Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałSzymon Mazurkiewicz Został zmieniony 8 lat temu
2
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na potrawach ze zboża, głównie proso, żyto i pszenica. Stosowano duże ilości przypraw. Używano mięsa z dzikich zwierząt (niedźwiedź, tur, łoś, przepiórka, kuropatwa),ryb (leszcz, szczupak, karp, karaś, sum, węgorz, łosoś, dorsz, śledź) oraz zwierząt hodowlanych (świnia, owca, koza, ptactwo domowe). Warzywa takie jak marchew, ogórek, kapusta, cebula, koper i rzepa oraz owoce między innymi jabłka, śliwki, wiśnie, czereśnie i grusze uzyskiwane drogą zbieractwa były ważnym uzupełnieniem diety. Pito wodę, wywary ziołowe, mleko, serwatkę i maślankę. Zwykle jadano dwa posiłki dziennie: obiad około południa i lżejszą kolację wieczorem.
3
Przygotowywanie potraw Ludzie większość potraw przygotowywali bezpośrednio przy użyciu ognia. Istniały piece, lecz były one drogie w budowie, dlatego występowały tylko w dużych domostwach i piekarniach. W społecznościach średniowiecznych popularna była wspólna własność jednego pieca, by utrzymać proces pieczenia chleba. Istniały również przenośne piece, które wypełniano jedzeniem i zakopywano w gorących węglach. Większość procesu gotowania przebiegała z wykorzystaniem prostych garnków.
4
Potrawy jedzone w średniowieczu: Prosię pieczone
5
Gęś pieczona
6
Cielęcina
7
Głowizna z chrzanem
8
Jagnięcina
9
Słonina
10
Dziczyzna
11
Kiełbasa
12
Przerwa na nowoczesną pizzę ;)
13
Kuchnia nowoczesna Ludzie w dzisiejszych czasach mają dostęp do każdego produktu. Potrawy stały się bardzo zróżnicowane. Produktów z których przygotowujemy potrawy jest dużo więcej niż było ich w średniowieczu. Do przyrządzania potraw używamy mnóstwa różnych przedmiotów i smaków. Dzisiaj jedzenie możemy nawet przygotować z puszki lub paczki. Głównymi posiłkami w ciągu dnia jest śniadanie składające się zazwyczaj z płatków z mlekiem, jajecznicy lub kanapek z wędliną, serem bądź warzywami. Na obiad ludzie jedzą różne potrawy na przykład pierogi, naleśniki lub mięso (z krowy, świni, dzika, konia, królika, barana, owcy, kozy, kurczaka, indyka, gęsi, kaczki, sarny…) i warzywa. Pod koniec dnia ludzie jedzą kolacje i czasami jakiś deser składający się z czegoś słodkiego lub owoców. Popularne jest również jedzenie w mcdonaldzie lub kfc.
14
Najpopularniejsze polskie potrawy Pierogi
15
Naleśniki
16
Kotlet schabowy
17
Bigos
18
Gołąbki
19
Golonka
20
Barszcz czerwony
21
Rosół
22
Zupa pomidorowa
23
Żurek
24
Faworki
25
Sernik
26
Makowiec
27
Pączki
28
Nasze dania Przygotowałyśmy tort Rafaello i chleb.
29
Przygotowywanie tortu
31
Końcowy efekt – był bardzo dobry
32
Przygotowanie chleba Ciasto
33
Gotowe
34
Główna kucharka – Weronika Buczkowska Zmywanie i pomoc – Anna Beym Udostępnienie kuchni i pomoc – Zuzanna Kurzelewska Pomoc i próbowanie dań – Karolina Ingersleben Fotografka i projektantka prezentacji – Natalia Dragulska 1g
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.