Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałKinga Michalik Został zmieniony 8 lat temu
1
„CZY WIESZ CO JESZ ?” WebQuest dla uczniów szkoły ponadgimnazjalnej autor: Gabriela Gurgul Edukacja zdrowotna w ramach wychowania fizycznego
2
Spis treści: O Wstęp Wstęp O Zadanie Zadanie O Proces Proces O Źródła Źródła O Ewaluacja Ewaluacja
3
Wstęp Lubisz objadać się słodyczami i chipsami? W kinie zamawiasz duży popcorn i coca-colę, a na obiad jesz ulubiony „gorący kubek”? UWAGA ! JUNK FOOD CZYLI ŚMIECIOWE JEDZENIE NAPRAWDĘ SZKODZI I CO GORSZA UZALEŻNIA. Przekonajcie się o tym sami i spróbujcie przekonać innych….
4
Zadanie O Waszym zadaniem, będzie stworzenie prezentacji multimedialnej, w której postaracie się przekonać koleżanki i kolegów do zrezygnowania ze „śmieciowego jedzenia” i zachęcenia ich do większej dbałości o swoje zdrowie. O Gotowy materiał zaprezentujecie na konferencji dotyczącej zdrowego odżywiania, która odbędzie się w naszej szkole w ramach „Dni Promocji Zdrowia”. O Pamiętajcie, że im bardziej sugestywne opracowanie tematu przedstawicie, tym więcej osób przekonacie do zdrowego jedzenia. O Termin realizacji zadania to 4 tygodnie. O I jeszcze jedna wskazówka: „Kto chce innych zapalać musi sam płonąć”. O Powodzenia!
5
Proces O Aby wykonać zadanie, dobierzcie się w grupy, biorąc pod uwagę wasze zainteresowania i predyspozycje do wskazanych ról : O dziennikarze – grupa 1 dziennikarze – grupa 1 O twórcy reklamowi – grupa 2 twórcy reklamowi – grupa 2 O badacze – grupa 3 badacze – grupa 3 O Każda grupa opracuje materiał, który później połączycie w logiczną całość w formie prezentacji multimedialnej. O Następnie wewnątrz grupy wybierzecie lidera, który będzie organizował waszą pracę i skoordynuje z pozostałymi osobami ostateczny produkt.
6
Grupa 1 - dziennikarze O Waszym zadaniem będzie przeprowadzenie wywiadu z osobą zawodowo związaną z ochroną zdrowia np. pielęgniarką szkolną, dietetykiem, na temat negatywnego wpływu junk food na nasze zdrowie. O Następnie korzystając z zasobów internetowych opracujcie w ciekawy sposób najważniejsze zasady zdrowego jedzenia. O Całość przedstawcie w formie 5 - 6 slajdów. O Opracowany materiał powinien zawierać odpowiedzi na następujące pytania: - co to jest junk food? - dlaczego śmieciowe jedzenie szkodzi zdrowiu? - co to jest piramida zdrowego żywienia? - czego musimy unikać w naszej diecie? Powrót do Procesu
7
Grupa 2- twórcy reklamowi O Tutaj zbiorą się osoby, które uwielbiają kręcić filmiki i są zafascynowane światem reklamy. O Korzystając z programu komputerowego stwórzcie kilka spotów reklamowych pt. „ Zamień junk food na zdrowe przekąski”. O Każdy spot zamieścicie na jednym slajdzie (4 - 5 slajdów). Powrót do Procesu
8
Grupa 3 - badacze O Osoby w tej grupie lubią przeprowadzać doświadczenia i są dociekliwi. O Zadanie polega na badaniu stopnia otyłości uczniów naszej szkoły i próbie powiązania wyników ze sposobem odżywiania się badanych osób. Aby wykonać zadanie postępujcie według poniższego schematu: O Krok 1. Zaproście chętnych do badania – co najmniej 30 osób. O Krok 2. Zapytajcie o wagę i wzrost, w razie problemów skorzystajcie z pomocy pielęgniarki szkolnej. O Krok 3. Dowiedzcie się,co to jest wskaźnik BMI i korzystając z kalkulatora BMI zamieszczonego na stronie internetowej, obliczcie dany wskaźnik. O Krok 4. Otrzymane wyniki przedstawicie w formie wykresu.
