Pobierz prezentację
1
Prawidłowa waga człowieka
Zuzanna Lasecka
2
Epidemia otyłości i nadwagi
Dziś otyłość i nadwaga zyskały miano epidemii będącej przyczyną wielu chorób, w tym śmiertelnych. Postęp cywilizacyjny stał się bezpośrednim czynnikiem powodującym rozprzestrzenianie się problemu otyłości. Wpłynął on bowiem na zmianę stylu życia społeczeństwa.
3
Otyłość - przyczyny Skłonności do otyłości mamy zapisane w genach, ale uwarunkowanie to nie przesądza, jak będziemy wyglądać. Ogromne znaczenie ma wpływ środowiska zwłaszcza w okresie dzieciństwa, gdy budują się komórki tłuszczowe organizmu. Przekarmiane dzieci, co jest plagą naszych czasów, mają kilka razy większe szanse na przeistoczenie się w otyłych dorosłych, niż ich szczupli rówieśnicy.
4
Otyłość, a nadwaga Na potrzeby lekarzy, dietetyków oraz samych pacjentów stworzono klasyfikacje rozróżniające nadwagę i otyłość. Nadwaga jest stanem, w którym posiadamy kilka nadprogramowych kilogramów, które domagają się zrzucenia, nasza sylwetka traci smukłość, ale nie jest stanem bezpośredniego zagrożenia zdrowia. Jest to raczej stan alarmowy mówiący nam o zbliżającym się niebezpieczeństwie. Otyłość dla odmiany oznacza: trzeba działać! Wieloletnia otyłość jest prostą drogą do zwyrodnienia stawów, miażdżycy, choroby wieńcowej i innych chorób serca.
5
Otyłość na świecie
6
Anoreksja Anoreksja jest to zaburzenie, dotykające zwykle młode kobiety. Anoreksja polega na tym, że osoba chora odbiera siebie jako osobą otyłą, gdy w rzeczywistości może być bardzo szczupła. Anoreksja powoduje wyniszczenie organizmu, pozostawiające często nieodwracalne zmiany. Dochodzi do ograniczania ilości jedzenia co w efekcie prowadzi do wychudzenia. Chorzy z jadłowstrętem powinni być pod stałą kontrolą lekarza.
7
Anoreksja - leczenie Anoreksja jest zaburzeniem trudnym do opanowania i leczenia. Największa trudność sprawia fakt iż osoba chora negując zaburzenia odżywiania odmawia leczenia. Strategia leczenia anoreksji polega na podejściu wielodyscyplinarnym, które zakłada ścisłą współpracę lekarza internisty z endokrynologiem, dietetykiem, psychologiem i psychiatrą. W przypadku dużego zaawansowania choroby osoba powinna być hospitalizowana.
8
Zdrowa żywność Podstawą utrzymania prawidłowej masy ciała jest zachowanie równowagi między energią spożywaną a zużywaną, dlatego tak istotny jest dobór odpowiednio zbilansowanych posiłków oraz aktywność fizyczna. Mimo coraz powszechniejszego dostępu do zdrowej żywności wielu ludzi nie potrafi dokonywać słusznych wyborów. Powodem tego jest brak edukacji żywieniowej.
9
Racjonalne żywienie Odpowiednia dieta powinna zawierać: Białko,
Węglowodany, Tłuszcze, Błonnik pokarmowy, Sole mineralne, Wodę
10
Wskaźnik BMI W ostatnich latach Światowa Organizacja Zdrowia przyjęła definicję określającą stan otyłości na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI)
11
Wartość BMI Wartość BMI powyżej 30kg/m2 jest granicą od której rozpoczyna się „otyłość”, podzielona na trzy stopnie. Obok pojęcia „otyłość” stosuję się pojęcie „nadwaga” charakteryzujące się wartościami BMI w zakresie 25 – 30 kg/m2.
12
Prawidłowa waga
13
KONIEC
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.