Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zasady Zdrowego żywienia.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zasady Zdrowego żywienia."— Zapis prezentacji:

1 Zasady Zdrowego żywienia

2 Piramida zdrowego żywienia

3 Woda a soki i napoje owocowe
1 szklanka = 0 kcal Usuwa toksyny z organizmu Usuwa nadmiar wody w organizmie Skutecznie gasi pragnienie Dostarczają mikroelementy Spożywać min l,5l dziennie 1 szklanka = ok. 100 kcal Zawierają sztuczne barwniki oraz substancje słodzące szkodliwe dla zdrowia Pobudzają apetyt Spożywać sporadycznie

4 Zużycie energii w 30 min [kcal]
Aktywność fizyczna Sport Zużycie energii w 30 min [kcal] Aerobic 200 Jazda na rowerze 169 Wolne pływanie 120 Wolny bieg Chodzenie 180

5 Produkty zbożowe: ciemne czy jasne? Ciemne produkty zbożowe:
To cenne źródło błonnika Dostarczają energii na cały dzień Przyspieszają metabolizm Nie zawierają konserwantów oraz są mniej przetworzone, a więc naturalne 1 kromka białego pieczywa = 50 1 kromka żytniego pieczywa = 95

6 Warzywa – najlepsza broń… Przeciwutleniacze
Witamina A marchew, szpinak, sałata, fasolka, koper, śliwki Witamina C kapusta i ogórki (kiszone), kalafior, brokuły, papryka, czarna porzeczka, jabłka, grejpfruty Witamina E szpinak, szczaw, sałata, kapusta pekińska, śliwki, dorsz, mleko Pierwiastki cynk, miedź, selen, kobalt, mangan

7 Przeciwutleniacze Karotenoidy
marchew, pomidor, czerwona papryka Likopen pomidory Bioflawonoidy jagody, papryka, pomidory, brokuły, winogrona

8 Owoce dla zdrowia Owoce Źródło witamin i minerałów. Niskokaloryczne
Zapobiegają skokom insuliny Źródło błonnika Produkt Energia [kcal w 100g] Ananas 56 Kiwi Grapefruit 36 Truskawki 35 Maliny 29 Sok owocowy z kartonu 40-52 Sok pomidorowy/wielowarzywny 13-25

9 Mleko i przetwory mleczne
Wapń Mocne kości Budulec mięśni Piękne włosy i paznokcie Białko

10 Mięso, jaja, wędliny i ryby
Źródło: Białka Żelaza Witamin A, D, E, K Kwasów omega-3

11 Coś dla podniebienia Trochę słodyczy… 314 kcal 100 kcal 78 kcal
Popularny baton ma zwykle tyle kalorii ile cały posiłek. Zawierają szkodliwe składniki: Cukry proste, tłuszcz, barwniki, spulchniacze, emulgatory. Jedzenie słodyczy wywołuje w szybkim czasie nawrót głodu, co prowokuje dalsze jedzenie i prowadzi do otyłości. Cukry proste przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Baton 300 kcal

12 Regularność posiłków Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Co 3h

13 Czy wiesz, że…

14 Ze szkolnego sklepiku…
Chipsy: Duża zawartość tłuszczu Wysoka zawartość soli, która niszczy nerki. Związki toksyczne i rakotwórcze: akrylamid, kwasy tłuszczowe trans. Kolorowe napoje słodzone: W puszcze coli jest aż 7 łyżeczek cukru Barwniki i konserwanty.

15 Dzienny jadłospis Posiłek Co jemy? Śniadanie Obiad Kolacja
II Śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja

16 Choroby związane z zaburzeniami odżywiania
Otyłość – nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.

17 Choroby związane z zaburzeniami odżywiania
Anoreksja – intensywny lęk, przed przybraniem na wadze lub otyłością mimo utrzymującej się niedowagi.

18 Choroby związane z zaburzeniami odżywiania
Bulimia – jedzenie w krótkim czasie ilości jedzenia, która dla większości osób jest zdecydowanie za duża, a następnie prowokowanie wymiotów bądź stosowanie środków przeczyszczających

19 Kilka dobrych rad… Regularne posiłki
Owoce i warzywa na drugie śniadanie i podwieczorek Pić dużo wody mineralnej Oliwa z oliwek Wysiłek fizyczny


Pobierz ppt "Zasady Zdrowego żywienia."

Podobne prezentacje


Reklamy Google