Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku
2
Co powoduje otyłość? Podstawowym czynnikiem powodującym rozwój otyłości jest zaburzony bilans energetyczny – zbyt małe wydatkowanie energii oraz spożywanie nadmiernych, w stosunku do potrzeb ilości pożywienia Na rozwój masy ciała wpływają: Ilość spożywanych pokarmów Sposób żywienia Skład diety WYDATEK ENERGII PODAŻ ENERGII
3
Istnieje wiele dodatkowych czynników modyfikujących kształtowanie masy ciała, m.in. wpływy genetyczne. Oddziałują one na utrzymanie masy ciała bezpośrednio poprzez wpływ na wydatkowanie energii , spontaniczną aktywność fizyczną, odczuwanie sytości i głodu, preferencje pokarmowe, a ponadto na kształtowanie określonych reakcji na bodźce stresowe.
4
CZYNNIKI SOCJOEKONOMICZNE CZYNNIKI PSYCHOSPOŁECZNE
Istotną rolę odgrywają: zaburzenia kontroli odżywiania przez ośrodki zlokalizowane w mózgu i realizowane przy wykorzystaniu układu nerwowego zaburzenia endokrynologiczne Zasadniczą rolę w otyłości, poza czynnikami chorobowymi, odgrywają czynniki genetyczne ekonomiczne i psychospołeczne. CZYNNIKI GENETYCZNE CZYNNIKI SOCJOEKONOMICZNE CZYNNIKI PSYCHOSPOŁECZNE
5
OTYŁOŚĆ PROSTA POWSTAJE NA SKUTEK DYSPROPORCJI POMIĘDZY WYDATKOWANIEM A DOSTARCZANIEM ENERGII WTÓRNA JEST NASTĘPSTWEM CHORÓB, KTÓRE POWODÓJĄ ZABURZENIE RÓWNOWAGI WYDATKOWANIA I DOSTARCZANIA ENERGII OTYŁOŚĆ – stan patologicznego zwiększenia w organizmie ilości tkanki tłuszczowej.
6
DIAGNOSTYKA OTYŁOŚCI Najbardziej rozpowszechnioną metodą rozpoznawania otyłości i nadwagi jest obliczenie tzw. wskaźnika masy ciała (Body Mass Index – BMI) KLASYFIKACJA BMI RYZYKO CHORÓB DODATKOWYCH zakres normy 18,5-24,9 przeciętne nadwaga (przedotyłość) 25-29,9 podwyższone otyłość klasa I 30-34,9 umiarkowane klasa II 35-39,9 poważne klasa III ≥40 bardzo poważne
7
OTYŁOŚĆ POWIKŁANIA OTYŁOŚCI UPOŚLE-DZONA TOLERANCJA GLUKOZY
ZABURZENIA ODDECHO-WE CHOROBA WIEŃCOWA UDAR MÓZGU CHOROBY NOWOTWO-ROWE CHOROBA ZWYRODNIE-NIOWA STAWÓW NIEWYDOL-NOŚĆ SERCA ZABURZENIA NASTROJU KAMICA ŻÓŁCIOWA HIPERLIPI-DEMIA NADCIŚNIE-NIE TĘTNICZE CUKRZYCA TYPU 2 POWIKŁANIA OTYŁOŚCI
8
KONSEKWENCJE OTYŁOŚCI
NISKA SAMOOCENA DZIECKA DEPRESJA BRAK AKCEPTACJI ZE STRONY RÓWIEŚNIKÓW IZOLACJA SPOŁECZNA „ZAJADANIE „ PROBLEMÓW, CO DOPROWADZA DO POGŁĘBIENIA PROBLEMÓW W PRZYSZŁOŚCI KŁOPOTY Z ZATRUDNIENIEM
9
CZYNNIKI ŚRODOWISKOWE
ROZWÓJ OTYŁOŚCI JEST UWARUNKOWANY PRZEDE WSZYSTKIM ŚRODOWISKOWO KLUCZOWE DLA ROZWOJU OTYŁOŚCI SĄ DWA ZJAWISKA: DOSTĘPNOŚĆ WYSOKO PRZETWORZONEJ, TANIEJ ŻYWNOŚCI O ZNACZNEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU I WĘGLOWODANÓW PROSTYCH W CIĄGU LAT ZWIĘKSZENIU ULEGŁA ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZÓW W POKARMACH, A ZMNIEJSZYŁO SIĘ SPOŻYCIE WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH, BŁONNIKA I SOLI MINERALNYCH PLANOWANIE