Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMaksymilian Wróblewski Został zmieniony 8 lat temu
1
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman, mgr inż. Marcin Żekało
2
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Produkcja ekologiczna a nadwyżka bezpośrednia produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman
3
Zasadnicze różnice między rolnictwem ekologicznym a konwencjonalnym dotyczą : płodozmianu, nawożenia, sposobu odchwaszczania i ochrony roślin, sposobu uprawy gleby, materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, chowu zwierząt. Certyfikowane produkty ekologiczne wytwarzane są zgodnie z zasadami zastrzeżonymi prawem i pod ścisłą kontrolą.
4
Wyszczególnienieha% Powierzchnia UR82 730,1100,0 w tym: łąki i pastwiska38 860,7 47,0 sady i jagodniki 3 203,6 3,9 uprawy rolnicze33 357,7 40,3 uprawy warzywnicze 829,8 1,0 Struktura wykorzystania użytków rolnych gospodarstw ekologicznych w Polsce w 2004 roku (wg GIJHAR-S)
5
Udział powierzchni upraw ekologicznych w powierzchni upraw ogółem w Polsce w 2004 roku Rodzaj uprawy Powierzchnia upraw ekologicznych wg GIJHAR-S 1 (w ha) Powierzchnia upraw ogółem w kraju wg GUS 2 (w ha) Udział powierzchni upraw ekologicznych w powierzchni upraw ogółem w kraju (w %) Pszenica1 9702 310 7420,085 Żyto4 2621 549 6370,275 Jęczmień1 5211 013 9030,150 Owies2 932 519 7340,560 Ziemniaki 760 713 2500,110 Oleiste 155 564 8530,027 Źródło: przeliczenia własne na podstawie danych GIJHAR-S i GUS za 2004 rok. 1 Raport GIJHAR-S „Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2004 roku”. 2 Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2005, GUS.
6
Istnieje potrzeba poznania ekonomicznych efektów produkcji ekologicznej. Wychodząc temu naprzeciw w Zakładzie Rachunkowości Rolnej IERiGŻ–PIB w 2005 roku zainicjowano badania ekonomicznych efektów wytwarzania wybranych certyfikowanych produktów ekologicznych. Celem prowadzenia takich badań jest przede wszystkim: poznanie poziomu produkcji i kosztów wytwarzania produktów ekologicznych oraz uzyskanych dochodów, dokonywanie analiz porównawczych wyników dla produktów ekologicznych z wynikami dla produktów konwencjonalnych.
7
Badanie produktów ekologicznych w systemie AGROKOSZTY w 2005 roku dotyczyło następujących działalności: żyto ozime, pszenica ozima, ziemniaki jadalne, truskawki w uprawie polowej. Ten wybór uzasadniony jest znaczeniem gospodarczym tych gatunków w Polsce. Podkreślają to wyniki badania struktury gospodarstw rolnych przeprowadzone przez GUS w 2005 roku Udział gospodarstw ekologicznych prowadzących podane działalności w gospodarstwach ekologicznych ogółem (wg GUS w 2005 roku) zboża77,5% ziemniaki> 59% warzywa20% truskawki16,6%
8
Liczba gospodarstw certyfikowanych w regionach rolniczych w Polsce
9
Przedstawione poniżej wyniki badań są wynikami wstępnymi, Ze względu na małą liczbę badanych obiektów nie należy podanych wyników dla działalności ekologicznych uogólniać na szerszą skalę, Do porównywania wyników dla działalności ekologicznych posłużyły wyniki dla działalności konwencjonalnych; warunkiem porównywania była powierzchnia uprawy porównywalna z powierzchnią uprawy ekologicznej.
14
Wnioski Plony produktów ekologicznych w badanych gospodarstwach były niższe niż w konwencjonalnych, Za badane produkty ekologiczne uzyskiwano wyższe ceny, Koszty bezpośrednie w produkcji ekologicznej żyta ozimego, pszenicy ozimej i ziemniaków były niższe niż w produkcji konwencjonalnej, Wyższe ceny i niższe koszty bezpośrednie sprawiły, że nadwyżka bezpośrednia dla produktów ekologicznych była wyższa niż dla produktów wyprodukowanych metodą konwencjonalną (nawet po potraceniu wartości dopłat), Na wartość nadwyżki bezpośredniej dla zbóż istotnie wpływa wartość dopłaty ekologicznej; mniej istotna jest rola dopłat w produkcji ziemniaków ekologicznych w obecnie dostępnej stawce, Nakłady pracy poniesione w produkcji pszenicy ozimej i ziemniaków były nieco niższe niż w produkcji konwencjonalnej, Wyższe nakłady pracy wystąpiły natomiast w produkcji żyta ozimego.
15
Plony upraw ekologicznych w świetle plonów krajowych w 2004 roku Rodzaj uprawy Średnie plony (w dt/ha): Relacja plonu upraw ekologicznych do plonu ogółem w kraju upraw ekologicznych 1 ogółem w kraju 2 Pszenica 31,5 42,80,74 Żyto 23,4 27,60,85 Jęczmień 26,1 35,20,74 Owies 19,1 27,50,70 Ziemniaki 226,7196,01,16 Oleiste 17,5 29,50,59 Źródło: przeliczenia własne na podstawie danych GIJHAR-S i GUS za 2004 rok. 1 Raport GIJHAR-S „Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2004 roku”. 2 Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2005, GUS.
16
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Prezentacja dostępna pod adresem internetowym : www.ierigz.waw.pl Wydarzenia/seminaria-materiały
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.