Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Odżywiaj się zdrowo – zapobiegaj chorobom

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Odżywiaj się zdrowo – zapobiegaj chorobom"— Zapis prezentacji:

1

2 Odżywiaj się zdrowo – zapobiegaj chorobom
Dane informacyjne Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 2 w Ornecie ID grupy : 96/15_MP_G1 Opiekun : mgr Monika Wocial Kompetencja :matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: Odżywiaj się zdrowo – zapobiegaj chorobom Semestr/rok szkolny : semestr 5/ /2012

3 Nasza grupa projektowa
lider -Aleksandra Lipińska kronikarz -Karolina Uss Sylwia Miros Anna Staszewska Marzena Zbróg Weronika Szniggenberg Karol Domalewski Konrad Piasecki Jakub Kiela Daniel Kupniewski Edyta Ciereszko Teresa Wawrzyńczak

4 ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO - ZAPOBIEGAJ CHOROBOM

5 INFORMACJE ZAWARTE W PREZENTACJI:
1. Choroby XXI wieku. 2. Negatywny wpływ alkoholu i papierosów na życie i zdrowie człowieka - ulotka 3. Analiza wykresu zachorowań na nowotwory. 4. Spotkanie z pielęgniarką szkolną 5. Składniki pokarmowe i ich rola dla organizmu człowieka 6. Skutki niedoboru witamin i soli mineralnych. 7. Badanie właściwości produktów odżywczych. 8. Opracowanie jadłospisu dla 16 – latka 9. Zasady zdrowego żywienia. 10. Głód i niedożywienie na świecie. 11. Wnioski .

6 …Wiek, w którym przyszło nam żyć to nie tylko wiek cudownych odkryć medycyny. Owszem, potrafimy wyleczyć większość chorób, które potrafiły zabić miliony jeszcze 100 lat temu, ale i współczesność posiada choroby, na które nie znaleziono lekarstwa bądź mimo leku są one nadal bardzo niebezpieczne, jeżeli nie zostaną w porę wykryte…

7 1. Choroby XXI wieku wyszukiwanie wiadomości w różnych źródłach informacji
otyłość nadwaga próchnica zatrucia pokarmowe miażdżyca płaskostopie

8 OTYŁOŚĆ I NADWAGA Otyłość
patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej. Otyłość

9 wzgórza mogą powodować rozwój otyłości.
Przyczyny otyłości Czynniki środowiskowe –największe znaczenie ma aktywność fizyczna jako forma wydatkowania dostarczonych zasobów energetycznych. Czynniki biologiczne –uszkodzenie podwzgórza i jąder brzuszno-przyśrodkowych pod wzgórza mogą powodować rozwój otyłości. Czynniki genetyczne- genetycznie uwarunkowane zespoły chorobowe Czynniki biologiczne –uszkodzenie podwzgórza i jąder brzuszno-przyśrodkowych pod wzgórza mogą powodować rozwój otyłości. Czynniki farmakologiczne – poprzez przyjmowanie leków, przeciwdepresyjnych, przeciw lękowowych , neuroleptycznych, przeciw padaczkowych i insuliny. Czynniki psychologiczne –zaburzenia nastroju.

10 Choroby otyłości choroby układu krążenia, wylew
Cukrzycę, choroby nerek bezdech senny niektóre typy nowotworów zapalenie kości i stawów rozstępy Miażdżyca, zawał serca i mózgu

11 jest za jedno z zagrożeń cywilizacyjnych rozwiniętych społeczeństw.
Otyłość w krajach wysokorozwiniętych stanowi problem społeczny, a w przyszłości może przyjąć rozmiary epidemii i uważana jest za jedno z zagrożeń cywilizacyjnych rozwiniętych społeczeństw.

12 Badanie BMI uczestników projektu (wskaźnika masy ciała)

13 bmi OKREŚLA \ PRAWIDŁOWĄ MASĘ

14 - CUKRZYCA Cukrzyca – grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Ze względu na przyczynę i przebieg choroby, można wyróżnić cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzyc ciężarnych i inne. Co 5 sekund na świecie diagnozuje się cukrzycę u kolejnej osoby, co 10 sekund ktoś umiera z powodu jej powikłań. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Walki z Cukrzycą, chorobą, którą Organizacja Narodów Zjednoczonych uznała za pierwszą niezakaźną epidemię.

