Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Co można uzyskać ze świnki? g.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Co można uzyskać ze świnki? g."— Zapis prezentacji:

1 Co można uzyskać ze świnki? http://www.tapeciarnia.pl/tapety/normalne/161748_prosiaczek.jp g

2 Podroby wieprzowe ● Mózg ● Nerki i śledziona ● Ośrodek ( język, tchawica, przełyk, płuca, serce, wątroba i ścięgnista część przepony ● Podroby śą surowcami stosowanymi jako składniki wielu przetworów mięsnych, głównie tzw wyrobów wędliniarskich oraz dla celów kulinarnych. Ich wartosć odżywcza jest mniejsza niż mięsa i tłuszczu, a przy tym mają mniejszą trwałość.

3

4 Podział półtuszy wieprzowej na części zasadnicze: 1-głowa 2-podgardla 3-łopatka 4-golonka przednia 5-noga przednia 6-słonina 7-boczek 8-pachwina 9-szynka 10-ogon 11-golonka tylna 12-noga tylna

5 Mączki paszowe ● Surowcem do produkcji mączek śa odpady pochodzenia zwierzecego o znacznej zawartości białaka i tłuszczu zwierzęcego, czyli: ● Tłusze oraz ich części nezdatne do spożycia ● Odpadki pochodzące z rzeźni uznane za niezdatne do spożycia przez organ urzędowego badania zwierząt rzeżnych i mięsa ● Kreww, skrzepy krwi i włókniki przeznaczone na cele techniczne ● Przetwoty mięsne i tłuszczowe przeznaczone na cele techniczne ● Tłuszcze kanałowe ● Skwary ● Odpady skór ● Kości techniczna ● Treść przewodów pokarmowych przeżuwaczy ● Zepsute konserwy mięsne ● Odpady kreatynowe (szczecina rogowizna)

6 Jelita (osłonki) ● Jelito cienkie- kiełbaśnica ● Jalito grube ● Jelito ślepe- kątnica ● Jelito proste(krzyżówka) ● Żołądek i pęcherz

7 ● Jelito-> po oczyszczeniu używane jako naturalne osłonki wędliniarskie ● Język, przełyk, techawica, płuca, serce, watroba -> używane do produkcji wędlin podrobowych (m.in. Kiszek i salcesonów) ● Szynka -> szynka gotowana, szynka w puszcze, mięso drobne ● Mięso z karkówki-> produkcja baleronu ● Mięso ze schabu-> produkcja polędwicy ● Mięso drobne-> kiełbasy

8 KREW Jest to krew wychwycona z pierwszego strumienia wytrysku w czasie wykrwawiania zwierząt ● Jako produkt spożywczy wykorzystywana do produkcji wyrobów mięsnych ● Może być także wykorzystana w przemyśle farmaceutycznym, technicznym i paszowym ● Do celów spożywczych wykorzystywana tylko ni wyłącznie krew ze świń. ● U świń 2-3 kg w organiźmie

9 Tłuszcze ● Mają różna przydatność technologiczną i konsumpcyjna, poszczególne rodzaje zbiera się w oddzielne partie ● Tłuszcze na cele techniczne zbiera się z różnych działów produkcji mięsnej dzieląc w zależności od właściwosci fizykochemicznych oraz cech pożądanego produktu. ● Do prosukcji tłuszczów technicznych wykorzystuje sie niekiedy surowiec utylizacyjny i kanałowy ● Tłuszcz wykorzystywany jest także na cele paszowe

10 kości ● Kulinarne- przeznaczone do sprzedaży detalicznej ● Przemysłowe- przeznaczone do przetwórstwa na m.in -buliony -koncentraty -tłuszcz kostny -żelatyna spożywcza itp. ● Techniczne (z mięsa niezdatnego do spożycia)- po mechanicznym odmięśnianiu przeznaczane są do produkcji kleju, na cele galanteryjne i utylizacyjne

11 Jelita pęcherz i przełyk ● Po oczyszczeniu naturalne osłonki w produkcji wielu asortymentów wędlin (mięśniówka i błona podśluzowa)

12 Gruczoły wydzielania wewnętrznego i zewnętrznego ● WYDZIELANIA WEWNĘTRZNEGO ● Przysadka mózgowa ● Tarczyca ● Przytarczyce ● Szyszynka ● Nadnercze ● Grasica ● WYDZIELANIA ZEWNĘTRZNEGO ● Przyusznice ● Gruczoł krokowy ● WYDZELANIU MIESZANYM ● Trzustka ● Jajniki ● Jądra

13 Pozostałe uboczne artykuły poubojowe ● Węzły chłonne ● Rdzeń kręgowy ● Żółć ● Pęcherzyk żółciowy ● Gałki oczne ● Dwunastnica ● Żołądek wieprzowy ● Płuco ● Koncentrat żółci ● Śluzówka pęcherzyka żółciowego ● Kamienie i piasek żółciowy ● Żluzówka z żołądka wieprzowego ● Śluz z jellit wieprzowych

14 Szczecina ● Szczecina o naturalnym kształcie łuku przeznaczana jest do produkcji szczotek i pędzli a także jako surowiec tapicerski rymarski, filcowy, izolacyjny, krawiecki, szlifierski, sitowy ● Może być w przemyśle paszowym ● Niewykorzystana w przemyśle jest przetwarzana na nawóz zawiera dużo azotu siarki mikro i makroelementów

15 Źródła ● „Towaroznawstwo żywności” rok2012 Danuta Kołożyn- Krajewska, Tadeusz Sikora wyd. WSiP


Pobierz ppt "Co można uzyskać ze świnki? g."

Podobne prezentacje


Reklamy Google