Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałGaweł Pachocki Został zmieniony 11 lat temu
1
BADANIE TWARDOŚCI WODY Ewelina Pustułka
2
Twardość wody - jest to cecha wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia. Twardość wody ma bardzo silny wpływ na jej napięcie powierzchniowe. Czym większe napięcie powierzchniowe wody, tym trudniej zwilża ona wszelkie powierzchnie, na skutek czego trudno jest przy jej pomocy prać i zmywać naczynia. Dodatek detergentów powoduje zmniejszenie twardości wody - im woda jest twardsza, tym więcej trzeba ich dodawać, aby uzyskać skuteczny efekt mycia. Twarda woda posiada intensywny, metaliczny posmak i trudniej zaspokaja pragnienie.
3
Twardość wody dzieli się na: nietrwałą, zwaną też węglanową - która jest generowana przez sole kwasu węglowego trwałą - która jest generowana przez sole innych kwasów, głównie chlorki, ale też siarczany, azotany i inne
4
Twarda woda wpływa na smak potraw i napojów, na częstość zakupów środków czystości, na czas poświęcany na utrzymanie porządku w domu i na niezawodność pralki czy zmywarki. Sprawia, że dłużej czeka się na zagotowanie wody i wydaje się więcej pieniędzy na ogrzewanie. Skóra jest szorstka, włosy trudno się układają, a mydło nie chce się pienić. Zmusza do sypania kopiatej łyżeczki kawy czy kakao aby móc poczuć prawdziwy aromat napoju. Używa się więcej środków piorących, a mimo to ubrania są szorstkie i nie tak czyste jak być powinny. Twarda woda nie ułatwia gotowania. Na ściankach instalacji i urządzeń minerały niesione przez twardą wodę tworzą widoczny osad. Tamuje on przepływ przez rury i grzejniki oraz płynie do pralki, zmywarki czy czajnika.
5
Miękka woda uniemożliwia tworzenie się kamienia, oczyszcza wodę, czyści naczynia bez użycia płynów i detergentów, powoduje miękkość pranych materiałów, ułatwia prawidłową pielęgnacje ciała. Podczas używania miękkiej wody oszczędza się do 60% proszków do prania.
6
Odczynniki i sprzęt laboratoryjny: Sprzęt laboratoryjny: zlewka 50ml Odczynniki: test do oznaczania twardości wody ogólnej wody, próbka wody
7
Etapy pracy: 1) Napełnij zlewkę o pojemności 50ml wodą z rzeki Raba i zanurz w niej pasek testowy do określania całkowitej twardości wody. 2) Po 3 sekundach wyciągnij pasek z wody, odczekaj ok. 2 minuty i oceń stopień zabarwienia paska poprzez porównanie go ze skala barw pasków testujących. 3) Odczytaj wynik i przeprowadź ocenę jakościową pomiaru całkowitej twardości posługując się skalą:
8
Ilo ść pó ł wska ź nikowych zabarwionych na: Twardo ść ogólna Ocena wody lila-ró ż owoniebiesko Metali ziem alkalicznych mg CaCO 3 na litr 043od3od50b. mi ę kka 134od4od70mi ę kka 227od7od125 ś r. twarda 3114 o d250twarda 4021 o d370b. twarda
9
WYNIKI
10
Twardość wody z kranu: MiejscowośćOcena twardości wody Punkty Skawabardzo twarda 4 Raba Wyżnatwarda3 Podsarnieśrednio twarda 2 Bielankaśrednio twarda 2 Sieniawamiękka1 Harkabuzśrednio twarda 2
11
Wyniki:
12
Twardość wody ze studni: MiejscowośćOcena twardości wody Punkty Rokicinybardzo twarda4 Podsarnieśrednio twarda2 Bielankaśrednio twarda2 Sieniawabardzo miękka0 Harkabuzśrednio twarda2 Raba Wyżnaśrednio twarda2
13
Wyniki:
14
Twardość wody z rzek: MiejscowośćRzekaOcena twardości wody Punkty Raba WyżnaRabamiękka1 Raba WyżnaKosiczneŚrednio twarda 2 BielankaRabaśrednio twarda 2 PodsarnieOrawkaśrednio twarda 2 RokicinyRabaśrednio twarda 2 Skawa bardzo twarda 4 SieniawaRabaśrednio twarda 2
15
Wyniki:
16
BADANIE MIARECZKOWE TWARDOŚCI WODY Wg normy: Odmierzyć po 100cm 3 badanej wody odbarwionej i sklarowanej do dwóch kolb stożkowych na 200cm 3. Do pierwszej kolby dodać oranżu metylowego i miareczkować kwasem solnym do zmiany zabarwienia z żółtego na pomarańczowe. Zanotować ilość zużytego na zmiareczkowanie kwasu.
17
WZÓR Tw= 28 * c * v W którym: c- stężenie kwasu solnego v-objętość kwasu solnego zużyta do miareczkowania
18
WYNIKI
19
Woda ze studni: MiejscowośćWynik BukowinaTw = 0,00616 mg/dm 3 Raba Wyżna Tw = 0,00686 mg/dm 3 Bielanka Tw = 0,00266 mg/dm 3 Skawa Tw = 0,005516 mg/dm 3 Rokiciny Podhalańskie Tw = 0,00616 mg/dm 3
21
Woda z kranu: MiejscowośćWynik Raba Wyżna Tw = 0,0042 mg/dm 3 Sieniawa Tw = 0,00308 mg/dm 3 Harkabuz Tw = 0,00448 mg/dm 3 Bielanka Tw = 0,00308 mg/dm 3 Rokiciny Podhalańskie Tw = 0,00644 mg/dm 3
23
WNIOSKI Woda z kranu na terenie Gminy Raba Wyżna w większości jest średnio twarda. Woda ze studni w większości jest średnio twarda. Woda z rzek w większości jest średnio twarda.
24
Aby zmniejszyć twardość wody należy: Stosować filtry Dodawać do wody detergenty
25
LITERATURA: Encyklopedia PWN http://www.hydropure.com.pl/woda/images /23.jpg http://www.hydropure.com.pl/woda/images /23.jpg http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9 B%C4%87_wody http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9 B%C4%87_wody
26
Badania wykonane do prezentacji zostały przeprowadzone na zajęciach Wodo jaka jesteś i co z tobą będzie? prowadzonych w ramach projektu Niezbadana tajemnica kropli wody, który jest projektem grantowym w ramach programu Równać szanse 2007.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.