15 OBJAWY CUKRZYCY

16 Terapia cukrzycy Zasadą współczesnej terapii cukrzycy jest leczenie wszystkich zaburzeń towarzyszących chorobie, nie tylko kontrola gospodarki węglowodanowej. Dążenie do normalizacji masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej, właściwa dieta, leczenie częstych w cukrzycy zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia. Jeżeli masz cukrzycę, zaopatrz się w tą bransoletkę, przyda się kiedy zasłabniesz, bo udzielający pomocy będzie wiedział jak zareagować !

17 CUKRZYCA W LICZBACH

18 próchnica - bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych. to zdrowy ząb tu zaatakowane zostały wszystkie warstwy zęba – konieczne jest leczenie kanałowe nie leczona przez długi czas doprowadziła do martwicy miazgi i powstania zmian zapalnych przy wierzchołku korzeni. Leczenie kanałowe obarczone jest większym ryzykiem niepowodzenia.

19 Innymi słowy: A JAK DBAĆ O ZĘBY?
W momencie kiedy pojawia się pierwszy ząb, to pojawia się narząd, o który trzeba dbać, żeby był zdrowy. Składa się na to właściwa dieta i higiena.

20 MIAŻDŻYCA– przewlekła choroba, polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie, tętnicach wieńcowych i mózgowych, rzadziej w tętnicach kończyn. Miażdżyca jest najczęstszą przyczyną stwardnienia tętnic. MIAŻDŻYCA NASTĘPSTWA Niedokrwienie mózgu Zmiany psychiczne Ułatwienia pęknięcia naczyń krwionośnych i udary LECZENIE Obniżyć stężenie cholesterolu Stosować dietę. Rzucić palenie i ograniczyć spożywanie alkoholu

21

22 Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia miażdżycy w organizmie:
- Palenie tytoniu - Cukrzyca - Rodzinne występowanie choroby wieńcowej i zaburzeń gospodarki tłuszczowej - Podwyższony poziom LDL-cholesterolu (tzw. "złego cholesterolu) - Nadciśnienie tętnicze - Życie w ciągłym napięciu psychicznym (stres) - Otyłość - Alkoholizm - Mało ruchliwy tryb życia - Wiek (powyżej 55 roku życia u mężczyzn i 65 roku życia u kobiet) - Płeć męska - U kobiet - ustanie cykli miesiączkowych

23 PŁASKOSTOPIE - zniekształcenie stopy polegające na obniżeniu się jej fizjologicznych sklepień, w wyniku czego staje się ona płaska. Stopa o prawidłowej budowie nie dotyka podłoża całą powierzchnią. Jej kości układają się w łuk. Przy płaskostopiu prawie cała stopa przylega do podłoża. Kości w takiej stopie ułożone są w linii prostej. Stopa zbudowana prawidłowo wspiera się o podłoże trzema punktami: piętą, głową pierwszej kości śródstopia, głową piątej kości śródstopia.

24 Płaskostopie u osoby dorosłej
Przyczyną tego rodzaju wady może być np. nadmierne, długotrwałe obciążenie stóp przy jednoczesnym osłabieniu mięśni i więzadeł, noszenie niewłaściwego obuwia lub nadwaga. Płaskostopie może być wrodzone lub porażenne. Płaskostopie prowadzi do powstawania przewlekłych stanów zapalnych torebek i więzadeł stawowych stopy, jej obrzęku i bolesności utrudniających, niekiedy nawet uniemożliwiających, stanie i chodzenie. Wynikiem płaskostopia poprzecznego często jest paluch koślawy.

25 3. NOWOTWORY - choroba XXI wieku (analiza zachorowań , dyskusja)
Proces rozwoju nowotworów jest wieloetapowy i wieloletni. Bierze w nim udział wiele czynników, dlatego poszczególne przypadki chorób różnią się między sobą zarówno budową, guza jak i przebiegiem Ważną rolę w tych procesach odgrywa stan organizmu człowieka Pojawienie się i rozwój nowotworu uzależnione jest w znacznym stopniu od stanu układu odpornościowego.

