Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
2
Podstawowe składniki odżywcze
Cukry Białka Węglowodany Sole Mineralne Tłuszcze Witaminy Woda
3
Składniki odżywcze pełnią trzy funkcje w organizmie
Budulcową Energetyczną Regulująca
4
W skład wartości energetycznych wchodzą : - Węglowodany -Tłuszcze
5
Węglowodany
6
Węglowodany są to związki organiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe i karbonyzowe .
7
Funkcje węglowodanów Energetyczna Budulcowa Regulacyjna Zapasowa
Transportowa Wodno-elektrolitowa
8
Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na :
Cukry proste Oligosaharydy (disaharydy, trisaharydy) Wielocukry (polisaharydy)
9
Produkty węglowodanowe
Pokarmy pełnoziarniste -owies, ryż Owoce- morele, gruszki Warzywa- bataty, marchew Rośliny strączkowe- fasola, groch
10
KONIEC by: Bartek Pniewski
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.