Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Co to znaczy Żyć Zdrowo?.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Co to znaczy Żyć Zdrowo?."— Zapis prezentacji:

1 Co to znaczy Żyć Zdrowo?

2 Zdrowy styl życia według „Akty Vitek” nasz autorski hymn
Taki duży, taki mały może zdrowym być Taki gruby taki chudy może zdrowo żyć Taki ja i taki ty może zdrowym być Taki ja i taki ty może zdrowo żyć Zdrowo wypoczywam, dobrze się odżywiam Jem witaminy, owoce i jarzyny. Jabłko, gruszka, kiwi zawsze mnie ożywi W nich są witaminy dla całej rodziny Taki duży… Nic nie potrzebuję, zawsze się raduję Piję dużo mleka, tam wapń na mnie czeka W szkole same piątki, chociaż są wyjątki Jem drugie śniadanie dzięki mojej mamie Taki duży, taki mały… Ciastka i słodycze chętnie ograniczę Guma balonowa smaczna, lecz nie zdrowa Jeżdżę na rowerze, bywam na spacerze’ Jestem wypoczęty, zdrowy uśmiechnięty.

3 Zdrowy styl życia to: Aktywność fizyczna
Zrównoważona dieta czyli spożywanie odpowiedniej ilości i jakości pokarmów Spożywanie odpowiedniej ilości płynów – głównie wody (1,5-2 l dziennie) Odpowiedni odpoczynek i sen Unikanie używek (alkohol, papierosy, narkotyki) Unikanie stresu

4 Co nam mówi piramida pokarmowa?

5 Najważniejsza jest aktywność fizyczna!
Korzyści płynące z aktywności fizycznej: - organizm wytwarza endorfiny – hormony szczęścia, a te wprowadzają w doskonały nastrój, poprawiają samopoczucie, łagodzą stresy - zwiększa się ogólny przepływ krwi, co wpływa na: dostarczanie odpowiedniej ilości krwi do tkanek oraz przyspieszenie ich metabolizmu zaopatrywanie tkanek w tlen oraz transport dwutlenku węgla transport materiałów budulcowych i energetycznych (do mózgu i mięśni) utrzymanie stałej temperatury ciała, ochronę organizmu przed przegrzaniem lepsze ukrwienie narządów aktywnych w czasie wykonywania ćwiczeń - powoduje pozytywne zmiany układu krążenia (obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych np. zawału serca, miażdżycy) poprzez: zwiększenie wewnętrznej średnicy tętnic oraz naczyń krwionośnych  obniżenie stężenia cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia tętniczego - zwiększa masę kości i stopień ich mineralizacji, zapobiega zatem osteoporozie - zmniejsza wydzielanie i stężenie insuliny we krwi, co obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę -nasila spalanie kalorii - przyspiesza przemianę materii, zmniejsza tkankę tłuszczową - poprawia odporność, mobilizuje układ immunologiczny

6 Produkty zbożowe Zboża, stanowiące - obok ruchu - podstawę piramidy żywienia są głównym źródłem energii dla organizmu, zawierają składniki mineralne oraz witaminy, są bogate w błonnik regulujący pracę jelit. Z tej grupy należy wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału, które są bogatsze w składniki odżywcze. Prawidłowy codzienny jadłospis powinien zawierać co najmniej 5 porcji produktów zbożowych. Ważne jest by spożywać je w postaci jak najmniej przetworzonej - gotowanych pełnych ziaren zbóż i kasz, makaronów z mąk pełnoziarnistych, brązowego ryżu, płatków zbóż.