9
Grupa 3 - badacze O Krok 5. Przeprowadźcie ankietę wśród badanych, z której powinniście się dowiedzieć : - czy jedzą śniadanie ? - ile paczek chipsów zjadają na dzień/tydzień lub innego śmieciowego jedzenia ? - jak często kupują fast foody w szkolnym sklepiku ? O Krok 6. Spróbujcie odpowiedzieć na pytanie czy istnieje zależność pomiędzy podwyższonym wskaźnikiem BMI a sposobem odżywiania się Cały materiał opracujcie w formie 3-4 slajdów, które będą zawierać następujące informacje: O Co to jest wskaźnik BMI i jak się oblicza ? O Wykres masy ciała na podstawie badanej grupy. O Co wpływa na naszą wagę ciała ? O WAŻNE ! Pamiętajcie podczas prowadzenia badań o zachowaniu taktu i wszelkich zasad dyskrecji. Powrót do Procesu
10
Źródła O W trakcie realizacji zadań możecie skorzystać z poniższych źródeł: O Informacje dla dziennikarzy O http://pl.wikipedia.org/wiki/Junk_food http://pl.wikipedia.org/wiki/Junk_food O http://www.odchudzanie.com/odchudzanie/fastfood__smieciowe_jedze nie_co_sie_w_srodku_kryje/ http://www.odchudzanie.com/odchudzanie/fastfood__smieciowe_jedze nie_co_sie_w_srodku_kryje/ O http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-jak-smieciowe-jedzenie- szkodzi,nId,326889 http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-jak-smieciowe-jedzenie- szkodzi,nId,326889 O http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id =7&Itemid=5&lang=pl http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id =7&Itemid=5&lang=pl O Informacje dla twórców reklamowych O Program komputerowy Windows Movie Maker, PowerPoint O http://dooktor.pl/artykuly- medyczne/aktualnosci/zamienniki_zlych_przekasek.html http://dooktor.pl/artykuly- medyczne/aktualnosci/zamienniki_zlych_przekasek.html O http://www.rzekazdrowia.pl/przekaski-zamienniki.php http://www.rzekazdrowia.pl/przekaski-zamienniki.php O Informacje dla badaczy O Program komputerowy Microsoft Excel, PowerPoint O http://pl.wikipedia.org/wiki/Body_Mass_Index http://pl.wikipedia.org/wiki/Body_Mass_Index O http://www.bmikalkulator.com/ http://www.bmikalkulator.com/ O http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id =7&Itemid=5&lang=pl http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id =7&Itemid=5&lang=pl
11
Ewaluacja Wymagania 1 pkt2pkt3pkt4pkt Punkty Współpraca w grupie Brak współpracy w grupie, brak odpowiedzial- ności za swój projekt Niepełna współpraca w grupie, nie wszyscy uczestniczą w realizacji zadania Dobra współpraca, większość uczestniczy w realizacja zadania Bardzo dobra współpraca całej grupy, wszyscy uczestniczą w realizacji zadania 1-4 Ilość i jakość wyszukiwanych informacji i materiałów Nie zgromadzono wymaganych informacji i materiałów Niepełne i niewystarczające informacje i materiały Zgromadzono większość informacji i materiałów Zgromadzono wszystkie informacje konieczne do zrealizowania zadania 1-4 Zawartość merytoryczna Duża pobieżność w opracowaniu tematu, źle dobrane informacje, liczne błędy merytoryczne Poprawnie zrealizowany temat lecz brak szczegółów, nie wykorzystano wszystkich informacji Dobrze opracowany temat, zawiera szczegółowe informacje, wykorzystano większość zebranych informacji Obszerne i wyczerpujące omówienie tematu, logiczne wykorzystanie zebranych informacji 1-4
12
Sposób prezentacji efektów pracy i ogólne wrażenie estetyczne Prezentacja nieatrakcyjna, nieuporządkowa na, trudna w odbiorze, brak poprawnej obsługi programów prezentacyjnych Prezentacja mało oryginalna, niedostatecznie uporządkowana częściowo dostosowana do treści, mało przejrzysta i czasami niezrozumiała, brak biegłości w posługiwaniu się programami prezentacyjnymi Ciekawa prezentacja, dobrze uporządkowana, dostosowana do treści, przejrzysta i zrozumiała, dobra obsługa programami prezentacyjnymi Atrakcyjna prezentacja, oryginalna, przejrzysta, logiczna i łatwa w odbiorze, biegłe posługiwanie się programami prezentacyjnymi 1-4 Każda grupa będzie oceniana według podanych powyżej kryteriów w postaci punktów 1-4. Suma punktów decyduje o końcowej ocenie. Ocena: celujący - 15-16 pkt bardzo dobry - 12-14 pkt dobry - 8-11 pkt dostateczny - 5-7 pkt dopuszczający - 4 pkt niedostateczny - 0–3 pkt
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.