Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Kucharz
2
Opis Pracy Kucharz – osoba, która przyrządza zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej potrawy w zakładach gastronomicznych, najczęściej według zamówienia przyjętego przez kelnera.
3
Jak zostać kucharzem? Aby zostać kucharzem, należy zdobyć odpowiednie, kierunkowe wykształcenie. Może to być ukończenie szkoły zawodowej o takim profilu lub technikum gastronomicznego. Wykształcenie oraz praktyki zazwyczaj wystarczą, by móc gotować zawodowo. Jeżeli jednak kucharz chce kształcić się nadal, może wybrać się na studia. Na kierunkach takich jak turystyka i hotelarstwo możliwe jest rozpoczęcie specjalizacji Obsługa gastronomii.
4
Potrzebne cechy Na tym stanowisku trzeba mieć świetny smak, bezbłędnie rozróżniać składniki, mieć dużą wiedzę o kuchni i gotowaniu. Istotna jest również odpowiedzialność, cierpliwość oraz staranność. Nieoceniona wydaje się wysoka kultura osobista, uczciwość i zaangażowanie w powierzone zadania. To wszystko ma oczywiście wpływ na to ile zarabia.
5
Wymagania pracodawców
Po przeanalizowaniu kilkudziesięciu ogłoszeń o pracę w tym zawodzie, wywnioskować można, że kucharz powinien przede wszystkim posiadać doświadczenie zawodowe, ważna jest również samodzielność, ale jednocześnie umiejętność pracy w zespole.
6
Czy to łatwa praca? Choć może wydawać się, że droga do zostania kucharzem nie jest trudna i zawiła, już samo wykonywanie tego zawodu to naprawdę ciężka praca. Przede wszystkim ze względu na aspekty fizyczne. Osoba na tym stanowisku stoi przez wiele godzin, wykonuje wiele czynności za pomocą rąk, jak krojenie, mieszanie, układanie itp., co również jest męczące.
7
Zarobki Pomoc kuchenna – ok.2400 zł brutto Kucharz – ok.2840 zł brutto
Szef kuchni – od 5000 do zł brutto
8
Najpopularniejsze kuchnie
1.Włochy 2.Francja 3.Indie 4.Hiszpania 5.Japonia 6.Grecja 7.Meksyk 8.Tajlandia 9.Chiny
9
Koniec
Podobne prezentacje
© 2025 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.