26 ZAPAMIĘTAJ !!! Czynniki rakotwórcze to:
- promieniowanie jonizujące promienie rentgenowskie i emitowane przez pierwiastki promieniotwórcze i promieniowanie nadfioletowe, - związki i pierwiastki chemiczne dostające się do powietrza, wody i gleby, którymi skażone jest środowisko, - nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe - są produkty wędzone, mała ilość zjadanych owoców, jarzyn, mleka, a także witamin A, B, C , czynnikami szkodliwymi są również niektóre barwniki i środki konserwujące, - palenie papierosów - w zależności od liczby wypalonych papierosów i czasu trwania nałogu ryzyko zachorowania na raka płuc, krtani i raka pęcherza wzrasta od kilku do kilkunastu razy, - alkoholizm, zły stan jamy ustnej oraz niedożywienie zwiększają ryzyko zachorowania na raka górnych dróg oddechowych oraz górnych odcinków przewodu pokarmowego, - niektóre leki, te które obniżają obronność organizmu oraz leki hormonalne np. estrogeny powodujące rozwój -raka trzonu macicy.

27 Nowotwory dzielimy na:
niezłośliwe półzłośliwe złośliwe

28 Analiza wykresów zachorowań na nowotwory była dla nas wszystkich zatrważająca…………..

29 4. SPOTKANIE Z PIELĘGNIARKĄ SZKOLNĄ – OTO Tematyka NASZEJ DYSKUSJI

30

31

32 4. Składniki pokarmowe

33 Czy wiesz, co jesz ? Pamiętajcie, że warto czytać etykiety.
Czy zdarzyło się Wam kupić jogurt owocowy bez żadnego kawałka owocu, np. jogurt malinowy bez malin? Jeśli tak, to wybraliście jogurt o smaku malinowym, a nie malinowy. Różnica w nazwie jest niewielka, ale kluczowa. W jogurtach z dopiskiem „o smaku ” niekoniecznie muszą być owoce. Mogą być tylko barwniki i aromaty owocowe, o czym możemy dowiedzieć się z listy składników. Pamiętajcie, że warto czytać etykiety. Dzięki nim wiecie, co jecie!

34

35 zapamiętaj – SKUTKI NIEDOBOBORU WITAMIN MOGĄ MIEĆ POWAŻNE KONSEKWENCJE
Witamina A -kurza ślepota (zmierzchowa) -zanikanie nabłonków, łuszczenie się skóry -zahamowanie wzrostu -zmniejszona odporność na zakażenia -osłabione, wrażliwe dziąsła -suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce -problemy z włosami i paznokciami WITAMINA D (kalcyferol) -krzywica (u dzieci) -osteomalacja – rozmiękczenie kości (dorośli), osteoporoza -zapalenie spojówek -stany zapalne skóry -osłabienie organizmu i wypadanie zębów -zmniejszenie odporności

36 WITAMINA E (tokoferol) - osłabienie mięśni -obniżenie płodności -niedokrwistość -osłabienie zdolności koncentracji -rogowacenie i wczesne starzenie się skóry -gorsze gojenie się ran -zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych WITAMINA K (filochinon) -podatność na krwotoki -wydłużony czas krzepnięcia krwi WITAMINA B1 (tiamina) -choroba beri-beri -zaburzenia oddychania tkankowego -zaburzenia czynności układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego

37 WITAMINA PP (niacyna, kwas nikotynowy)
-zakłócenia w funkcjonowaniu układu nerwowego (bezsenność, zawroty głowy, bóle głowy, zapalenie nerwów, zaburzenia pamięci ) -dysfunkcji układu trawiennego (biegunki, spadek masy ciała, osłabienie) -zaburzenia w metabolizmie cukrów WITAMINA B2 (ryboflawina) –opóźnianie wzrostu -uszkodzenie gałek ocznych i rogówki -zajady jamy ustnej -łojotok -choroby układu nerwowego -wypadanie włosów -brak koncentracji -zawroty głowy