POSIŁKÓW WYMAGA CORAZ WIĘCEJ SAMOKONTROLI ZNACZNE OGRANICZENIE CODZIENNEJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ OBSERWUJE SIĘ NIEMAL CAŁKOWITE ZANIECHANIE TRENINGU FIZYCZNEGO WYDATEK ENERGETYCZNY ZWIĄZANY Z CODZIENNĄ AKTYWNOŚCIĄ JEST CORAZ NIŻSZY SYSTEMATYCZNE ĆWICZENIA FIZYCZNE 2-3 RAZY W TYGODNIU WYKONUJE CO DZESIĄTY POLAK, CO PLASUJE NAS NA JEDNYM Z OSTATNICH MIEJSC W EUROPIE UCZNIOWIE CORAZ CZĘCIEJ NIE CHCĄ ĆWICZYĆ NA LEKCJACH WYCHOWNIA FIZYCZNEGO, A RODZICE IM W TYM POMAGAJĄ WYPISUJĄC ZWOLNIENIA I
10
PODSUMOWANIE ISTNIEJĄ LICZNE DOWODY POTWIERDZAJĄCE ŚCISŁĄ ZALEŻNOŚĆ MIĘDZY OTYŁOŚCIĄ A CHOROBAMI UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO, DLATEGO NALEŻY PRZEBADAĆ DZIECKO NALEŻY BACZNIE PRZYGLĄDAĆ SIĘ NAWYKOM ŻYWIENIOWYM DZIECI, WZBOGACIĆ ICH DIETĘ O OWOCE I WARZYWA, WYELIMINOWAĆ FAST FOODY, CHIPSY, NAPOJE GAZOWANE RODZICE POWINNI ZNALEŹĆ CZAS , ABY NAUCZYĆ DZIECI AKTYWNYCH FORM SPĘDZANIA CZASU WOLNEGO, TO PRZYNIESIE KORZYŚĆ ZARÓWNO RODZICOM , JAK I ICH DZIECIOM DRUGIE ŚNIADANIE DZIECKA POWINNO BYĆ PRZEMYŚLANE I POWINNO ZAWIERAĆ SKŁADNIKI NIEZBĘDNE DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA DZIECKA W SZKOLE, DZIECKO NIE POWINNO SAMO, ZA PIENIĄDZE OTRZYMANE OD RODZICÓW KUPOWAĆ SOBIE DRUGIEGO ŚNIADANIA, PONIEWAŻ NAJCZĘCIEJ KUPUJĄ FAST FUDY
11
JAK OGRANICZYĆ OTYŁOŚĆ U DZIECI?
1. ZMNIEJSZYĆ ILOŚĆ SPOŻYWANYCH POKARMÓW + 2. ZWIĘKSZYĆ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ DZIECKA - OGRANICZYĆ ILOŚĆ CZASU SPĘDZANEGO PRZED KOMPUTEREM I TELEWIZOREM WYELIMINOWAĆ Z DIETY DZIECKA FAST FUDY, CHIPSY I NAPOJE GAZOWANE
12
Podsumowując… Nadmierna masa ciała to skutek wielu czynników, od genetycznych począwszy, poprzez sposób odżywiania w dzieciństwie, decydujący o ilości komórek w tkance tłuszczowej, które zostają nam na całe życie, nawyki dietetyczne, mające m.in. podłoże kulturowe, wpływ stresów i frustracji, tryb życia utrudniający regularne spożywanie posiłków, wreszcie łatwa dostępność tuczącej żywności - wszelkie dania z gatunku "fast food", chipsy, kaloryczne napoje orzeźwiające…
13
Bibliografia: „Otyłość epidemią XXI wieku” Maciej Owecki, Przegląd Kardiodiabetologiczny 2009; 4, 1: 36–41 „Otyłość – choroba interdyscyplinarna” Małgorzata Buksinska-Lisik, Wojciech Lisik, Teresa Zaleska, Przewodnik Lekarza 2006, 1: 72-77 „Otyłość i nadwaga – epidemia XXI wieku” Danuta Pupek-Musialik, Magdalena Kujawska-Łuczak, Paweł Bogdański, Przewodnik Lekarza 2008; 1:
14
RODZICE!!! PROSIMY NIE LEKCEWAŻCIE NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH DZIECI
TO OD WAS ZALEŻY PRZYSZŁŚĆ WASZYCH DZIECI NAUCZCIE ICH DBANIA O WŁASNE ZDROWIE POPRZEZ ODPOWIEDNIE ODŻYWIANIE I AKTYWNE FORMY SPĘDZANIA CZASU WOLNEGO
15
KONIEC Prezentację przygotowała: JADWIGA SADOWSKA
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.