Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

L = l 0 t l t = l 0 + l = l 0 (1 + t) V t = l t 3 = l 0 3 (1+ 3 t + 3 2 t 2 + 3 t 3 ) V t = l t 3 = l 0 3 (1+ t) m/V t = d t = d 0 /(1+ t)

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "L = l 0 t l t = l 0 + l = l 0 (1 + t) V t = l t 3 = l 0 3 (1+ 3 t + 3 2 t 2 + 3 t 3 ) V t = l t 3 = l 0 3 (1+ t) m/V t = d t = d 0 /(1+ t)"— Zapis prezentacji:

1 l = l 0 t l t = l 0 + l = l 0 (1 + t) V t = l t 3 = l 0 3 (1+ 3 t t t 3 ) V t = l t 3 = l 0 3 (1+ t) m/V t = d t = d 0 /(1+ t)

2 V = V 0 (1+ t) pV = p 0 V pV = p 0 V 0 (1+ t) = 1/ pV = p 0 V 0 ( t)/ = p 0 V 0 T/ p 0 V 0 / = R dla 1 mola gazu pV = RT dla 1 mola Ogólnie pV = nRT lub pV = (m/ RT

3 pV = const T = const (istnieje wymiana ciepła a otoczeniem) p 1/V

4

5 V = T·const p = const (istnieje wymiana ciepła a otoczeniem)

6

7 p = T·const V = const (istnieje wymiana ciepła a otoczeniem)

8

9 Q = -W = nRT·ln (V 1 /V 2 ) przemiana izotermiczna Q = mc v T przemiana izochoryczna Q = mc P T przemiana izobaryczna Q = mc 0 T ogólny wzór kalorymetryczny Ciepło molowe C = c

10 U = C V T Q = C P T W = -p V U = W + Q U = -p V + Q C V T = C p T - p V p(V+ V) = R(T+ T) - p V = R T C V T = C p T - R T C V = C p - R

11 C V T = C p T - p V C V T + p V = 0 dla adiabaty C V ln(T) + R ln(V) = const C V ln(T) + (C P – C V ) ln(V) = const T CV V (CP-CV) = const = c p /c V

12

13


Pobierz ppt "L = l 0 t l t = l 0 + l = l 0 (1 + t) V t = l t 3 = l 0 3 (1+ 3 t + 3 2 t 2 + 3 t 3 ) V t = l t 3 = l 0 3 (1+ t) m/V t = d t = d 0 /(1+ t)"

Podobne prezentacje


Reklamy Google