Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Nie każdy wie, że istnieje kilkadziesiąt gatunków kwiatów, które nadają się do jedzenia. I nie są to jedynie kwiaty kalafiora. Kilka przydatnych porad.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Nie każdy wie, że istnieje kilkadziesiąt gatunków kwiatów, które nadają się do jedzenia. I nie są to jedynie kwiaty kalafiora. Kilka przydatnych porad."— Zapis prezentacji:

1

2

3 Nie każdy wie, że istnieje kilkadziesiąt gatunków kwiatów, które nadają się do jedzenia. I nie są to jedynie kwiaty kalafiora. Kilka przydatnych porad Ogólna zasada - kwiaty warzyw i ziół można jeść bezpiecznie ale nie powinno się spożywać kwiatów oberżyny, papryki, pomidorów, szparagów i ziemniaków. Zawsze należy sprawdzić czy dany gatunek kwiatów nadaje się do jedzenia. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, nie jedzmy ich. Nie jedzmy kwiatów z bukietów zakupionych w kwiaciarniach. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że były spryskiwane środkami chemicznymi, np. pestycydami. Pamiętajmy - niektóre kwiaty są trujące! Należą do nich m.in. azalie, barwinki, glicynie, hiacynty, hortensje, irysy, jaskry, konwalie, krokusy, lobelie, naparstnice, oleandry, rododendrony, wilce, zawilce, żonkile i kwiaty groszku ozdobnego.

4 ROBINIA AKACJOWA Robinia pseudoaccia Z kwiatostanów można robić herbatkę lub smażyć placuszki z ciastem naleśnikowym. Można je też jeść na surowo - mają słodkogroszkowy smak. Pozostałe części robinii są trujące.

5 Kwiatostany akacji w cieście: Zebrać całe grona kwiatowe, umyć i otrząsnąć. Do dwóch jajek dodać tyle mąki, wody, soli i cukru, aby powstało ciasto nieco tylko gęściejsze od naleśnikowego. Rozbić widelcem lub zmiksować, W zrobionym cieście maczać grona kwiatowe, trzymając je za ogonek i razem z ciastem układać je na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Placuszki z akacją: 4 żółtka utrzeć z 4 łyżeczkami cukru, dodać 8 łyżek mąki i 2-3 łyżki przegotowanego mleka. Na koniec dodać 4 białka ubite na pianę. Lekko wymieszać i dodawać stopniowo opłukane kwiaty akacji (pojedynczo w ilości około 2 szklanek). Po wymieszaniu wlewać ciasto łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron.

6 Akacja w cieście

7

8 Konfitura z akacji według M.Disslowej, autorki ksiązki „Jak gotować“, z początku XX wieku. Wziąć ½ kg kwiatu akacji, 1½kg cukru. „Świeżo zebrany kwiat akcji oczyścić z zielonych korzonków, zważyć, po czym włożyć z miałkim cukrem do kamiennej miski, ucierać wałkiem na masę, złożyć do słoja, obwiązać papierem. Używać do ciast, zwłaszcza z dodatkiem innej konfitury lub masy”.

9 Kwiatostan bzu czarnego można przyrządzić podobnie do kwiatostanu akacji. Uwaga! Nie wolno jeść świeżych owoców ani kwiatów czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Podczas smażenia ulega ona rozkładowi i staje się nieszkodliwa.

10 Zupa z czarnego bzu (na 3-4 osoby), 4-5 baldachów z owocami, 1łyżka mąki ziemniaczanej, śmietana, cukier do smaku, Baldachy z owocami opłukać. Włożyć je do małej ilości wrzątku i po krótkim obgotowaniu przetrzeć przez sito.Dolać wody, dosłodzić do smaku.Zagotować. Dodać mąki ziemniaczanej rozmieszanej w kilku łyżkach zimnej wody i jeszcze raz zagotować. Po ostygnięciu można doprawić śmietaną i podawać na zimno lub na gorąco np z makaronem. Do zupy można dodać, na koniec, kawałki obgotowanych owoców np, gruszek, jabłek.

