Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Etykiety spożywcze: dania gotowe Julita Ludwiczak.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Etykiety spożywcze: dania gotowe Julita Ludwiczak."— Zapis prezentacji:

1 Etykiety spożywcze: dania gotowe Julita Ludwiczak

2 ETYKIETA Nazwa produktu Dane producenta Skład Kod kreskowy Termin ważności

3 Co jest w środku = składniki Składniki zawsze podawane są w kolejności malejącej. Na pierwszym miejscu mamy składnik, którego w produkcie jest najwięcej.

4 Dania gotowe  Określone standardy ustalone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności  Wszystkie produkty gotowe dopuszczone do obrotu na rynku uznane za bezpieczne dla zdrowia.  Większość poza substancjami dodanymi w postaci konserwantów, wzmacniaczy smaku itp nie dostarczają organizmowi prawie niczego.

5 SOS Gęsty płyn tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki, stosowany jako dodatek do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itp

6 Esencja do sosu Knorr Składniki bulion drobiowy (43%) [woda, ekstrakt z kurczaka, mięso kurze], skrobia, sól, cukier, aromaty (w tym pszenica, jęczmień), tłuszcz kurzy (2,8%), ekstrakt drożdżowy, syrop karmelowy, substancje żelujące (guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), maltodekstryna, pieprz, rozmaryn Cechy aksamitny sos bez: glutaminianu sodu, konserwantów, sztucznych barwników

7 ESENCJONALNY SOS PIECZENIOWY CIEMNY WINIARY

8 Aspiro SOS SPAGHETTI

9 Syrop glukozowo-fruktozowy bardzo niską lepkość, sam nie ulega krystalizacji i zapobiega krystalizacji cukru buraczanego (po zmieszaniu) chętniej stosowany niż cukier. stabilny mikrobiologicznie Właściwości fizyczne zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 szybkie tycie i chroniczną otyłość może powodować zaćmę cukrzycową. przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego Powoduje

10 SOS DO SPAGHETTI PUDLISZKI

11 PESTO

12 ZUPY potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników.

13 ŻUREK WINIARY  Składniki mąka żytnia 32,1%, mąka pszenna, odtłuszczone mleko w proszku 14,9%, sól, skrobia ziemniaczana, suszone warzywa 3,9% (czosnek, cebula), cukier, wędzony tłuszcz wieprzowy, kwas (kwas cytrynowy), ekstrakt drożdży, aromaty (z glutenem), majeranek 0,7%, przyprawy, aromat dymu wędzarniczego Może zawierać śladowe ilości jaj, soi, selera i gorczycy.

14 ROSÓŁ Z KURY KNORR Składniki: sól, tłuszcz roślinny [palmowy, Shea, Sal], wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy, skrobia, cukier, tłuszcz kurzy (2%), aromaty, kurkuma, nasiona selera, marchew (1%), ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ekstrakt mięsa kurzego (0,1%), syrop karmelowy, maltodekstryna, przeciwutleniacz: wyciągi z rozmarynu

15 tłuszcz roślinny shea  naturalny tłuszcz roślinny, otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno z owoców afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa  Zastosowanie  Skład reszta jednonienasyconego kwasu oleinowego (ok. 45–50%) oraz reszty kwasów nasyconych: stearynowego (około 40%) i palmitynowego (około 4%). Kuchnia – olej jest jadalny. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe Kosmetyka – masło shea jest stosowane jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę.

16 ROSÓŁ DROBIOWO-WARZYWNY WINIARY Kostki bulionowe wspaniale podkreślają smak wielu dań. Rosół drobiowo warzywny to dodatek dla miłośników klasycznego rosołu z dodatkiem aromatycznych warzyw. Składniki sól, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe), skrobia ziemniaczana, olej palmowy, suszone warzywa 5,9% (marchew 2,7%, cebula 2,0%, por 0,5%, korzeń selera, korzeń pietruszki), aromaty (z glutenem, soją, selerem), tłuszcz drobiowy 2,5%, cukier, ekstrakt drożdży, przyprawy, liść pietruszki 1,0%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), suszone mięso drobiowe 0,1% Może zawierać śladowe ilości mleka.

