Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMiłosz Romanowski Został zmieniony 8 lat temu
1
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu
2
Głównym celem działań towarzyszacych programowi „Owoce i warzywa w szkole” w Szkole Podstawowej w Dropiu jest: Zmiana nawyków żywienia dzieci i młodzieży poprzez zachęcanie do zwiększenia spożycia owoców i warzyw. Propagowanie zasad zdrowego odżywiania poprzez różnorodne działania edukacyjne wzbogacające wiedzę uczniów na temat znaczenia dla zdrowia spożywania owoców i warzyw. Propagowanie wśród rodziców zasad zdrowego odżywiania swoich dzieci Realizacja wyżej wymienionych celów ma skutecznie przeciwdziałać wzrastającej liczbie osób otyłych wśród dzieci i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem
3
Dla dzieci z oddziału przedszkolnego zorganizowane były zajęcia „Odżywiamy się zdrowo”. Dzieci poprzez zabawy, zagadki, prace plastyczne zdobywały wiadomości na temat wartości odżywczych warzyw i owoców. Uczyły się wspólnego kulturalnego i higienicznego spożywania posiłków
4
W kl. I odbyły się zajęcia metodą warsztatową. Po omówieniu zasad zbilansowanej diety uczniowie stworzyli piramidę zdrowego żywienia i degustowali owoce i warzywa.
5
Podczas przyjęcia z okazji pasowania na ucznia, dzieci spożywały pyszne kanapki z warzywami przygotowane przez rodziców zamiast słodyczy.
6
W ramach programu „Owoce w szkole” w klasie II przeprowadzona została pogadanka pod hasłem „Chcesz być zdrowy tak jak ryba, jedz owoce i warzywa” Dzieci bardzo chętnie jedzą otrzymane owoce i warzywa.
7
Dzieci z kl II przygotowały pyszną i zdrową sałatkę warzywną.
8
Uczniowie kl III przygotowali wystawę warzyw i owoców w kąciku przyrody. Uczniowie aktywnie uczestniczyli w pogadance na temat prawidłowego odżywiania, rozwiązując przy tym zagadki, rebusy. Podawali nazwy losowanych owoców i warzyw i omawiali ich właściwości zdrowotne.
9
Następnie z pomocą rodziców uczniowie kl.III przyrządzili sałatkę owocową.
10
Uczniowie klasy III częstowali dzieci z innych klas własnoręcznie wykonanym smacznym i zdrowym deserem.
11
Ogłoszony został również konkurs plastyczny pt. „Jedz owoce i warzywa to na zdrowie dobrze wpływa „ Celem konkursu było kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Konkurs przeznaczony był dla uczniów kl. O –VI. Uczniowie mogli wykonać prace techniką dowolną.
12
Uczniowie chętnie wzięli udział w konkursie i wykonali piękne prace.
13
Dnia 04.11.2015r. odbyło się spotkanie z przedstawicielami Sanepidu. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie kl. 0 – III oraz zaproszeni rodzice.
14
Analizując wnikliwie piramidę zdrowego żywienia dzieci dowiedziały się skąd organizm czerpie najwięcej energii oraz jak należy się odżywiać aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów. Panie prowadzące zwróciły również uwagę na zagrożenia wynikające z niewłaściwej diety.
15
Podsumowując zajęcia uczniowie i rodzice wspólnie zobowiązali się do: Spożywania 5 posiłków dziennie Spożywania wartościowego śniadania Zabierania drugiego śniadania do szkoły Codziennego spożywania owoców i warzyw
16
Nauczyciele systematycznie promują na gazetkach ściennych w salach i na korytarzu szkolnym zasady zdrowego odżywiania i zachęcają do dbania o właściwą dietę.
17
W ramach realizacji programu „Owoce i warzywa w szkole” rodzice zamiast słodyczy przygotowali na przyjęcie z okazji wieczoru andrzejkowego zdrowe przekąski :kanapki warzywne i owoce.
18
Opracowanie prezentacji: Anna Wielgo nauczycielka edukacji wczesnoszkolnej Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu 05 -307 Dobre tel.257992477 lub 516792336 –Anna Wielgo
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.