11

12 Fiołki - To przede wszystkim idealna dekoracja - nie tylko ciast i tortów, również sałatek, galaretek. Zawierają bardzo dużo wit.C (liście mają jej więcej niż wszelkie warzywa. Można dodawać je do sałatek). Mogą także stanowić składnik syropów, sosów sałatkowych oraz aromatyzowanych i owocowych herbat.

13 Syrop fiołkowy: 4 filiżanki kwiatów włóż do szklanego słoja i zalej wrzątkiem. Po 5 min. zakryj płótnem i odstaw na 48 godzin. Odcedź, zmierz ilość płynu i dodaj 2 filiżanki cukru na filiżankę naparu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10 min. potem wlej do słoików. Do użytku nadaje się po tygodniu przechowywania w ciepłym miejscu.

14 Coctail fiołkowy: 2-3 kostki lodu, 2 łyżki stołowe syropu fiołkowego zalej wodą i zamieszaj.

15 Fiołki w cukrze : Ubij białko na sztywną pianę i rozprowadź pędzelkiem na kwiatach. Przy pomocy szczypiec obtocz każdy w drobnoziarnistym cukrze, strząśnij nadmiar, obtocz ponownie. Wysusz na pergaminie w temperaturze nie wyższej niż 90 st. C. Przechowuj w szczelnych słoikach, poszczególne warstwy oddzielone pergaminem. Są efektowną dekoracją (jadalną oczywiście).

16 Koniczyna biała (Trifolium repens L.) i Koniczyna łąkowa (Trifolium pratense) Kwiaty można dodawać do sałatek i surówek. Kwiaty koniczyny można przeznaczyć na orzeźwiającą herbatkę lub przyrządzać jak szpinak. Można też uzupełniać nimi nadzienie naleśników. W latach głodu w Irlandii kwiaty suszono i mielono na mąkę, którą "fałszowano" mąkę do wypiekanu chleba. Kwiaty i liście koniczyny nie mają własnego smaku ale są bardzo sycące z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.

17

18 STOKROTKA POSPOLITA (Bellis prennis) Kwiaty stokrotek pospolitych są idealnym dodatkiem do sałatek. Małe kwiatki dodaje się całe, z dużych obrywa się tylko płatki.

19 Stokrotki wykorzystuje się jako dodatek do zup, sałatek, past, omletów i zapiekanek. Ich kwiaty charakteryzują się smakiem o lekko miętowo-koniczynowej nucie. Ponadto można je stosować jako składnik omletów, past, zapiekanek oraz różnego rodzaju nadzienia. Napary ze stokrotki działają wykrztuśnie i leczą choroby skóry. Stokrotkami można także ozdabiać torty i słodkie desery.

20 SYROP STOKROTKOWY 250 g kwiatów stokrotki, pół cytryny, 40 g cukru, 3-4 szklanki wody. Kwiaty parzymy wrząca wodą, dodajemy do nich cząstki nie obranej cytryny i pozostawiamy aż puszczą sok. Następnego dnia sok odcedzamy przez płótno, słodzimy cukrem i podgrzewamy aż zgęstnieje.

21 Zupa grzybowa ze stokrotkami 1-1,2 l wywaru (także z kostki bulionowej), kilka suszonych grzybów, szczypta kminku, 1 łyżka kaszy manny, garść listków i kwiatów stokrotki, pęczek młodej cebuli (dymki) ze szczypiorem, sól, pieprz, szczypiorek, 4 jaja, 2 łyżki masła. Grzyby ugotować w wywarze razem z kminkiem. Gdy zmiękną, dodać kaszę mannę zarumienioną na suchej patelni i gotować 10 minut. Dodać wypłukane, drobno pokrajane stokrotki i zagotować. Zupę przyprawić drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na maśle jajecznicę. Posiekać dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałożyć do głębokich talerzy po łyżce jajecznicy, posypać posiekaną dymką i na to wlać zupę ze stokrotek.

