MAKROELEMENTY.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "MAKROELEMENTY."— Zapis prezentacji:

1 MAKROELEMENTY

2 MAGNEZ POTAS SÓD WAPŃ

3 Co to są MAKROELEMENTY? MAKROELEMENTY to pierwiastki które stanowią nie mniej niż 0,01% suchej masy każdego organizmu.Makroelementy odgrywają kluczową rolę w budowie żywych organizmów niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmów.

4 MAGNEZ – ,,Mg’’ PIERWIASTEK ŻYCIA
Magnez bierze udział w budowie kości i zębów, bierze udział w procesie widzenia, spełnia ważną rolę w przekazywaniu informacji między mięśniami i nerwami, bierze udział w przemianie materii, w syntezie kwasów nukleinowych i białka, w termoregulacji, metabolizmie lipidów, hamuje krzepnięcie krwi (chroni przed zakrzepami w naczyniach, skrzepami w sercu - ochrona przed zawałem), jest aktywatorem niektórych enzymów.

5 W jakich produktach znajduje się magnez:
mąka sojowa, kasza jęczmienna, kasza gryczana, orzechy czekolada, kakao pestki dyni, fasola, groch, kukurydza, soczewica, szpinak, mąka pełnoziarnista.

6 Magnez wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg]
Magnez wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg]. Aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tego składnika mineralnego powinna być żywność.

7 Dzienne zapotrzebowanie na Mg:
dzieci (1 - 3 lata) - 80 [mg] dzieci (4 - 8 lat) [mg] młodzież ( lat) [mg] młodzież ( lat) [mg] kobiety [mg] mężczyźni [mg]

8 Jakie są objawy niedoboru Mg?
trudności z koncentracją, bezsenność, poranne stany niepokoju i lęku, zawroty i bóle głowy, skurcze i „mrowienie" mięśni, napadowe bicie serca, nudności, wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci, próchnica zębów podatność na infekcje.

9 Jakie są objawy zbyt dużej zawartości Mg w organiźmie?
zbyt niskie ciśnienie krwi, nadmierne spowolnienie akcji serca - bradykardia, osłabienie odruchów - hyporeflexia, niewydolność oddechowa, niewydolność nerek, mrowienie nóg oraz rąk.

10 POTAS- ,,K’’ Potas bezpośrednio związany jest z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę wodną organizmu, główny kation płynu wewnątrzkomórkowego, składnik enzymów, występuje w sokach trawiennych, reguluje gospodarkę wodną (objętość komórek, ciśnienie osmotyczne wewnątrzkomórkowe), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (antagonista wapnia), zwiększa aktywność gruczołów wydzielniczych.

11 W jakich produktach znajduje się potas?
Banany, morele, marchew, ziemniaki, brokuły, brukselka, kapusta, awokado, daktyle, orzechy, szpinak.

12 Co powoduje niski poziom potasu w oganiźmie ?
zmęcznie, senność, stany splątanie, zawroty głowy, wymioty, osłabienie organizmu, zatrzymywanie wody w organizmie, zmniejszenie kurczliwości mięśnia sercowego, osłabienie mięśni oraz paraliż.

13 Zbyt duży poziom potasu w organizmie, w jaki sposób się objawia?
apatia umysłowa, osłabienie mięśni, zaburzenia pracy nerek, owrzodzenie jelita cienkiego, zatrzymanie akcji serca.

14 Dzienne zapotrzebowanie na potas:
dzieci (1 - 3 lata) [mg] dzieci (4 - 8 lata) [mg] młodzież [mg] dorośli [mg]

15 SÓD- ,,Na’’ Sód jest pierwiastkiem powszechnie występującym w pożywieniu. Można powiedzieć, że wręcz wyzwaniem jest ograniczenie jego spożywania w diecie. Najpopularniejszą jego formą jest sól kuchenna – NaCl, która dodawana jest do wielu produktów podczas obróbki kulinarnej lub procesów technologimcznych.

16 W soli kuchennej znajduje się ok
W soli kuchennej znajduje się ok. 40% sodu, co oznacza że w łyżeczce do herbaty znajduje się ok. 2000mg sodu. Inne jego formy to dwuwęglansodu występujący w napojach oraz glutaminian sodu dodawany do przypraw, jaj, mięsa, ryb, warzyw, konserw, chleba, serów i wędlin.

