Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałIrena Kowalewska Został zmieniony 8 lat temu
1
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski www.dietaPro.pl
2
Konstruowanie jadłospisów dostosowanych do indywidualnych wymagań żywieniowych i stanu zdrowia Analiza i ocena sposobu żywienia (na podstawie dowolnej liczby wywiadów żywieniowych) Na poziomie jednostki lub grupy Na dowolną liczbę dni i u dowolnej liczby osób DietaPro
3
Wyliczenie i analiza wartości odżywczej każdego pojedynczego wywiadu 24- godzinnego Wyliczenie i analiza wartości odżywczej średniej z dowolnej liczby wprowadzonych wywiadów Monitorowanie na bieżąco, w trakcie komponowania jadłospisu, zmieniającej się wartości odżywczej diety Wyliczenie i analiza wartości odżywczej średniej z dowolnej liczby wprowadzonych jadłospisów Porównanie zawartości składników odżywczych z wartościami referencyjnymi (stosownie do wieku, płci, stanu odżywienia, stanu fizjologicznego, stanu zdrowia, aktywności fizycznej)) jadłospisy sposób żywienia
4
6
5
7
7
DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 1. Wyliczenie całkowitego dobowego zapotrzebowania energetycznego: PPM: Płeć, wiek, masa ciała, wysokość ciała. Stan fizjologiczny (ciąża, karmienie) Poziom aktywności fizycznej - wybór jednego z 7-miu poziomów 2. Podanie informacji o stanie odżywienia pacjenta (wskaźnik BMI, zakres optymalnej dla zdrowia masy ciała) DietaPro
9
DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 3. Wskazanie/zasugerowanie udziału składników energiodajnych w realizacji dobowego zapotrzebowania energetycznego: Zakresy % udziału białka, tłuszczu, węglowodanów stosownie do zaleceń WHO Zakresy ilości gram białka, tłuszczu, węglowodanów wyliczone na podstawie zaleceń WHO DietaPro
11
DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 4. Możliwość modyfikacji wartości energetycznej diety dobowej stosownie do celu interwencji dietetycznej i stanu odżywienia pacjenta: Pacjent otyły - wprowadzenie deficytu energetycznego Pacjent z niedowagą / niedożywieniem – podniesienie wartości energetycznej diety DietaPro
13
DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 5. Funkcja dostosowania podaży białka roślinnego i zwierzęcego do masy ciała: - ilości gram białka jaka ma być dostarczona wraz z dietą na kg masy ciała Wyliczoną ilość gram białka w diecie dobowej program błyskawicznie przelicza na procentowy udział białka w realizacji dobowego zapotrzebowania energetycznego DietaPro
15
Cybernetic Modeling of Biological Systems 14-15 May 2015, Kraków
16
DietaPro PACJENT: Mężczyzna Wiek: 61 lat Masa ciała: 82kg Wysokość ciała: 174cm Styl życia: praca siedząca, mało aktywny fizycznie, wolny czas spędza przed telewizorem, nałogów brak Diagnoza: przewlekła choroba nerek IV st.(GFR=23)
17
DietaPro ZALECENIA DIETETYCZNE: dieta niskobiałkowa (0,6g/kg masy ciała) normoenergetyczna niskosodowa kontrolowany poziom potasu kontrolowany poziom fosforu cholesterol max. 200mg tłuszcze ogółem 25-30% zapotrzebowania energ. błonnik pokarmowy 20-30g/dobę
18
KALKULATOR BIAŁKA
20
9
21
KALKULATOR WĘGLOWODANÓW 9
22
9
23
DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 6. Zaprogramowanie podaży białka, tłuszczu, węglowodanów w diecie dobowej poprzez: - sprecyzowanie procentowego udziału każdego ze składników energiodajnych w realizacji dobowego zapotrzebowania energetycznego - sprecyzowanie ilości gram każdego ze składników energiodajnych w realizacji dobowego zapotrzebowania energetycznego DietaPro
24
DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 7. Poziomy analizy zawartości węglowodanów w diecie: -Węglowodany ogółem (gramy i procenty) -Węglowodany przyswajalne (gramy i procenty) 8. Analiza zwartości błonnika w diecie (gramy) DietaPro
26
WYBRANE WARTOŚCI REFERENCYJNE (NORMY) WIDOCZNE W TRAKCIE UKŁADANIA JADŁOSPISU
27
WYBRANE WARTOŚCI REFERENCYJNE (NORMY) WIDOCZNE W TRAKCIE ANALIZY SPOSOBU ŻYWIENIA
28
WYWIAD ŻYWIENIOWY WYWIAD ŻYWIENIOWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 1. Wprowadzanie produktów spożywczych i potraw celem analizy sposobu żywienia lub konstruowania jadłospisu: - Wpisując nazwę produktu lub potrawy - Wpisując kod produktu lub potrawy - Szukając poprzez kontekst (fragment nazwy produktu lub potrawy) DietaPro