7 Warzywa i owoce Codzienna dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Czy wiesz dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców? Po pierwsze warzywa i owoce wzmacniają odporność To prawdziwe bomby witaminowo – mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm składniki odżywcze. Właśnie witaminy oraz minerały chronią organizm przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego Po drugie warzywa i owoce są przepisem na młodość Są wyjątkowo bogatym źródłem witamin: A, C oraz E, pełniących rolę naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed działaniem wolnych rodników Warzywa i owoce są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki Polecane każdemu, ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego błonnika, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości. Zadbaj aby twoja codzienna dieta obfitowała przede wszystkim w warzywa. Nie oznacza to jednak, że osoby dbające o szczupłą sylwetkę powinny zapomnieć o przepysznych owocach. Wystarczy sięgać po te, które zawierają mniejszą ilość cukru Warzywa i owoce doskonale orzeźwiają Ze względu na dużą ilość wody i minerałów, doskonale gaszą pragnienie – są więc idealnym rozwiązaniem na posiłek zwłaszcza w upalny i suchy dzień. Dlatego też w ciepłe dni, aby zapobiec odwonieniu organizmu, warto częściej sięgać po zdrowe warzywa oraz owoce, które dostarczą organizmowi nie tylko wody, ale również łatwo przyswajalnych witamin i składników mineralny Warzywa i owoce zapobiegają chorobom układu sercowo – naczyniowego Są sprzymierzeńcami w walce o mocne serce i zdrowy układ krwionośny. Dobroczynne działanie na układ sercowo – naczyniowy, a dokładnie występującego w nich błonnika pokarmowego, związane jest przede wszystkim z hamowaniem powstawania frakcji tak zwanego „złego” cholesterolu Każdy posiłek powinien zawierać różnorodne warzywa (np. warzywa zielone: np. sałata, brokuły, szpinak czy warzywa pomarańczowe: np. marchew, pomidory, dynia) lub owoce. Należy je spożywać kilka razy dziennie, w ramach głównych posiłków oraz pojadania, czyli co najmniej 5 porcji dziennie

8 Mleko i nabiał Mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów. Uczniowie powinni spożywać przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

9 Produkty białkowe Produkty mięsne, ryby, jaja są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Nasiona roślin strączkowych i orzechy są bogate w wartościowe białka i wiele cennych składników mineralnych i witamin - są włączone do grupy produktów mięsnych. Jedz 2 porcje produktów tej grupy dziennie. Z produktów mięsnych wybieraj gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina).

10 Tłuszcze Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw.
Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek). Do smażenia stosuj oliwę z oliwek lub olej rzepakowy bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ogranicz produkty zawierające dużo cholesterolu (podroby!) i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (wyroby cukiernicze, margaryny, fast-food).

11 STOP UŻYWKOM! NIE – STRESOWI!

12 Mądre zakupy - czytamy etykiety
Na co zwracać uwagę robiąc zakupy? nazwa produktu ilość produktu trwałość produktu ( spożyć do…, najlepiej spożyć przed…) oświadczenia żywieniowe i zdrowotne wykaz składników wykaz substancji dodatkowych ( co to jest E , konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku itd.) informacje o alergenach adres producenta/importera

13 Mądre zakupy - gospodarstwa ekologiczne Opolszczyzny
Gospodarstwo ekologiczne „Ekozagroda – Jabłoniowy sad” Szczedrzyk ul. Powstańców Śląskich 15 (powiat opolski, gm. Ozimek) Główne kierunki upraw sadownicze, warzywnicze Główne kierunki produkcji zwierzęcej: mangalice, świnki wietnamskie Gospodarstwo ekologiczne HINKOWNIA Stare Budkowice ul. Grobicka 6 ( powiat opolski, gm. Murów) Główne kierunki upraw: warzywa Główne kierunki produkcji zwierzęcej: rezerwatowa hodowla konika polskiego Gospodarstwo ekologiczne ”Jantar” Przygorzele 1 (powiat namysłowski, gm. Świerczów Główne kierunki upraw: sad Główne kierunki produkcji zwierzęcej: konie, owce, gęsi , bydło opasowe Gospodarstwo ekologiczne „Cichy zakątek” Lubicz 1 a Powiat opolski, gm. Lubsza) Główne kierunki upraw: agrest, porzeczka, jabłonie, leszczyna Gospodarstwo ekologiczne „Stodoła” Bogdańczowice 21 (powiat kluczborski, gm. Kluczbork) Główne kierunki upraw: zboża Główne kierunki produkcji zwierzęcej: konie, kozy, owce, świnie Gospodarstwo ekologiczne „Ekostyl” Biadacz, Kanieńsko 6 ( powiat kluczborski, gm. Kluczbork) Główne kierunki produkcji zwierzęcej: wielokierunkowa „Agrochatka” Edukacyjne gospodarstwo ekoturystyczne Biadacz – Brodnica 17 ( powiat kluczborski gm. Kluczbork Główne kierunki upraw: zboża, warzywa gruntowe

14

15 Zdrowy styl życia? Wkręć w to innych , niech ogarnie nas zdrowe szaleństwo!


Pobierz ppt "Co to znaczy Żyć Zdrowo?."

Podobne prezentacje


Reklamy Google