38 WITAMINA B6 (pirydoksyna)
- stany zapalne skóry (łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej) -nadmierna pobudliwość zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady drgawek) -zwiększona podatność na infekcje WITAMINA C - obniżenie odporności na przeziębienia -szkorbut -bladością skóry i błon śluzowych -pękaniem drobnych naczynek krwionośnych -zwiększoną łamliwością kości, wolniejszym gojeniem się ran

39 Zapamiętaj !!! 1. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. 2. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. 3. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. 4. Spożywaj produkty z niskim indeksem glikemicznym i niskim ładunkiem glikemicznym. 5. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. 6. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, 7. Zachowuj równowagę kwasowo - zasadową organizmu. Niezbędne nienasycone Kwasy Tłuszczowe. 8. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków.

40 Zasady zdrowego żywienia

41 JAK PRAWIDŁOWO POWINIEN ODŻYWIAC SIĘ MŁODY CZŁOWIEK ?
WYNIKI NASZEJ PRACY BYŁY ZASKAKUJĄCO OWOCNE !

42 Sałatki były wyśmienite !!!

43 Czy wiesz że...? ... uczniowie spożywający regularne posiłki, są podczas pracy w szkole bardziej efektywni, skoncentrowani, wykazują lepsze samopoczucie i uzyskują lepsze wyniki na sprawdzianach kondycyjnych?   ... zdrowe odżywianie pozwala zachować dobrą kondycję, odpowiednią wagę i dobrze wpływa na cerę? ...miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura? Właściwości bakteriobójcze i uodparniające miodu są znane już od bardzo dawna.

44 Problemy głodu na świecie
Na podstawie map, wyszukaliśmy obszarów dotkniętych głodem. Dzięki naszym obserwacją wywnioskowaliśmy, iż głód najbardziej dotknął kraje trzeciego świata ! Szybki wzrost zaludnienia Ziemi - spowodowany głównie wysokim przyrostem naturalnym w krajach Trzeciego Świata - sprawia, że wyżywienie ludności staje się jednym z najważniejszych problemów współczesności

45 Główne przyczyny głodu:
eksplozję demograficzną w krajach rozwijających się, wolne tempo rozwoju rolnictwa, konflikty zbrojne, klęski żywiołowe, niesprawiedliwy podział żywności, błędne decyzje polityczne. niewspółmierny wzrost liczby ludności do przyrostu żywności, nieodpowiednie magazynowanie i przechowywanie produktów rolnych i żywnościowych.

46 i 19 nauczycieli pracujących w naszej szkole.
Ankieta Pośród społeczności szkolnej oraz nauczycieli przeprowadziliśmy ankietę na temat zdrowego odżywiania. W ankiecie udział wzięło 52 uczniów klas III i 19 nauczycieli pracujących w naszej szkole.

47 Wyniki pośród uczniów

48

49

50 Wyniki ankiety pośród nauczycieli

51

52

53

54 Wnioski Z przeprowadzonej ankiety wynika, że duża część społeczności szkolnej nie potrafi odżywiać się prawidłowo.

55 Czy wiesz, że… * Co 3,6 sekundy ktoś umiera z głodu.
* Ok. 815 milionów ludzi w świecie cierpi głód i niedożywienie. *1/12 ludzi na świecie choruje z niedożywienia, w tym 160 milionów dzieci poniżej piątego roku życia. Według Światowej Organizacji Zdrowia 1/3 ludności świata jest dobrze odżywiona, 1/3 jest niedożywiona, a 1/3 głoduje. * 3 miliardy ludzie na świecie usiłuje przeżyć za 2 dolary dziennie. *Aby pokryć niezaspokojone potrzeby świata w zakresie higieny i żywności, wystarczy 13 miliardów dolarów - tyle, ile ludzie w USA i Unii Europejskiej wydają co roku na perfumy. * Ok. 183 milionów dzieciach waży mniej, niż powinny w swoim wieku. * Za cenę jednego pocisku rakietowego szkoła pełna głodnych dzieci mogłaby przez 5 lat wydawać codzienny posiłek południowy.

56 Dziękujemy za uwagę !


Pobierz ppt "Odżywiaj się zdrowo – zapobiegaj chorobom"

Podobne prezentacje


Reklamy Google