17 „ZUPKI CHIŃSKIE”  nie wymyślili Chińczycy - pierwotną recepturę opracował w latach 50-tych XX wieku Momofuku Ando.  pierwsze produkty opatrzone znakiem jego firmy pojawiły się na rynku w 1958 r.  Dziś zupki jedzą niemal wszyscy. W 2010 r. na całym świecie zjedzono w ciągu roku 95 mld zupek w proszku. 13 op/mieszkańca  Dzieło Ando okazało się tak przełomowym odkryciem, że przedsiębiorcę obsypano państwowymi wyróżnieniami, w tym Orderem Świętego Skarbu i Orderem Wschodzącego Słońca.

18 Zupkowy kalejdoskop trucizn  błyskawiczne danie jest groźne dla naszego zdrowia.  Ponieważ wszystko jest w proszku, należy najpierw każdy składnik utrwalić, potem to zmieszać (proszek jest suchy, chłonie wilgoć i reaguje z tlenem w powietrzu => zapobieganie: przeciwzbrylacze i substancje przeciwutleniające).

19 FAKTY I MITY  1. Zupki w proszku mają bardzo mało wartości odżywczych – FAKT  2. Zupki chińskie zawierają tłuszcze trans – FAKT  3. Mają bardzo dużo soli i cukru – FAKT  4. Wszyscy mogą od czasu do czasu zjeść zupkę chińską/instant – MIT  5. Jedzenie zupek instant może wzmocnić trądzik – FAKT  6. W zupce chińskiej jest więcej soli niż w chipsach – FAKT  7. Zupka chińska jest ciężkostrawna – FAKT

20

21 Czy warto się truć?  zupki w proszku nie zawierają żadnych witamin. Dieta na nich oparta pozbawiona jest jakichkolwiek składników odżywczych.  popularnością cieszą się nie tylko zupki, ale i różnego rodzaju danie ekspresowe (makarony, puree, ryż, pulpety, klopsiki mięsne w sosach, gołąbki, bigos, gulasz, flaki, fasolka po bretońsku z dodatkiem mięsa i bez mięsa, leczo).  w ciągu roku kupujemy ich ponad 40 mln kilogramów. Stawiamy na wygodę, zupełnie zapominając o tym, że regularnie trujemy swój organizm.

22 Osoby jedzące w pośpiechu cierpią z powodu zgagi, niestrawności czy innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

23  Powolne trawienie => powód: 15 ulepszaczy znajdujących się w chińskiej zupce. Jeden z nich jest przeciwutleniaczem wyprodukowanym na bazie ropy naftowej!  Inne składniki : glutaminian sodowy, chemiczne spulchniacze, polepszacze smaku i konserwanty. Wszystkie są bardzo wolno trawione przez ludzki organizm, a w nadmiarze stają się niebezpieczne dla zdrowia. Glutaminian sodowy trzykrotnie podnosi ryzyko otyłości, może upośledzić wzrok, powodować migreny, uczulać, a nawet powodować astmę.

24

25

26 Wiemy jak ogromne znaczenie dla jakości naszych produktów mają składniki, z których je wytwarzamy, dlatego Barszcz Czerwony WINIARY powstaje na bazie polskich buraków. Współpraca z krajowymi rolnikami gwarantuje, że na Twoim stole będzie królował ulubiony barszcz czerwony – i to bez dodatku glutaminianu sodu Składniki: cukier, koncentrat soku z buraka 15,4%, sól, maltodekstryna, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, ekstrakt drożdży, kwas (kwas cytrynowy), suszony czosnek 1,6%, aromaty, olej palmowy, majeranek, hydrolizat białka pszennego, przyprawy Może zawierać śladowe ilości: jaj, soi, mleka, selera i gorczycy.

27 KECZUP sos pomidorowy podawany na zimno, o gamie smaków od łagodnego do ostrego, barwy zwykle ciemnoczerwonej, czerwonobrązowej, rzadziej zielonej, stosowany do potraw mięsnych, kanapek, pizzy, frytek itp.

28

29 Który ketchup ma najwięcej pomidorów? Który keczup ma najwięcej pomidorów, najwięcej kalorii? I w którym znajdziesz zniesławiony syrop glukozowo-fruktozowy i konserwanty? Zobacz i wybieraj mądrze!

30 1 miejsce ketchup markowy łagodny Roleski: 205 g pomidorów na 100 g ketchupu Ketchup Roleski nie tylko ma najwięcej pomidorów w 100 gramach, ale również nie zawiera konserwantów, słodzików, syropu glukozowo-fruktozowego i ma stosunkowo mało kalorii (91 kcal w 100 g) oraz – w porównaniu z innymi ketchupami – węglowodanów (20 gram).

