Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałGabrjel Średnicki Został zmieniony 10 lat temu
1
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR marek Unilever Polska
2
Dlaczego potrzebny jest taki program?
PREWENCJA CHORÓB CYWILIZACYJNYCH Naukowcy na całym świecie są zgodni, że wysokie spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans, soli (sodu) oraz cukru prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych w tym otyłości, chorób serca, cukrzycy i problemów stomatologicznych. ODPOWIEDŹ NA APEL WHO Ograniczenie zawartości tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans, soli (sodu) oraz cukru w istniejących produktach Dostarczenie konsumentom użytecznych informacji Ulepszenie oznakowania produktów żywnościowych Promowanie odpowiednio zbilansowanej diety i aktywności fizycznej Praktykowanie odpowiedzialnego marketingu
3
Niski poziom spożycia warzyw i owoców w Polsce
Poziom spożycia warzyw i owoców w naszym kraju należy do jednego z najniższych w Unii Europejskiej. Spożycie warzyw i owoców Polsce powoli rośnie, jednak wciąż jest na zbyt niskim poziomie. Tylko 56% Polaków deklaruje, że je warzywa i owoce codziennie lub prawie codziennie. (badania agencji Inquiry dla kampanii BezpieczneWarzywa.pl) Specjaliści od żywienia zalecają spożywać 5 porcji owoców, warzyw i soków codziennie. W Polsce istnieje duży potencjał do zwiększenia popytu na tego typu produkty.
4
Cele programu „Wiem, co wybieram”
Ułatwienie konsumentom dokonywania wyboru produktów żywnościowych, w których zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli (sodu) oraz cukru jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi. 2. Zachęcenie producentów żywności do weryfikacji i zmiany receptur, aby zaoferować konsumentom produkty zgodne z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi, które mogą stać się elementem dobrze zbilansowanej diety.
5
Znaczenie i rola logo „Wiem, co wybieram”
1. Logo „Wiem, co wybieram” umieszczone na opakowaniu produktu spożywczego oznacza, że zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli (sodu) oraz cukru w tym produkcie jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi. 2. Logo „Wiem, co wybieram” w prosty i czytelny sposób ułatwia konsumentom przy półce sklepowej wybór produktów o lepszym profilu żywieniowym.
6
Zainteresowanie konsumentów produktami z logo „Wiem, co wybieram”
1. Badania przeprowadzone w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w 2010 r. pokazały, że: 80% dorosłych konsumentów uważa, że logo „Wiem, co wybieram” ułatwia wybór produktów korzystnych dla zdrowia 78% z nich widzi potrzebę umieszczania logo „Wiem, co wybieram” na opakowaniach produktów żywnościowych. 2. Wyniki badań przeprowadzonych przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych w 2010 r. pokazują, że: aż 77% osób badanych zdecydowałoby się na zakup produktów opatrzonych logo „Wiem, co wybieram” wiedząc, co ono oznacza.
7
Korzyści dla Twojej firmy z uczestnictwa w programie „Wiem, co wybieram”
1. Odróżnienie produktów Twojej firmy od produktów konkurencji. Umieszczone na opakowaniach logo „Wiem, co wybieram” jest wyraźnym sygnałem dla klientów: „Ten produkt pomaga zbilansować moją dietę”. 2. Pomoc konsumentom w ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans, soli (sodu) oraz cukru. 3. Rozwijanie nowych receptur produktów żywnościowych o lepszym profilu żywieniowym, w zgodzie z nowymi trendami rynkowymi. 4. Dołączenie do grona prekursorów prozdrowotnej edukacji konsumenckiej w Polsce. 5. Pozyskanie przychylności środowiska medyczno-naukowego dla prozdrowotnego charakteru Twoich produktów z logo „Wiem, co wybieram”. 6. Wzmocnienie przekazu reklamowego Twoich produktów.
8
Otwarty charakter programu
Program „Wiem, co wybieram” jest otwarty dla wszystkich producentów żywności, sieci handlowych oraz firm cateringowych działających na polskim rynku, których produkty spełniają kryteria kwalifikujące.
9
Kryteria programu Kryteria programu opracowane przez niezależne gremia naukowe w oparciu o międzynarodowe zalecenia żywieniowe dotyczące spożycia energii, błonnika, tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli (sodu) oraz cukru w diecie człowieka.
10
Zdrowiej z produktami z logo „Wiem, co wybieram”
Badania przeprowadzone w 2010 r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wykazały, że zastąpienie w posiłkach niektórych tradycyjnych produktów spożywczych produktami z logo „Wiem, co wybieram” pozwoliło: 1. Zredukować zawartość tłuszczów nasyconych o 32%. 2. Zredukować zawartość cukrów prostych o 23%. 3. Zredukować zawartość soli (sodu) o 5%. 4. Zmniejszyć wartość energetyczną posiłków o 13%. 5. Zwiększyć zawartość błonnika pokarmowego o 41%.
11
Poparcie środowisk naukowych
Przedstawiciele środowisk naukowych z uznanych w Polsce instytucji związanych z żywieniem podpisali deklarację poparcia dla programu „Wiem, co wybieram”. Deklaracja została podpisana przez przedstawicieli: Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych Fundacji Promocji Zdrowia Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki Wydziału Żywienia Człowieka i Konsumpcji SGGW Centrum Zdrowia Dziecka Instytutu Żywności i Żywienia Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą Fundacji Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka
12
Partnerzy programu w Polsce
Agros Nova POSTI Bakalland Rieber Foods Polska SAWEX FRoSTA Hoop Polska Unilever Polska
13
Produkty z logo „Wiem, co wybieram” - przykłady
JUŻ PONAD 120 PRODUKTÓW W POLSCE OTRZYMAŁO LOGO „WIEM, CO WYBIERAM”!
14
Dziękuję za uwagę!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.