Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałLew Hampel Został zmieniony 10 lat temu
1
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
2
Agroturystykę różnicuje w stosunku do turystyki wiejskiej, lokalizacja wyłącznie na terenach o charakterze rolniczym.
3
Agroturystyka akceptuje ścisły związek z gospodarstwem rolnym lub przy wykorzystaniu budownictwa mieszkaniowego i gospodarczego oraz oferty żywieniowej, zwracając uwagę na szeroki zakres aktywności rekreacyjnych zarówno w otoczeniu gospodarstwa, jak i w samym gospodarstwie.
4
Cechy agroturystyki związane są z:
Gospodarstwem rolnym: rytm życia gospodarskiego, obecność zwierząt domowych, świeża żywność, zapachy, odgłosy itp.
5
Ludźmi, rodziną: bezpośredni kontakt z rodziną gospodarza, możliwość poznania zwyczajów rodziny, gościnność, nowe znajomości i przyjaźnie, codzienne zajęcia mieszkańców wsi.
6
Życiem wiejskim: kultura i zwyczaje, tradycja oraz historia wsi i regionu, folklor.
7
Przestrzenią: kontakt z przyrodą, swoboda poruszania się, cisza i spokój, możliwość rekreacji i sportu.
8
Goście przebywający w gospodarstwie agroturystycznym zwracają uwagę nie tylko na standard noclegu i smaczne jedzenie. Są to ludzie aktywni, szukają możliwości spędzenia czasu wolnego. Pragną uczestniczyć w życiu i pracy gospodarstwa rolnego, w życiu społeczności wiejskiej, zdobywać nowe umiejętności, poznawać przyrodę, kulturę okolicy, uprawiać różne sporty i dbać o zdrowie.
9
Gospodarz i jego rodzina powinni:
podpowiadać gościom pomysły na spędzanie czasu wolnego, sami go organizować, zbierać informacje o okolicy i przekazywać je turystom, nawiązywać kontakty i współpracę z innymi organizatorami ruchu turystycznego w okolicy.
10
Turystyczno - rekreacyjne formy wypoczynku charakterystyczne dla agroturystyki:
obserwacja prac gospodarskich, udział w pracach gospodarskich, obserwacja zwierząt gospodarskich, uprawianie działki ogrodniczej przygotowanej dla gości,
11
jazda konna, zajęcia rekreacyjne na ścieżce zdrowia, na placu przed domem, w ogrodzie,
poznawanie produkcji i przetwórstwa rolno-spożywczego, zbieranie owoców, fotografowanie zwierząt i prac gospodarskich, zabawy dzieci na placu zabaw, na sianie, w szałasie,
12
nauka przyrządzania potraw regionalnych (pikniki, ogniska, grill),
degustacja produktów z gospodarstwa, gra w piłkę, siatkówkę, badminton, warcaby itp…, zbieranie owoców,
13
obserwacja, nauka rękodzieła (rzeźbienie, malowanie, haftowanie, garncarstwo, plecenie koszyków itp.), zabawa ze zwierzętami domowymi.
14
zachęty dorosłych by pokonywali bariery uprawiania sportu i turystyki,
Rekreacja, turystyka i sport uprawiany indywidualnie lub w rodzinie w warunkach gospodarstwa agroturystycznego i środowiska wiejskiego mogą być jednym ze środków rozwijania i stymulowania zdolności kreacyjnych człowieka: stworzenie i zaspokojenie potrzeby aktywności fizycznej i zabawy dzieci, zachęty dorosłych by pokonywali bariery uprawiania sportu i turystyki,
15
podtrzymywania i rozwijania sprawności fizycznej i umiejętności ruchowych oraz kondycji fizycznej agroturystów, zacieśniania więzi rodzinnych przez wspólne doświadczenia.
16
Naturalne tereny zielone, warunki wiejskie najbardziej sprzyjają uprawianiu rekreacji, turystyki i sportu.
17
Prezentację opracowały: Lidia Kopycińska Monika Szwajkowska
Bibliografia: Agroturystyka/pod red. U. Świetlikowskiej. Warszawa: Wydawnictwo SGGW, ISBN Majewski J., Lane B.: Turystyka wiejska i rozwój lokalny. Poznań: Fundacja Fundusz Współpracy, ISBN Sikora J.: Organizacja ruchu turystycznego na wsi. Warszawa: WSiP, ISBN Prezentację opracowały: Lidia Kopycińska Monika Szwajkowska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.