Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Mały przewodnik po zdrowym odżywianiu. Czym jest Odżywianie? Skutki nieprawidłowego odżywiania: Otyłość, Nadwaga Skutki nieprawidłowego odżywiania: Otyłość,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Mały przewodnik po zdrowym odżywianiu. Czym jest Odżywianie? Skutki nieprawidłowego odżywiania: Otyłość, Nadwaga Skutki nieprawidłowego odżywiania: Otyłość,"— Zapis prezentacji:

1 Mały przewodnik po zdrowym odżywianiu

2 Czym jest Odżywianie? Skutki nieprawidłowego odżywiania: Otyłość, Nadwaga Skutki nieprawidłowego odżywiania: Otyłość, Nadwaga Skutki nieprawidłowego odżywiania: Niedożywienie, Niedowaga Skutki nieprawidłowego odżywiania: Niedożywienie, Niedowaga Czym jest wskaźnik BMI? Czyli jak powinniśmy się odżywiać? Zalecenia WHO Sposób Jedzenia Piramida Zdrowego jedzenia Autor i Bibliografia

3 A więc zacznijmy od wyjaśnienia sobie czym tak naprawdę jest odżywianie, a więc jest to proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych). W zależności od formy w jakiej uzyskiwane są składniki budulcowe, elektrony oraz energia wyróżnia się różne strategie metaboliczne (przede wszystkim: samożywność lub cudzożywność).

4 Otyłość – patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Nadwaga - nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne. Nadwaga staje się typową cechą w populacjach, gdzie nie ma problemów z brakiem żywności i dominuje styl życia pozbawiony aktywności fizycznej.

5 Niedożywienie - stan organizmu żywego będący skutkiem, zazwyczaj przedłużonego, niedoboru składników pokarmowych (najczęściej tłuszczów i węglowodanów) wynikającym bądź z niedoboru określonych składników w spożywanych pokarmach, bądź to z ich niewielkiej ilości. Skutkiem niedożywienia jest zazwyczaj utrata masy ciała i wychudzenie. Niedowaga - stan niedoboru masy ciała. Jest to określenie najczęściej odnoszące się do ludzi. Najczęściej przyjmuje się, że niedowaga zaczyna się, gdy BMI spada poniżej 18,5 u osób dorosłych.

6 Wskaźnik masy ciała – współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Klasyfikacja (zakres wartości) wskaźnika BMI została opracowana wyłącznie dla dorosłych i nie może być stosowana u dzieci. Dla osób dorosłych wartość BMI wskazuje na: < 18,5 – niedowagę 18,5–24,99 – wartość prawidłową 25,0 – nadwagę

7 Zdrowe odżywianie to sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe.

8 Osiągnięcie odpowiedniego bilansu energetycznego i zdrowej wagi Ograniczenie spożycia tłuszczów jako źródła energii, zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi oraz eliminacja kwasów tłuszczów trans Zwiększenie spożycia warzyw i owoców, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych, orzechów Zmniejszenie spożycia cukrów prostych Zmniejszenie spożycia soli (sodu), spożywanie tylko soli jodowanej

9 Ważny jest również sposób spożywania posiłków. Należy jeść regularnie, często (4-6 razy dziennie), nie za dużo (należy zaspokajać głód). Istotne jest również dokładne przeżuwanie pokarmu i wolne spożywanie.

10 To praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie. Zestawienie przedstawiane jest w postaci graficznej piramidy, której poziomy określają grupy produktów i ich ilości. Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej i jest skrótowym, graficznym zestawieniem zaleceń żywieniowym. Polscy dietetycy przystosowali ją do polskich warunków, wprowadzając nieznaczne zmiany zalecanych liczby porcji niektórych grup produktów. Podstawę piramidy i codziennej diety stanowią produkty zbożowe, których zaleca się spożywać około 6 porcji dziennie (USA-6 do 11 porcji). Drugi poziom piramidy to 4 porcje warzyw i 3 porcje owoców. Trzecim poziom to 2 do 3 porcji mleka i produktów mlecznych oraz 2 do 3 porcji mięsa, ryb, jaj, nasion roślin strączkowych lub orzechów. Na szczycie piramidy znajdują się tłuszcze i słodycze, których spożycie powinno się maksymalnie ograniczać.

11 Autor: Kamil Sowiński Źródła: Encyklopedia Szkolna wydawnictwo Europa, rok 2005 Wikipedia Wiem – darmowa encyklopedia internetowa


Pobierz ppt "Mały przewodnik po zdrowym odżywianiu. Czym jest Odżywianie? Skutki nieprawidłowego odżywiania: Otyłość, Nadwaga Skutki nieprawidłowego odżywiania: Otyłość,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google