Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WIEMY CO JEMY Szkoła z klasą 2.0 2011/2012r..

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WIEMY CO JEMY Szkoła z klasą 2.0 2011/2012r.."— Zapis prezentacji:

1 WIEMY CO JEMY Szkoła z klasą 2.0 2011/2012r.

2 ZBADALIŚMY OFERTĘ NASZEGO SKLEPIKU SZKOLNEGO NAGRYWAJĄC FILM
SKLEPIK SZKOLNY ZBADALIŚMY OFERTĘ NASZEGO SKLEPIKU SZKOLNEGO NAGRYWAJĄC FILM

3 OFERTA SKLEPIKU SZKOLNEGO
Słodycze Kolorowe napoje Lody Chipsy Gumy do żucia Wafle ryżowe Hot dogi Hamburgery Tosty Soki Jabłka Jogurty Napoje mleczne Nasiona słonecznika

4 Co uczniowie najczęściej kupują w sklepiku?
L O D Y CH I P S Y S Ł O D Y CZ E T O S T Y

5 ZBADALIŚMY JAKIE SUBSTANCJE ZAWIERAJĄ NASZE ULUBIONE SMAKOŁYKI

6 CHIPSY INOZYNIAN DISODOWY GUANYLAN MONOSODOWY GLUTAMINIAN MONOSODOWY
TŁUSZCZE NASYCONE 17% PREPARAT AROMATYZUJĄCY O SMAKU SERA CEBULĄ SKROBIA

7 LODY i SŁODKIE NAPOJE ASPARTAM BENZOESAN SODU E-202, E-412, E-415,
DEKSTROZA KOFEINA E-338

8 Co oznaczają te tajemnicze nazwy? Jaki wpływ mają na nasz organizm?

9 INOZYNIAN DISODOWY E-623 – powoduje bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca, uczucie osłabienia,, bezsenność. GLUTAMINIAN SODU E-621 – wywołuje sztuczny apetyt zaburzając pracę rdzenia mózgowego, powoduje nadmierne pocenie się, kołatanie serca, migreny, ból żołądka , zaburza koncentrację, i zdolności uczenia się na kilka godzin ASPARTAM razy słodszy od cukru, może wywoływać ataki padaczki, depresje, drażliwość, palpitacje serca, nudności, zawroty głowy, ataki niepokoju, jest rakotwórczy

10 E-445 powoduje zmiany wątrobowe, w niektórych przypadkach śmiertelne
BENZOESAN SODU E–211 działa drażniąco na żołądek, w połączeniu z witaminą C tworzy rakotwórczą substancję, uszkadza kod genetyczny, powoduje nadpobudliwość u dzieci i ADHD, negatywnie wpływa na koncentrację E-407 to środek zagęszczający, może powodować wzdęcia i owrzodzenia jelit i nadpobudliwość u dzieci, GUMA ARABSKA E wykazuje właściwości drażniące, powoduje reakcje alergiczne E powoduje zmiany wątrobowe, w niektórych przypadkach śmiertelne

11 GUMA KSANTOWA E to zagęstnik, wywołuje alergie, migrenę, wysokie ciśnienie, powoduje wzdęcia, biegunki, bóle brzucha ALGINIAN SODU E upośledza mechanizm pobierania żelaza przez organizm SORBINIAN POTASU E-202 – silnie drażniący środek, wywołuje reakcje alergiczne ACESULFAM –K – rakotwórczy słodzik GUANYLAN DISODOWY – wzmacniacz smaku i zapachu wywołujący bóle głowy, osłabienie, przyśpieszone bicie serca, bezsenność

12 TŁUSZCZE TRANS - czyli utwardzone tłuszcze roślinne – uważane przez dietetyków i lekarzy za śmiertelnie groźne dla naszego zdrowia. Znajdują się w tysiącach produktów, poczynając od margaryn do smarowania pieczywa, przez różnego rodzaju ciasteczka, batoniki, aż po chipsy, frytki.

13 STOŁÓWKA SZKOLNA ABY LEPIEJ POZNAĆ SZCZEGÓŁY ZWIĄZANE Z FUNKCJONOWANIEM NASZEJ STOŁÓWKI PRZEPROWADZILIŚMY ROZMOWĘ Z PANIĄ EWĄ … KUCHARKĄ WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW POZNALIŚMY REALIZUJĄC WYWIAD PRZY POMOCY DYKTAFONU Z INTENDENTKĄ SZKOLNĄ

14 CZY WIECIE, ŻE: kopytka, pampuchy, pierogi, makaron, kluski śląskie to obiady gotowe z torebki pozostałe obiady gotowane są na miejscu za zaopatrzenie stołówki odpowiedzialna jest pani intendent zupy gotowane są na mięsie, nie na kostkach rosołowych

15 ULUBIONE OBIADY UCZNIÓW
SPAGETTI NALEŚNIKI KLUSKI Z SEREM ZUPA POMIDOROWA ZUPA GRZYBOWA ZALEWAJKA

16 ZBADALIŚMY RÓWNIEŻ NASZE DOMOWE MENU

17 NAJCZĘŚCIEJ LUBIMY JADAĆ W NASZYCH DOMACH
PIZZĘ KANAPKI Z MASŁEM, WĘDLINĄ, SEREM PŁATKI ŚNIADANIOWE JAJKA ZUPY: POMIDOROWA, ROSÓŁ MIELONY LUB SCHABOWY Z ZIEMNIAKAMI NALEŚNIKI Z CUKREM, DŻEMEM FRYTKI PARÓWKI

18 PO DOKONANIU ANALIZY NASZYCH ULUBIONYCH POSIŁKÓW i PRODUKTÓW, POD KĄTEM WARTOŚCI ODŻYWCZYCH
OKAZAŁO SIĘ, ŻE

19 ZBYT MAŁO JEMY OWOCÓW I WARZYW ZA DUŻO SPOŻYWAMY WĘGLOWODANÓW I CUKRÓW
CZĘSTO JEMY ŻYWNOŚĆ WYSOKO PRZETWORZONĄ ZBYT DUŻO JEMY SŁODYCZY , KTÓRE ZAWIERAJĄ MNÓSTWO NIEZDROWYCH SUBSTANCJI LUBIMY TEŻ PRODUKTY ZAWIERAJĄCE TŁUSZCZE TRANS

20 BY ŻYĆ DŁUGO, KOLOROWO TRZEBA SIĘ ODŻYWIAĆ ZDROWO

21 Nauczmy się kupować zdrową żywność i przygotowywać zdrowe posiłki z naturalnych produktów.
Unikajmy produktów z dużą ilością E – dodatków , sztucznych zapychaczy i niezdrowych tłuszczy Nie spożywajmy wysoko przetworzonej żywności, bo jest pozbawiona witamin i mikroelementów Ograniczmy niezdrowe słodycze Zawsze czytajmy skład na opakowaniach Dobierajmy posiłki tak, aby zawierały niezbędne dla naszego organizmu związki organiczne i witaminy.

22 My już wiemy co jemy. A wy?


Pobierz ppt "WIEMY CO JEMY Szkoła z klasą 2.0 2011/2012r.."

Podobne prezentacje


Reklamy Google