29
WYWIAD ŻYWIENIOWY WYWIAD ŻYWIENIOWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 2. Możliwość wpisywania gramatury produktów i potraw dla: - Produktu rynkowego Waga wraz z częściami niejadalnymi np. ogryzek, pestka, skórka - Produktu jadalnego Waga po odjęciu części niejadalnych DietaPro
30
OPIS JADŁOSPISU
31
WYWIAD ŻYWIENIOWY WYWIAD ŻYWIENIOWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 3. Uwzględnienie suplementacji diety – składniki zawarte w suplementach nie są sumowane ze składnikami pochodzenia naturalnego (z produktów spożywczych) - pokazywane są w osobnym oknie 4. Kontrola stopniu realizacji normy (% realizacji normy) DietaPro
33
11
34
WYWIAD ŻYWIENIOWY WYWIAD ŻYWIENIOWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 5. Możliwość śledzenia wartości odżywczej diety na bieżąco tj. w trakcie wpisywania produktów i potraw obecnych w diecie – dotyczy każdego z analizowanych składników odżywczych 6. Kontrola Indeksu Glikemicznego produktów spożywczych obecnych w diecie DietaPro
36
WYWIAD ŻYWIENIOWY WYWIAD ŻYWIENIOWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 7. Funkcja uszeregowania produktów spożywczych wg zawartości wybranego, dowolnego składnika odżywczego (od produktów najbogatszych w dany, obserwowany składnik do produktów w których jego zawartość o najniższa) – dzięki temu: Łatwość modyfikacji jadłospisu celem optymalizacji wartości odżywczej, indywidualnej reakcji na dany produkt i preferencji smakowych Dostosowanie wartości odżywczej diety do wartości referencyjnych (RDA, AI) Eliminacja błędów żywieniowych (niedoborów, nadmiarów składników odżywczych) DietaPro
38
PRZYGOTOWANIE JADŁOSPISU DO WYDRUKU Z OPISEM
39
ANALIZA ANALIZA ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro 1. Przedstawienie wartości odżywczej i energetycznej diety wraz z podaniem wartości referencyjnych (RDA, AI): Analiza jednodniowego wywiadu żywieniowego lub jadłospisu - Wszystkie posiłki - Wybrane posiłki (np. analiza śniadania) Analiza średniej z dowolnej liczby wywiadów żywieniowych lub jadłospisów - Wszystkie posiłki - Wybrane posiłki (np. analiza śniadań)
40
8
41
13
42
WYDRUK ANALIZY WARTOŚCI ODŻYWCZEJ SKOMPONOWANEGO WZORCOWEGO JADŁOSPISU
43
DietaPro
44
ANALIZA ANALIZA ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro 2. Kontrola procentowego udziału poszczególnych posiłków w realizacji dobowego zapotrzebowania energetycznego 3. Funkcja podglądu wartości odżywczej diety i porównania z wartościami referencyjnymi na poziomie indywidualnym: Modyfikacja Wydruk Transport do Excella Opracowanie stytystyczne
45
ANALIZA ANALIZA ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro 4. Trójopcjonalna możliwość analizy ilości makro- i mikro- składników dostarczanych do organizmu: Analiza wartości odżywczej i energetycznej wyłącznie z produktów spożywczych (diety) Analiza wartości odżywczej i energetycznej, której źródłem są wyłącznie suplementy diety Analiza wartości odżywczej i energetycznej łącznie tj. dieta + suplementy
46
OPIS BADAŃ OPIS BADAŃ ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro 1. Wybór jednej z dwóch dostępnych wersji językowych w których program funkcjonuje: Wersja polskojęzyczna Wersja anglojęzyczna 2. Ustalenie parametrów obserwacji/badania
48
POTRAWY POTRAWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro 1. Możliwość konstruowania potraw wg własnej receptury (wartość energetyczna i odżywcza przeliczane na 100g gotowej potrawy) Transport do bazy własnej Powiększanie bazy produktów i potraw 2. Możliwość edycji i modyfikacja potraw obecnych w bazie (dopisywanie, usuwanie lub zmiana gramatury produktów/składników potraw)
50
WYSIŁEK / KALORIE WYSIŁEK / KALORIE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro
51
PODSUMOWANIE Dokładna analiza sposobu żywienia - szybkie wykrycie błędów żywieniowych i ich eliminacja www.DietaPro.pl Istotne skrócenie czasu potrzebnego do skomponowania zbilansowanych jadłospisów Komputerowy program żywieniowy DietaPro to narzędzie pomocne w pracy lekarza/dietetyka.
52
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ www.dietaPro.pl
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.