Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Zapusty Ostatki Podkoziołek
Szkoła Podstawowa nr 204 im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Łodzi Zapusty Ostatki Podkoziołek
2
Hucznie obchodzony na całym świecie.
Ostatki Karnawał, zapusty okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli a kończy we wtorek przed Środą Popielcową. Hucznie obchodzony na całym świecie. źródło:
3
Ostatki Karnawał na świecie
Widowiskowe karnawały odbywają się w Rio de Janeiro, w Wenecji oraz na Wyspach Kanaryjskich, Niemczech i Nowym Orleanie w Stanach Zjednoczonych. źródło:
4
Ostatki Karnawał w Polsce
Początki karnawałowych zabaw, połączonych z przebieraniem się sięgają w Zachodniej Europie czasów średniowiecza, skąd przywędrowały do Polski i zaowocowały powstaniem przebogatej obrzędowości. źródło:
5
Szczególnie huczne były zapusty w dworach szlacheckich i magnackich.
Ostatki Karnawał w Polsce Szczególnie huczne były zapusty w dworach szlacheckich i magnackich. Urządzano kuligi z pochodniami, odwiedzano się wzajemnie wśród sąsiadów. Tańce trwały przez całe noce do białego rana, Oprócz mazura w modzie był wówczas polonez, młynek, hajduk i taniec świeczkowy. źródło:
6
Szczególnie huczne były zapusty w dworach szlacheckich i magnackich.
Ostatki Karnawał w Polsce W miastach urządzano w najpiękniejszych salach, np. ratuszowych bale karnawałowe, które często były balami maskowymi, natomiast w prywatnych mieszczańskich domach -potańcówki. Szczególnie huczne były zapusty w dworach szlacheckich i magnackich. źródło:
7
Ostatki Tradycje zapustowe
Wesoły, huczny i gwarny był także karnawał chłopski. W karczmach wiejskich do późnej nocy grała muzyka, a ludzie gromadzili się na tańce. We wszystkich domach, stosownie do posiadanych zasobów, wesoło ucztowano w tym czasie. źródło:źródło:
8
Ostatki Tłusty czwartek
W ostatnie dni zapustne, zwane diabelskimi lub ostatkami, zabawom i jedzeniu nie było umiaru. Raczono się tłustymi słodkościami - racuchami, blinami i pampuchami oraz ciastem nadziewanym słoniną i smażonym na smalcu. Stąd pochodzi tradycja "tłustego czwartku" źródło:kobieta.itv24.com.pl
9
Ostatki Podkoziołek To ostatni dzień przed świętami Wielkiej Nocy w którym można dobrze i tłusto podjeść. Symbolem owego jedzenia był w Wielkopolsce pieczony na rożnie baran lub kozioł. Dlatego też w tym dniu stawiano na stole wyrzeźbioną z drewna lub częściej z brukwi głowę kozła. Pod koziołkiem którego głowa stała na stole bawiono się, tańczono, jedzono i pito. źródło:
10
Ostatki Mięsopust Mięsopust to trzy ostatnie dni karnawału. Szczyt zabawy następował w ostatki czyli w tak zwane zapusty a inaczej kuse dni. Najważniejszym z tych dni jest bez wątpienia wtorek, znany w Polsce jako śledzik, ostatki czy kusaki. W Wielkopolsce i na Kujawach dzień ten nazywamy podkoziołkiem. źródło:
11
Ostatki Przebierańcy W czasie karnawału popularne były korowody przebierańców. W wesołym pochodzie nie brakowało - w zależności od regionu kraju - konia, kozy, bociana, kominiarza, diabła, śmierci, doktora, baby i dziada, anioła, którym towarzyszyli muzykanci. źródło:
12
Ostatki Koza, chodzenie z kozą
Jest to dawny pogański obrzęd, który w tradycji ludowej przetrwał do połowy XX wieku. W okresie od tłustego czwartku do środy popielcowej przez wieś przechodziła grupa przebierańców. Człowiek przebrany za kozę wchodził w skład zespołu. Chłopak odgrywający rolę kozy narzucał sobie na głowę i ramiona wywrócony włosem na wierzch kożuch, w ręku trzymał kij z osadzoną na nim drewnianą głową, obitą kozią skórą i ozdobioną rogami, a na szyi zawieszony miał dzwonek. Podczas występu kolędników, koza skakała po izbie, przedstawiając pantomimę do muzyki "koziej kapeli", złożonej z "gęślarzy", basisty i bębniarza. źródło:
13
Ostatki Korowody dziś źródło:
14
Ostatki Wtorek zapustny
W wielu regionach Polski z końcem karnawału wiązały się obrzędy niszczenia różnych postaci symbolizujących czas postu. Ostatnim akordem tych zabaw były powszechne w Polsce jeszcze w XIX wieku tańce obrzędowe kobiet „na wysoki len i konopie". We wtorek zapustny zbierały się w karczmach zamężne, stateczne gospodynie i przed wybiciem północy tańczyły, a właściwie wysoko i rytmicznie podskakiwały, wołając: Na len na konopie, żeby się rodziły. żeby nasze dzieci nago nie chodziły. źródło:
15
Ostatki Koniec ostatków
Wszystkie zabawy zapustne kończyły się o północy. Z wybiciem zegara do karczmy lub izby, w której odbywały się tańce, wbiegał chłopiec z rybim szkieletem albo śledziem wyciętym z papieru, zawieszonym na wysokiej żerdzi. Obwieszczał w ten sposób, że rozpoczyna się Wielki Post, że muszą zakończyć się tańce, że trzeba schować do skrzyń instrumenty muzyczne, a obfite jedzenie zastąpi żur z żytniej mąki, ziemniaki i śledzie. Rozpoczynał się wtedy czas ciszy, skupienia, czas przygotowań do Wielkanocy. źródło: źródło:
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.