez ogrzewanie na sucho lub palenie cukru w obecności zasad, amoniaku, siarczynu lub ich kombinacji. Rozpuszczalny w wodzie, o specyficznym, czasami gorzkim smaku, znajduje sie w wielu produktach. Przy spożyciu dużych dawek mogą wystąpić problemy jelitowe. E952- cyklaminiany, są stosowane jako sztuczne środki słodzące w żywności,odporne na warunki przetwarzania żywność. Wykorzystuje się je także w pastach do zębów i płynach do płukania jamy ustnej w celu poprawy ich smaku. Cyklaminiany mogą także wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. E954-sacharyna, pełni funkcję słodzącą. Podrażnia przewód pokarmowy. Może dawać produktom gorzkawy, metaliczny smak, dlatego stosowany najczęściej w mieszankach z innymi substancjami słodzącymi. U zwierząt laboratoryjnych wywoływały nowotwory pęcherza. Stosuje się je jako : składnik słodzików, napoje, produkty dla diabetyków. Zalecana ostrożność E249- azotyn potasu, pełni funkcję utrwalającą kolor, konserwującą. Znajduje sie w m.in : produktach mięsnych, wędzonych i marynowanych, przetworach rybnych. Przy wysokich stężeniach reaguje z hemoglobiną i utrudnia przenoszenie tlenu przez krew. Może wywołać astmę, zapalenie nerek,, bóle i zawroty głowy, problemy behawioralne. Jest niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy. Należy unikać.

42 Projekt przygotowali: Grupa I Iga Domańska Amelia Elis Kasia Wlazło Kamil Wiśniewski Grupa II Filip Berezowski Kacper Jaskulski Mateusz Zgorzelak Grupa III Aleksandra Jaworska Magda Bielik Klaudia Lachowszczak Wiktoria Wachowicz Grupa IV Julia Sawicka Michał Wachnik Norbert Wójtowicz Jakub Gregorek Prezentację przygotowały: Klaudia Knapińska Paulina Jurczak

43 Dziękujemy za uwagę


Pobierz ppt "Czy wiem, ile chemii jem? Śniadanie 1) kanapki 2) parówki 3) płatki i kaszka manna. Przykładowy jadłospis jednodniowy (Śniadanie)"

Podobne prezentacje


Reklamy Google