17 Jest podstawowym składnikiem płynów ustrojowych (soki trawienne, krew, chłonka, płyn śródtkankowy), bierze udział w zachowaniu bilansu wodnego w organizmie oraz równowagi kwasowo zasadowej. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni, składnik enzymów.

18 Niedobór SODU w organiźmie
Możemy mieć z nim do czynienia w przypadku nasilonych biegunek i wymiotów, intensywnego pocenia się oraz przy patologiach nerek związanych z jego utratą z moczem, przy niedoczynności nadnerczy, przy nieprawidłowym stosowaniu leków moczopędnych powodujących utratę jonów, w tym sodu oraz nadużywając środków przeczyszczających.

19 Ze znaczną utratą soli musimy liczyć się w wysokich temperaturach i podczas intensywnych treningów (np. u maratończyków) Taki stan niedoboru sodu objawia się szybką męczliwością, utratą apetytu i łaknienia, skurczami mięśni, upośledzeniem koncentracji i uwagi oraz zdolności zapamiętywania, może doprowadzić do odwodnienia, spadku ciśnienia krwi, bólów głowy, zwiększyć ryzyko porażeń słonecznych i udarów cieplnych.

20 Nadmiar SODU w organiźmie
Nadmiar sodu w organizmie prowadzi do nadciśnienia z wszelkimi jego powikłaniami łącznie z udarem mózgu, który jest stanem zagrożenia życia. Kolejnym objawem nadmiaru sodu jest przewodnienie, które objawia się przede wszystkim nasilonymi obrzękami, szczególnie kończyn dolnych.

21 Dzienne zapotrzebowanie na SÓD:
Mężczyźni i kobiety: ≥75 roku życia mg/dobę mg/dobę mg/dobę mg/dobę Okres ciąży i laktacji mg/dobę Górna granica spożycia sodu wynosi 2000 mg/d (5 g NaCl).

22 WAPŃ- ,,Ca’’

23 Wapń reguluje bardzo wiele procesów zachodzących w organizmie:
Reguluje ph krwi ,co ma decydujący wpływ na nasze zdrowie reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza kruchość naczyń, zwiększa ich przepuszczalność, zmniejsza reakcje alergiczne, niezbędne jest przy normalnej pracy mięśnia sercowego,

24 reguluje układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych,
wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów, dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży, pomaga w wyprowadzeniu z organizmu metali ciężkich, jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, wzmacnia włosy, zapobiega osteoporozie, obniża ciśnienie krwi, jest mocnym antystreserem.

25 W jakich produktach znajdziemy Ca?
Wapń można uzupełniać łykając tabletki dostępne w każdej aptece. Zdrowszą alternatywą jest wzbogacenie diety o takie pokarmy jak: mleko i przetwory mleczne,mleko sojowe glony morskie,sery, zielone warzywa: szpinak, sałata, kapusta, orzechy,sardyniki migdały,drożdży mleczko sojowe i tofu, sery, sardynki, drożdże piwne.

26 Czym się objawia niedobór WAPNIA w organiźmie?
zaburzeniami w rozwoju dziecka (późne ząbkowanie i chodzenie, nadmierna potliwość, deformacje kości, wczesna próchnica, nadmierna płaczliwość w nocy skrzywieniem kręgosłupa i kończyn dolnych, skłonnością do alergii i wysypek, złą krzepliwością krwi (częste krwotoki, siniaki),

27 skurczami mięśni i padaczką,
bezsennością, zawrotami głowy, osłabieniem pamięci, szybkim męczeniem się, bólami pleców, nóg, stawów oraz drętwieniem kończyn, osteoporozą i skłonnością do złamań, częstymi zaparciami,

28 Nadmiar WAPNIA w organiźmie.
Nadmiar tego pierwiastka również niekorzystnie wpływa na zdrowie. Sygnałem zbyt wysokiego poziomu wapnia są zaparcia, nudności, brak apetytu. Może to prowadzić do powstawania kamieni nerkowych oraz obniżenia wchłaniania cynku i żelaza.

29 Dzienne zapotrzebowanie na WAPŃ:
dzieci (1 - 3 lata) [mg] dzieci (4 - 8 lata) [mg] młodzież [mg], dorośli [mg]

30 Sykulska Zuzanna Brudnik Wojciech 3a


Pobierz ppt "MAKROELEMENTY."

Podobne prezentacje


Reklamy Google