Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałGrażyna Pielech Został zmieniony 10 lat temu
1
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe 15.06.2012
2
Temat projektu szkolnego Projekt szkolny „Zdrowa kuchnia – gotowanie i pieczenie”, realizowany był w ramach kategorii „Uprawa ekologiczna, pieczenie, gotowanie, zdrowe odżywianie”.
3
Cele projektu szkolnego rozbudzanie wśród uczniów zachowań prozdrowotnych, promowanie zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania, motywacja do podejmowania działań w kierunku zdrowego odżywiania. Dodatkowe cele, to rozwijanie umiejętności komunikowania się, poszerzanie horyzontów oraz szeroko pojęta integracja z uczniami z Niemiec.
4
Partnerzy projektu Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu (Polska) – uczniowie różnych klas Förderschulzentrum Görlitz (Niemcy) – Klasa 5 b z nauczycielem panią Wöhle
5
Działania projektowe V - IX.2011 – Ogólnopolski Konkurs na film promujący zdrowe odżywianie „Nakręć się na zdrowie” – III miejsce w Polsce
6
Kadr spotu reklamowego ECO-FOOD-JUST SEVEN
7
Gala Finałowa w Warszawie
8
Działania projektowe XI. 2011 – I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale pasztet” – III miejsce
9
Działania projektowe XI – XII.2011 – Warsztaty w Łomnicy ramach projektu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”- Celem projektu było rozwijanie umiejętności w zakresie wykorzystywania krajowych produktów do przyrządzania potraw kuchni polskiej oraz podniesienie wiedzy na temat roli różnych produktów w gastronomii i w życiu społecznym.
10
Warsztaty w Łomnicy
11
Działania projektowe X, XII. 2011 – Wycieczki zawodoznawcze o tematyce kulinarnej
12
Działania projektowe XII.2011 – degustacja potraw wigilijnych - wigilia szkolna i wigilie klasowe, - konkurs na najlepsze uszka wigilijne
13
Działania projektowe - wigilia
14
Działania projektowe I.2012 udział w XVI Okręgowym etapie Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu w Jeleniej Górze
15
Działania projektowe – wspólne działania z partnerem z Niemiec II. 2012 Tydzień działu Gastronomicznego - degustacja surówek i soków z marchwi - pomiar ciśnienia, wagi, cukru i analiza BMI - konkurs na fraszkę o tematyce zdrowotnej - konkurs na plakat promujący zdrowe odżywianie - wspólne pieczenie ciastek z uczniami z Niemiec
16
Działania projektowe - Tydzień działu Gastronomicznego
18
Wspólne działania z partnerem z Niemiec
19
Działania projektowe 01-05. 2012 - Ogólnopolski Konkurs na film promujący zdrowe odżywianie „Nakręć się na zdrowie”-II edycja
20
Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoskich Kucharzy 2012 16-17.04.2012 w Karpaczu odbyła się IV edycja Młodzieżowych Mistrzostw Karkonoskich Kucharzy. Zmagania Mistrzów poprzedziły 8 godzinne warsztaty kulinarne pt. „Potrawy z mięsa wołowego”, podczas których uczniowie szkoły ćwiczyli swoje umiejętności kulinarne wraz z Mistrzami z Sudeckiego Klubu Szefów Kuchni.
21
Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoskich Kucharzy 2012
22
Działania projektowe V.2012 - poczęstunek z okazji Dnia Matki połączony z promocją zdrowego odżywiania
23
Produkty realizacji projektu Spot reklamowy „ECO-FOOD-JUST-SEVEN” Zdjęcia z realizacji działań Dyplomy Podstrona projektu na stronie internetowej szkoły Artykuły w prasie i na stronach internetowych
24
Rezultaty realizacji projektu Udział w projekcie spowodował zmniejszenie spożycia chipsów, chamburgerów i frytek na korzyść warzyw i lekko strawnych produktów. Partnerzy projektu podczas wizyty wymienili się przepisami na tradycyjne potrawy. Uczniowie lepiej poznali kulturę własnego regionu i kraju dzięki przyrządzaniu i degustacji tradycyjnych potraw.
25
Cele realizacji projektu w roku szkolnym 2012/2013 Realizacja projektu w roku szkolnym 2012/2013 będzie odbywała się w kategorii „Region ojczysty, zwyczaje, święta, przepisy kulinarne” pod hasłem „Książka kucharska z przepisów naszych babć”. Cel realizacji projektu, to zachowanie receptur tradycyjnych i ulubionych potraw regionalnych zebranych przez uczestników projektu. Produktem projektu będzie książka kucharska, którą przekażemy partnerowi projektu.
26
Mocne strony realizacji projektu - zmiana nawyków żywieniowych uczniów, -nawiązanie współpracy partnerskiej ze szkołą z Niemiec, dzięki której wzrosła możliwość kształcenia umiejętności komunikowania się w języku niemieckim, -wzrost aktywności, samodzielności i zrozumienia różnic kulturowych między sąsiadami, -możliwość bezpośredniej współpracy w kraju partnera.
27
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.