Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Zasady zdrowego odżywiania
Agnieszka Ozga Klasa 4B
2
Piramida zdrowego żywienia
Piramida ta pomaga nam ustalić prawidłowy jadłospis. Podstawę stanowią warzywa, których powinniśmy jeść najwięcej. Na szczycie piramidy znajdują się słodycze, a to znaczy, że można jeść je w bardzo małej ilości.
3
Jedz regularnie posiłki
Należy spożywać 4-5 posiłków dziennie. Najlepiej co 3-4 godziny o stałych porach. Jeśli przerwy między posiłkami są zbyt długie warto zjeść jabłko, jogurt.
4
Warzywa i owoce to nasi przyjaciele
Zawierają witaminy i składniki mineralne, które dają siłę naszym mięśniom i wzmacniają odporność organizmu. Mają mało kalorii, dlatego pomagają utrzymać prawidłową wagę.
5
Produkty zbożowe Należy wybierać produkty pełnoziarniste.
Najlepiej jeść razowe pieczywo i gruboziarniste kasze. Są źródłem witamin, magnezu, cynku i cennego błonnika, który dba o prawidłowe trawienie.
6
Mleko i jego produkty Warto wypijać dwie szklanki mleka dziennie. Można je zastąpić jogurtem lub serem. Mleko jest ważnym źródłem białka, które wzmacnia mięśnie. Zawiera wapń, który buduje kości oraz zęby.
7
Ryby, jajka i rośliny strączkowe
Warto zamiast mięsa częściej jeść ryby, jajka i rośliny strączkowe. Podnoszą odporność. Dzięki kwasom omega-3 wzmacniają serce. Zawierają mniej tłuszczu niż mięso.
8
Woda to najzdrowszy napój
Warto pić wodę źródlaną niegazowaną. Woda nie ma kalorii, więc warto po nią sięgać zamiast po słodzone napoje. Najlepiej pić wodę przed posiłkiem albo dwie godziny po posiłku.
9
Unikaj słodyczy i fast foodów
Nadmiar słodyczy szkodzi zdrowiu: powoduje próchnicę, nadwagę. Kolorowe barwniki mogą powodować alergie. Fast foody jedzone w dużych ilościach prowadzą do otyłości.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.