Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAniela Kaczmarek Został zmieniony 8 lat temu
2
DODATKI DO ŻYWNOŚCI Kiełbasa. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PL CC BY-NC-ND 3.0 PL Brzoskwinie na straganie. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PLCC BY-NC-ND 3.0 PL
3
źródło: Dodatki do żywności, autor Dorothy S, GoAnimateDodatki do żywnościDorothy SGoAnimate
4
4. DODATEK DO ŻYWNOŚCI Dodatek do żywności to substancje, które nie są jej typowymi składnikami, ale używa się ich aby: a)chronić żywność przed utratą składników żywności b)zwiększyć jej atrakcyjność
5
5. PODZIAŁ DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI NATURALNESYNTETYCZNE otrzymywane z surowców naturalnych metodami fizycznymi IDENTYCZNE Z NATURALNYMI otrzymane w wyniku reakcji chemicznej, ale mają właściwości jak dodatki naturalne SZTUCZNE nie występują w stanie naturalnym, otrzymuje się je w wyniku syntezy chemicznej
6
6. SYMBOL E To ………………………….., że zastosowane substancje dodatkowe są uwzględnione na liście zatwierdzonej przez ………………………… deklaracja producenta Unię Europejską Tort tęczowy. autor: Courtney Walker, źródło: Happy 2nd Birthday!, Flickr, CC BY 2.0Courtney Walker, Happy 2nd Birthday! FlickrCC BY 2.0
7
7. APLIKACJE „Chemiczne dodatki do żywności” „Wiesz co jesz”
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.