Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Rośliny spożywcze, zwane też roślinami alimentacyjnymi są to rośliny jadalne wykorzystywane przez człowieka jako pożywienie. Należą do nich:  Rośliny.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Rośliny spożywcze, zwane też roślinami alimentacyjnymi są to rośliny jadalne wykorzystywane przez człowieka jako pożywienie. Należą do nich:  Rośliny."— Zapis prezentacji:

1

2

3 Rośliny spożywcze, zwane też roślinami alimentacyjnymi są to rośliny jadalne wykorzystywane przez człowieka jako pożywienie. Należą do nich:  Rośliny cukrodajne np. trzcina cukrowa  Rośliny miododajne np. klon jesionolistny  Rośliny oleiste np. słonecznik  Rośliny owocowe np. jabłoń  Rośliny warzywne np. marchew  Rośliny zbożowe np. przenica 2Kacper Gawryś

4 Są to rośliny zawierające substancje aromatyczne, stosowane jako przyprawy poprawiające smak i aromat potraw w gospodarstwie domowym (np. tymianek), a także w przemyśle piekarniczym, mięsnym i koncentratów spożywczych 3Kacper Gawryś

5 Rośliny olejkodajne są to rośliny zawierające lotne olejki eteryczne o przyjemnym zapachu oraz specyficznym smaku, zwykle gorzkim i palącym, będące mieszankami różnych związków chemicznych. Rośliny olejkodajne stosowane są jako przyprawy kuchenne wzmagające apetyt i poprawiające trawienie, rośliny lecznicze, a także w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i do wyrobu mydeł. 4Kacper Gawryś

6 Rośliny lecznicze - najczęściej rośliny lądowe, zawierające substancje czynne, stosowane w medycynie i ziołolecznictwie (np. aloes). Należy pamiętać, że większość roślin leczniczych jest również roślinami trującymi. Ich stosowanie wymaga fachowej wiedzy. Różnice między dawką leczniczą a toksyczną są niewielkie. Istnieją też różnego rodzaju przeciwwskazania co do stosowania ziół przy niektórych chorobach, stanach fizjologicznych organizmu, itp. W związku z tym stosowanie w celu leczniczym ziół wymaga konsultacji z lekarzem. 5Kacper Gawryś

7 Od początków istnienia człowieka rośliny są wykorzystywane jako materiał budowlany(np. dąb). 6Kacper Gawryś

8 Najbardziej popularnymi roślinami energetycznymi w Polsce są:  wierzba  miskantus  ślazowiec  rzepak 7Kacper Gawryś

9 Podstawowymi cechami, które powinny charakteryzować rośliny wykorzystywane dla celów grzewczych są: duży przyrost roczny; odporność na choroby i szkodniki a także niewielkie wymagania względem siedliska oraz możliwość zmechanizowania prac polowych przy zakładaniu plantacji i zbiorze biomasy. Innym istotnym parametrem jest wysoka wartość opałowa. W Polsce uprawianych jest wiele gatunków takich roślin, chociaż część upraw nie wykroczyła jeszcze poza obszar badań – nie mają one jeszcze praktycznego zastosowania. 8Kacper Gawryś

10 Rośliny włókniste: len konopie bawełna są wykorzystywane do produkcji tkanin 9Kacper Gawryś

11  Wiklina  Rattan  Bambus  Palma  Słoma  Rafia  Trzcina  Hiacynt wodny  Trawa morska 10Kacper Gawryś

12 Od wieków człowiek z roślin wytwarza potrzebne sprzęty do życia. Kacper Gawryś11

13 Roślinę emitującą światło wyhodowali w laboratorium naukowcy z Tajwanu. Było to możliwe dzięki wprowadzeniu nanocząsteczek złota do liści rośliny wodnej bacopa caroliniana (bakopa karolińska). Badacze uważają, że rośliny te mogą oświetlać ulice miast. Świecąca roślina jest pierwszą tego typu, wyhodowaną w warunkach laboratoryjnych. 12Kacper Gawryś

14 13


Pobierz ppt "Rośliny spożywcze, zwane też roślinami alimentacyjnymi są to rośliny jadalne wykorzystywane przez człowieka jako pożywienie. Należą do nich:  Rośliny."

Podobne prezentacje


Reklamy Google