Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wykorzystanie fotowoltaicznych i hybrydowych źródeł energii w branży rolno -spożywczej dr inż. Maciej Sibiński Katedra Przyrządów Półprzewodnikowych i.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wykorzystanie fotowoltaicznych i hybrydowych źródeł energii w branży rolno -spożywczej dr inż. Maciej Sibiński Katedra Przyrządów Półprzewodnikowych i."— Zapis prezentacji:

1 Wykorzystanie fotowoltaicznych i hybrydowych źródeł energii w branży rolno -spożywczej dr inż. Maciej Sibiński Katedra Przyrządów Półprzewodnikowych i Optoelektronicznych Politechnika Łódzka

2 Potencjał energii słonecznej i metody jej wykorzystania. Specyfika aplikacji w branży BRS. Przykładowe realizacje systemów solarnych. Plan prezentacji

3 Zasoby energii słonecznej w Polsce Na terenie Polski przyjęło się stosować warunki AM1,5, obowiązujące dla szerokości geograficznej 45 o Oznacza to, że moc promieniowania słonecznego dochodząca do powierzchni Ziemi może osiągnąć ok. 1000W/m 2 Rocznie, suma energii słonecznej padającej na powierzchnię 1m 2 w Polsce wynosi od 950 do 1250 kWh Fot: IMGW

4 Ogniwa Fotowoltaiczne Ogniwo słoneczne jest przyrządem półprzewodnikowym służącym do konwersji energii promieniowania słonecznego bezpośrednio na energię elektryczną. Działanie ogniwa słonecznego jest oparte o zjawisko fotowoltaiczne, zaś jego podstawowym elementem konstrukcyjnym jest półprzewodnikowe złącze p-n

5 Sposoby wykorzystania energii pochodzenia słonecznego Fotowoltaika – produkcja energii elektrycznej Całkowita moc systemów PV w roku 2011 to około 67,4 GW (0,5% potrzeb energetycznych świata). W roku 2008 było to 5GW Produkcja światowa : to ponad 30 GW/rocznie ( w roku MW) Przeciętny koszt energii: około 1$/W (w niektórych przypadkach jest to cena niższa, niż energia z innych źródeł).W roku 2008 około 2,6 $/W Przewiduje się, że do roku 2030 systemy PV będą generować około 1,8 TW czyli pokrywać 14% ŚWIATOWEGO ZAPOTRZEBOWNIA NA ENERGIĘ.

6 Wykorzystanie energii fotowoltaicznej w działalności gospodarczej Nowa ustawa – Prawo Energetyczne (projekt)

7 Wykorzystanie energii fotowoltaicznej w działalności gospodarczej branży BRS mleczarskich. Typowe przebiegi generacji energii fotowoltaicznej w cyklu dobowym w okresie letnim

8 Wykorzystanie energii fotowoltaicznej w działalności gospodarczej branży BRS Typowe przebiegi generacji energii fotowoltaicznej w cyklu dobowym w okresie zimowym

9 Wykorzystanie energii fotowoltaicznej w działalności gospodarczej branży BRS Profil – klimatyzacja – źródło:http://reneweconomy.com.au/

10 Wykorzystanie energii fotowoltaicznej w działalności gospodarczej branży BRS Rozkład roczny produkcji energii z instalacji fotowoltaicznej w Polsce

11 Wykorzystanie energii fotowoltaicznej w działalności gospodarczej branży BRS Przeciętne zapotrzebowanie roczne na energię elektryczną – zakład przetwórstwa spożywczego, centralna Polska

12 Wykorzystanie energii fotowoltaicznej w działalności gospodarczej branży BRS Pokrycie zapotrzebowania dziennego na energię elektryczną firmy z branży przetwórstwa spożywczego w okresie letnim (uwzględniając chłodzenie).

13 Wykorzystanie energii słonecznej w działalności gospodarczej branży BRS – inne zastosowania. Elementy hybrydowe Chłodzenie sorpcyjne Produkcja ciepła Systemy sprzężone

14 Wykorzystanie energii słonecznej w działalności gospodarczej branży BRS – praktyczne realizacje. Firma handlowa "Pokusa", której właścicielem jest Jacek Krzysztof Barcicki to przedsiębiorstwo, którego głównym profilem działalności jest sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach z przewagą żywności, napojów i wyrobów tytoniowych. Moc nominalna 39 kWp Roczna produkcja energii z systemu: 38,1 MWh Zmniejszenia emisji CO 2 o około Możliwe dotacje: 1,3 zł/kWh

15 Wykorzystanie energii słonecznej w działalności gospodarczej branży BRS – praktyczne realizacje. Restauracja "Zatoka" to nowoczesny obiekt świadczący usługi gastronomiczne, noclegowe, konferencyjne i bankietowe. Restauracja zaopatruje się w hurtowniach, a jej odpady to resztki posiłków, utylizowane przez wyspecjalizowaną firmę. Na wyposażeniu restauracji jest piec konwekcyjno- parowy, 2 kuchnie x 4 palnikowe a także szafy chłodnicze wypożyczone od producentów napoju. W celach grzewczych wykorzystywany jest olej opałowy. Moc nominalna 60 kWp Roczna produkcja energii z systemu: 61,7 MWh Redukcja emisji CO 2 na poziomie 343 ton rocznie Redukcja zużycia energii elektrycznej o ponad 80% w skali roku

16 Podsumowanie. Na terenie naszego kraju energia słoneczna jest znaczącym surowcem w sektorze OZE, którego praktyczne wykorzystanie jest jak dotąd niewielkie. Energia słoneczna może zostać wykorzystana w celach grzewczych, chłodniczych, oraz produkcji energii elektrycznej na cele własne przedsiębiorstw, lub z przeznaczeniem odsprzedaży do sieci zawodowej. Dzięki wykorzystaniu energii słonecznej w przedsiębiorstwach branży BRS można uzyskać redukcję zanieczyszczeń na drodze ograniczenia zużycia energii elektrycznej i cieplnej a przez to zmniejszyć emisję zanieczyszczeń i dwutlenku węgla do atmosfery. Rozkład roczny jak również dzienny produkcji energii ze źródeł solarnych jest dobrze dopasowany do zapotrzebowań branży rolno-spożywczej, zwłaszcza uwzględniając potrzeby chłodnicze.


Pobierz ppt "Wykorzystanie fotowoltaicznych i hybrydowych źródeł energii w branży rolno -spożywczej dr inż. Maciej Sibiński Katedra Przyrządów Półprzewodnikowych i."

Podobne prezentacje


Reklamy Google