Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
MLEKO przygotował: B. Paczos VID
2
Właściwe odżywianie się dzieci i młodzieży, a zwłaszcza odpowiednia ilość białka, witamin oraz wapnia w diecie, których cennym źródłem jest mleko i jego przetwory, ma wpływ na prawidłowy rozwój fizyczny organizmu człowieka (m. in. budowę układu kostnego w czasie wzrostu, co może chronić przed osteoporozą w późniejszym wieku). Istnieją również przypuszczenia, że także rozwój umysłowy, mierzony m.in. postępami w nauce ulega opóźnieniu na skutek niedoboru białka w pożywieniu lub jego niskiej jakości.
3
Co zawiera mleko? Ma dużą zawartość wielu cennych składników odżywczych: wapń, białko, witaminy A, witaminy z grupy B Ma właściwości alkalizujące, umożliwiające utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie Ma właściwości profilaktyczne i terapeutyczne, poprzez stymulowanie przebiegu procesów trawienia oraz systemu immunologicznego.
4
WAPŃ - CENNY SKŁADNIK MLEKA
Wapń jest niezbędnym minerałem – jest składnikiem kości i zębów, odgrywa zasadniczą rolę w przekazywaniu informacji za pomocą nerwów Wapń pochodzący z mleka i produktów mlecznych jest dobrze przyswajalny dzięki zawartości w nim cukru laktozy, niektórych aminokwasów i odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu. W mleku krowim jest od 1 do 1,2 g/l wapnia. Wystarczająca ilość wapnia w pożywieniu zmniejsza ryzyko takich chorób, jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze krwi, rak jelita grubego, choroba niedokrwienna serca i kamica nerkowa WAPŃ - CENNY SKŁADNIK MLEKA
5
Mleko jest pierwszy pożywieniem człowieka i do tej pory nie znaleziono produktu, który w pełni mógłby je zastąpić. Jest doskonałe, ponieważ jest jednym z najcenniejszych źródeł niezwykle odżywczego białka. Dzięki zawartości wszystkich ważnych aminokwasów w idealnych proporcjach, białka mleka są bardzo dobrze wykorzystywane przez organizm ludzki.
6
Jest wspaniałe, ponieważ żaden inny produkt nie zawiera tak dużej ilości łatwo przyswajalnego wapnia, budulca kości. Wapń chroni przed osteoporozą, wskazuje działanie antynowotworowe i łagodzi objawy alergii. Wzmacnia również serce, obniżając zły cholesterol. Jest zdrowe, ponieważ jest w nim większość witamin i składników mineralnych. Poza wapniem w mleku znajdziemy potas, magnez, fosfor i cynk oraz witaminy B2, A, D i E
7
Mleko i produkty mleczne należą do artykułów żywnościowych o bardzo bogatych walorach odżywczych. Ze względu na różnorodność występujących w nich składników odżywczych. Produkty te są niezbędne i niezastąpione w naszej diecie. Przede wszystkim dostarczają łatwostrawne białko o wysokiej wartości odżywczej, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne (głównie wapń), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy z grupy B.
8
Dla osób, które nie tolerują mleka, zaleca się całą gamę innych produktów mlecznych, np. serów, napojów mlecznych - kefirów, jogurtów, maślanki, serwatki. Mleczne napoje fermentowane zawierają korzystne kultury bakterii, które stymulują rozwój mikroflory jelitowej, wspomagającej proces trawienia i wzrost przyswajalności składników pożywienia.
9
Mleko i jego produkty zaleca się spożywać codziennie
Mleko i jego produkty zaleca się spożywać codziennie. Obok produktów zbożowych, warzyw i owoców powinno być podstawą naszego pożywienia. Spożywanie mniej niż pół litra mleka lub innych produktów mlecznych może doprowadzić do niedoboru wapnia w organizmie. Należy pamiętać, że pełna szklanka mleka zawiera aż 300 mg wapnia, co stanowi około 1/3 całkowitego zapotrzebowania na ten pierwiastek w ciągu doby.
10
Produkty mleczne Ser Maślanka Kefir Jogurt Twaróg Sery twarde
11
Zapamiętaj: Jedna szklanka świeżego pasteryzowanego mleka zawiera wiele bardzo ważnych składników odżywczych; wśród nich np. około 300 mg wapnia, który jest bardzo ważny dla dziecka w okresie intensywnego wzrostu. Świeże mleko dostarczane jest w gustownych, higienicznych opakowaniach 250 ml.
12
Bibliografia http://www.mlekowszkole.pl/ http://www.doskonalemleko.pl/
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.