Kilka słów o szkodliwości zupek chińskich

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Białko.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zapraszam na prezentację
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Zdrowe odżywianie.
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
Dekalog zdrowego żywienia.
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
Zdrowy tryb życia.
Czy sól jest zdrowa?.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Młodzieży zdrowie się należy!
ODŻYWIANIE. DIETA Dieta to sposób odżywiania (dobry lub zły). Zła dieta prowadzi nie tylko do nadwagi, ale też osłabia odporność, co z kolei prowadzi.
Niezdrowe odżywanie. Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy.
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Poznajemy składniki pokarmu.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Kilka słów o szkodliwości zupek chińskich
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Zasady zdrowego odżywiania!
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Etykiety spożywcze: dania gotowe Julita Ludwiczak.
ABC – zdrowego odżywiania
CZYM JEST ZDROWIE??.
Zapis prezentacji:

Kilka słów o szkodliwości zupek chińskich

Co tak naprawdę szkodzi najbardziej? •Duża ilość soli  W skład jednej zupki wchodzi więcej soli, niż znajduje się w jednej paczce chipsów! Maksymalna ilość soli, jaką powinniśmy spożywać na dobę wynosi 6 gramów, zaś spożywając tego typu produkt pochłaniamy aż 8 gramów! Nie jest tajemnicą, że zbyt duża ilość soli szkodzi zdrowiu. Powoduje ona wzrost ciśnienia  (co z kolei może mieć skutek w postaci udaru mózgu i chorób kardiologicznych), zaburzenie pracy nerek, zatrzymywanie wody przez organizm, co z kolei powoduje obrzęki, opuchliznę i wzrost masy ciała.

•Tłuszcze trans Jest to rodzaj tłuszczy z grupy nienasyconych, które zawierają przynajmniej jedno wiązanie podwójne atomów węgla. W dużej ilości (takiej, jaka znajduje się w zupkach chińskich) mają negatywny wpływ na organizm. Powodują tycie —otyłość brzuszną. Ponadto uszkadzają białko komórek nerwowych, czyli upośledzają tkankę mózgową. Podnoszą również poziom „złego cholesterolu” oraz zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi. 

•Wysoka zawartość sztucznych substancji chemicznych: * Glutaminian sodu (E621)  Jest on solą sodową kwasu glutaminowego. Podnosi on trzykrotnie ryzyko otyłości, może upośledzić wzrok. Powoduje migreny, uczulenia oraz astmę.  * Syntetyczne aromaty i barwniki Mogą powodować alergie, nasilać trądzik oraz doprowadzać do poważnych problemów z żołądkiem.

•Makaron produkowany z wysokooczyszczonej mąki pszennej  Ma on wysoką wartość w indeksie glikemicznym, co oznacza, że po spożyciu zupki poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, a po chwili znowu czuje się głód. Poza tym ilość witamin i składników mineralnych jest w nim naprawdę minimalna. 

SKŁADNIKI Kluski (92,8%) •mąka pszenna, •tłuszcz roślinny, •tapioka (używana do zagęszczania sosów, musów; nie zawiera glutenu ani cholesterolu; niewielka zawartość białka oraz lekkostrawnych węglowodorów; produkt skrobiowy otrzymany z manioku),  •skrobia modyfikowana — E1420 (środek żelujący, zagęszczający oraz stabilizujący; w dużych ilościach powoduje biegunkę),  •cukier,  •stabilizatory: •tri fosforan pentasodowy — wiążąc się z wapnem, powoduje zmniejszenie gęstości kości oraz zwiększa ryzyko osteoporozy •guma guar – może powodować wzdęcia oraz kurcze żołądka •substancje spulchniające:  •węglan potasu — nieszkodliwy dla organizmu,  •węglan sodu — nieszkodliwy dla organizmu, •kurkuma — nieszkodliwy, o ile przestrzegana jest maksymalna dawka dziennego spożycia; barwnik naturalny; silnie działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe.

Dodatki smakowe (7,2%) •rafinowany olej palmowy — zawiera do 45% nasyconych kwasów tłuszczowych, które są absolutnie niekorzystne dla organizmu; sprzyja powstawaniu otyłości, cukrzycy typu II i powoduje wzrost cholesterolu we krwi; ma on również negatywny wpływ na środowisko;  •sól •cukier •wzmacniacze smaku:  * glutaminian monosodowy, o którym była już mowa  * guanylan disodowy — zmienia się w kwas moczowy, który co prawda nie jest toksyczny, ale jego wysoki poziom powoduje kryształki wokół stawów, które powodują bolesność i częściowe unieruchomienie tych miejsc * inozynian disodowy — szkodliwość jak wyżej — zmienia się w kwas moczowy •maltodekstryna — cukier prosty; łatwo przyswajalna — wchłaniana równie szybko jak glukoza; brak informacji o szkodliwości •pieprz •czosnek •suszony por •czerwona szalotka •aromat (nie podane jaki, była już mowa o tym) •hydrolizat białka sojowego •barwnik — karmel  •substancja przeciwzbrylająca: E551 — ditlenek krzemu, stosowany w produkcji szkła (!!) •przeciwutleniacz E306 — mieszanina tokoferoli, czyli po prostu witaminy E; skutki nadmiaru to zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni oraz zaburzenia widzenia, zły wpływ na płód.

W 100 g produktu znajduje się 71,3 kcal W 100 g produktu znajduje się 71,3 kcal.  Oprócz tego, znajduje się tam 1,3 gramów białek, 9,1 gramów węglowodanów (cukrów) oraz 3,3 gramów tłuszczu. 

Szkodliwe także dla cery Częste jedzenie zupek w proszku ma fatalny wpływ nie tylko na nasz układ trawienny. Źle działa także na cerę. Dermatolodzy w tej kwestii mają określone poglądy. W związku z chemiczną obróbką i wykorzystywaniu wszelkiego rodzaju barwników czy emulgatorów zatruwamy nie tylko żołądek. Podczas trawienia wytwarzają się bowiem toksyny, przed którymi nasz organizm się broni. Najłatwiejszym sposobem na pozbycie się ich jest wydalanie, również przez skórę, co oznacza zwiększoną pracę gruczołów łojowych. A to z kolei odbija się na cerze.

Czy warto się truć Warto również pamiętać, że zupki w proszku nie zawierają też żadnych witamin. Dieta na nich oparta pozbawiona jest jakichkolwiek składników odżywczych. Mimo to Polacy nadal chętnie sięgają po tego typu produkty. Popularnością cieszą się nie tylko zupki, ale i różnego rodzaju danie ekspresowe (makarony, puree, ryż, pulpety, klopsiki mięsne w sosach, gołąbki, bigos, gulasz, flaki, fasolka po bretońsku z dodatkiem mięsa i bez mięsa, leczo). Tylko w ciągu roku kupujemy ich ponad 40 mln kilogramów. Stawiamy na wygodę, zupełnie zapominając o tym, że regularnie trujemy swój organizm. Wcześniej czy później przyjdzie nam za to zapłacić.

Prezentacje przygotowały: ~Wiktoria Pinkus ~Kornelia Tatar ~Weronika Lendo ~Dominika Łowczynowska DZIĘKUJEMY ZA OGLĄDNIĘCIE 