31 2 miejsce ketchup nr VII Fanex: 200 g pomidorów na 100 gram ketchupu i tej samej firmy ketchup Premium (również 200 g)

32 3 miejsce Pudliszki łagodny: 198 g pomidorów na 100 g ketchupu

33 Kategoria: najmniej kalorii  1 miejsce – Kotlin - nie zawiera konserwantów i syropu g-f, ale zawiera słodzik, jeśli więc jesteś przeciwnikiem sztucznych dosładzaczy, wybierz jeden z kolejnych zwycięskich produktów.  2 miejsce – Hellman’s ze słodzikiem z liści stewii: 52 kcal (i 169 g pomidorów na 100 g)  3 miejsce – Ketchup pikantny NektaVit (70 kcal). zawiera substancje konserwujące

34 MAJONEZ HELLMANN`S

35 MAJONEZ WINIARY

36 Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego(E385)  Zastosowanie: żywność: przetworzona, miękkie margaryny i inne produkty do smarowania pieczywa, herbaty granulowane, piwo oraz napoje bezalkoholowe, dressingi i gotowe sosy.  Najczęstsze skutki stosowania: - dolegliwości jelitowe i uszkodzenia nerek (obserwowany krwiomocz). - zakłócenia równowagi mineralnej, powodując znaczne niedobory żelaza i zwiększając wchłanianie metali ciężkich. - niekorzystny wpływ na układ rozrodczy.

37 Przepis na majonez domowy:  Składniki: surowe żółtko jajka, szklanka oleju słonecznikowego (1 szklanka na 1 żółtko), odrobina soku z cytryny, sól, musztarda, pieprz  Sposób przygotowania: Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej żółtko i dodaj dodaj do niego najpierw olej, potem resztę składników. Mieszaj w jedną stronę aż uzyskasz jednolitą masę.

38 PODSUMOWANIE Wokół dań gotowych narosło wiele mitów – nie ma co ukrywać – nigdy nie zastąpią domowej i świeżej kuchni. Drugą stroną medalu jest jednak to, że niezależnie, jak bardzo dietetycy będą w tej kwestii bić na alarm, to i tak będziemy po te produkty sięgać.

39

40 Źródła  https://www.winiary.pl/ https://www.winiary.pl/  https://www.tesco.pl/ezakupy/pomoc/pomoc-o-tesco- ezakupy.php https://www.tesco.pl/ezakupy/pomoc/pomoc-o-tesco- ezakupy.php  http://supernowosci24.pl/zupka-chinska-%E2%80%93- blyskawiczna-droga-do-utraty-zdrowia/ http://supernowosci24.pl/zupka-chinska-%E2%80%93- blyskawiczna-droga-do-utraty-zdrowia/  http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Co-sie-dzieje-w-zoladku-po- zjedzeniu-chinskiej- zupki,wid,14257426,wiadomosc.html?smg4sticaid=618236 http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Co-sie-dzieje-w-zoladku-po- zjedzeniu-chinskiej- zupki,wid,14257426,wiadomosc.html?smg4sticaid=618236  http://www.badzmyzdrowi.pl/media/data/knowledge_zone/a ttachments/etykieta_wersja_rozszerzona.pdf http://www.badzmyzdrowi.pl/media/data/knowledge_zone/a ttachments/etykieta_wersja_rozszerzona.pdf  http://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,czy-dania- gotowe-to-sama-chemia,10410819,artykul.html http://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,czy-dania- gotowe-to-sama-chemia,10410819,artykul.html  https://e-naturalne.pl/pl/p/Maslo-shea-karite-rafinowane/127 https://e-naturalne.pl/pl/p/Maslo-shea-karite-rafinowane/127  http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/3774109,momofuku- ando-wynalazca-zupek-chinskich-poznaj-historie-jego- odkrycia-google-doodle-galeria,id,t.html http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/3774109,momofuku- ando-wynalazca-zupek-chinskich-poznaj-historie-jego- odkrycia-google-doodle-galeria,id,t.html  http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zobacz-czym-faszeruja- majonez-mozesz-sie-od-tego-rozchorowac/14jbg4p http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zobacz-czym-faszeruja- majonez-mozesz-sie-od-tego-rozchorowac/14jbg4p  http://vitalia.pl/ch_add,145,0_Sol-wapniowo-disodowa- kwasu.html http://vitalia.pl/ch_add,145,0_Sol-wapniowo-disodowa- kwasu.html


Pobierz ppt "Etykiety spożywcze: dania gotowe Julita Ludwiczak."

Podobne prezentacje


Reklamy Google