Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBogusław Rychlewski Został zmieniony 11 lat temu
1
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
FOOD QUALITY AND SAFETY Jakość i bezpieczeństwo żywności 6 Program Ramowy Unii Europejskiej na podstawie dokumentów dostępnych EC Bożena Romanowicz Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE Warszawa Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa
2
5.Jakość i bezpieczeństwo żywności
FOOD QUALITY AND SAFETY 5.Jakość i bezpieczeństwo żywności 5.4.1 Całkowity łańcuch żywnościowy 5.4.2 Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi 5.4.3 Wpływ żywności na zdrowie 5.4.4 Śledzenie procesów w łańcuchu produkcyjnym żywności 5.4.5 Metody analizy, detekcji i kontroli półproduktów i produktów żywnościowych 5.4.6 Bezpieczne i przyjazne środowisku metody produkcji i technologii zdrowszej żywności 5.4.7 Wpływ żywienia zwierząt na zdrowie ludzi 5.4.8 Środowiskowe zagrożenia zdrowia
3
Uczestnicy w łańcuchu żywieniowym
FOOD QUALITY AND SAFETY Uczestnicy w łańcuchu żywieniowym Kierunki działań Lekarze medycyny, autorytety zdrowia publicznego Rybołówstwo Przemysł żywnościowy MŚP!!! Dostawcy żywności/ przygotowywanie Konsumenci Rolnictwo Laboratoria analityczne Nauka o żywności i żywieniu na uniwersytetach i w instytutach naukowo - badawczych Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa
4
Łańcuch żywnościowy FOOD QUALITY AND SAFETY
Source: Article 130 f Treaty of Rome Undertakings: including small and mediums sized undertakings, research centres and universities This has to be seen before the background of Art. 2 of the Treaty of Rome: “The Community shall have as its task … to promote throughout the Community a harmonious and balanced development of economic activities; sustainable and non inflationary growth respecting the environment; a high degree of convergence of economic performance; a high level of employment and of social protection; the raising of the standard of living and quality of life; economic and social cohesion and solidarity among Member States.” Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa
5
Prześledzenie: łączenie informacji i identyfikacja czynników
FOOD QUALITY AND SAFETY Prześledzenie: łączenie informacji i identyfikacja czynników Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa
6
Badania nad metodami śledzenia łańcucha żywnościowego
FOOD QUALITY AND SAFETY Badania nad metodami śledzenia łańcucha żywnościowego Całościowe prześledzenie Łańcucha żywnościowego Od materiałów surowych do żywności kupowanej Wzmocnione podstawy naukowe i technologiczne Wzrost zaufania konsumentów do dostarczanej im żywności Rozwój, atestowanie i harmonizowanie technologii i metodologii w celu kompletnego prześledzenia zjawisk zachodzących w łańcuchu żywnościowym Opracowanie, zastosowanie i atestowanie metod w łańcuchu żywieniowym Zapewnienie wiarygodności Ważność oznakowania produktów Stosowanie metody HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli) w całym łańcuchu żywnościowym
7
Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi
FOOD QUALITY AND SAFETY Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi „Od stołu konsumenta do farmy” Spożywanie żywności Systemy produkcji: Rolniczej Rybołówstwo Hydroponiczna Bezpieczna Wysokiej jakości żywność Zdrowie i poziom życia konsumentów Przetwórstwo Czynniki środowiskowe „Od farmy do stołu konsumenta”
8
Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi
FOOD QUALITY AND SAFETY Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi Opracowania epidemiologiczne na temat efektów w zastosowaniu diety, zróżnicowania żywności i stylu życia co ma wpływ na zdrowie konsumentów => W szczególności u dzieci i osób starszych Szczególnych chorób (np.zaburzenia metaboliczne, alergie) ; Metodologie do pomiaru i analizy składników żywnościowych i stosowania diety; Wpływ zróżnicowania genetycznego (np.poprzez zaawansowane metody w genetyce funkcjonalnej);
9
Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi
FOOD QUALITY AND SAFETY Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi Życie człowieka Żywność/ dieta Czynniki środowiskowe Rolnictwo rybołówstwo „OD FARMY DO STOŁU – OD STOŁU DO FARMY” np.chemikalia,woda,czynniki uczulające.. Łańcuch żywnościowy
10
Struktura budżetu na 2003 rok 167 M EURO
FOOD QUALITY AND SAFETY Struktura budżetu na 2003 rok 167 M EURO € Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa
11
Instrumenty finansowe programu Jakość i bezpieczeństwo żywności
FOOD QUALITY AND SAFETY Instrumenty finansowe programu Jakość i bezpieczeństwo żywności 1. Integrated Projects 5. Jakość i bezpieczeństwo żywności 2. Networks of Excellence 3. STREP/ CA 4. Collective Research 8. Policy - orientated Research (CAP, CFP) (tylko STREP/CA/SSA) 5. CRAFT
12
Informacje dotyczące konkursu
FOOD QUALITY AND SAFETY Informacje dotyczące konkursu 17 grudnia ogłoszono pierwszy konkurs w Priorytecie 5. „Food Quality and Safety” zakończenie składania wniosków upływa 15 kwietnia 2003; godzina 17.00 !!!TYLKO JEDEN KONKURS W 2003 ROKU!!!
13
Więcej informacji http://www.6pr.pl Krajowy Punkt Kontaktowy 6PR UE
Baza zgłoszonych EoI
14
Poszukiwani Partnerzy do projektu Collective Research
Agrofood SME's Association (including Flour and/or Fruit subsectors) Regional SME's Entrepreneurial Association (including agrofood companies) Osoba do kontaktu: IGOR IDARETA ASESORÍA INDUSTRIAL ZABALA, S.A. Pş Premín de Iruńa 4, 1Ş planta E Pamplona (Espańa)
15
Jakość i bezpieczeństwo żywności
FOOD QUALITY AND SAFETY Jakość i bezpieczeństwo żywności Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.