22 Zupa grzybowa ze stokrotkami

23 są bardzo delikatnymi kwiatami, najczęściej w kolorze fioletu, boczne i dolny – żółte. W kuchni wykorzystuje się kwiatki, które zbieramy od kwietnia do października. Dobrze komponują się w sałatkach, daniach warzywnych, zupach, sałatkach owocowych, może być również zatopiony w kostkach lodu i podany do napoju Można nimi garnirować półmiski z deserami. Kwiaty mają delikatny, lekko słodki smak.

24

25 Kwiaty czosnku – mogą być doskonałym dodatkiem do pikantnych potraw. Kwiaty nadają daniom świeży, lekko czosnkowy smak.

26 Kwiaty szczypiorku - jego kwiaty podobnie, jak kwiaty czosnku, idealnie nadają się jako dodatek do pikantnych potraw. Mają lekko cebulowy smak.

27 Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) nazywany błędnie mleczem. Młode kwiaty są pysznym dodatkiem do sałatek Po zebraniu, trzeba je szybko zjeść, ponieważ później nie nadają się już do spożycia. Kwiaty mniszka mają słodki smak, przypominający nieco miód. Wywar z gotowanych kwiatów mniszka po dodaniu dużej ilości cukru zamienia się w syrop o barwie, konsystencji i smaku zbliżonym do miodu, tzw. miodek majowy. Z płatków kwiatowych mniszka z dodatkiem cytryny i cukru uzyskuje się wino kwiatowe o charakterystycznym miodowo-ziołowym bukiecie. Dawniej młode koszyczki kwiatowe wykorzystywano jako namiastkę kaparów. Pąki kwiatowe bez nasady szypuły można blanszować lub obsmażaćw oleju. Można też zrobić z kwiatów puree

28 Spaghetti z mniszkiem lekarskim Składniki na 1 porcję: makaron spaghetti 1-2 garści nierozwiniętych koszyczków kwiatowych mniszka lekarskiego 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów 1 łyżka pasty sezamowej tahini gruba sól morska (1-2 szczypty) świeżo zmielony czarny pieprz 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą (możemy delikatnie spryskać oliwą, żeby się nie posklejał). Koszyczki kwiatów mniszka oczyszczamy z listków i myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kwiaty. Smażymy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Solimy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy i dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki pomidory oraz pastę tahini, świeżo zmielony pieprz. Całość jeszcze chwilę przesmażamy. Przekładamy na talerz i od razu podajemy. Źródło; kolorowakuchnia

29

30 Wino z mniszka lekarskiego Przepis na około 4 litry wina: 800 - 1200g płatków kwiatowych mniszka 0,45kg koncentratu winogronowego lub rodzynek 0,9kg cukru 15g kwasu cytrynowego lub winowego 1g taniny (zalecam najwyżej 0,5g) 2g pożywki drożdże winne woda do objętości 4 litrów Zbierz kwiatki, gdy są zupełnie dojrzałe. Użyj tylko żółtych płatków kwiatowych, nie używaj żadnych zielonych części. Włóż płatki do plastikowego sitka, zanurz w ciepłej wodzie, dodaj cukru. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Mieszaj baniakiem 2 - 3 razy dziennie, tak by płatki kwiatów były ciągle zwilżone. Gdy fermentacja ma się ku końcowi, wyjmij z baniaka sitko z kwiatami i ściągnij wino znad osadu. Źródło;forum producentów alkoholi domowych

31 www.rotfl.com.pl jokoretsina, oprac. na podst.WEBMe to you+Flowers...


Pobierz ppt "Nie każdy wie, że istnieje kilkadziesiąt gatunków kwiatów, które nadają się do jedzenia. I nie są to jedynie kwiaty kalafiora. Kilka przydatnych porad."

Podobne prezentacje


Reklamy Google