Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Advertisements

Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
prezentacja wyników badania marketingowego
Przepisy prawa dotyczące żywności
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
Seminarium CO O RECYKLINGU POWINIEN WIEDZIEĆ PRZEDSIĘBIORCA Wprowadzenie do problematyki ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym oraz proces.
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Chcę żyć ekologicznie.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
POZYSKIWANIE ZIÓŁ ZE STANU NATURALNEGO – wymogi formalne produkcji ekologicznej Opracowała: Barbara Sazońska.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Opiniowanie projektów aktów normatywnych Nasielsk listopada 2013 r. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Transport materiałów chemicznych
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Biotechnologia.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Ekologia Wykonała Maja Bocian.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
Misja i zadania EFSA oraz Polskiego Punktu Koordynacyjnego
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Biotechnologia a medycyna
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
Regulacje prawne w UE dotyczące promocji. źródła prawa promocja (reklama)
2.26. Współczesna biotechnologia
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
TOWARY CITES GRUPA: Daria Chmielewska Sylwia Byczkowska Agata Bewicz Katarzyna Chamik Tomasz Butkowski.
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
Procesy decyzyjne i instytucje UE
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
GMO.
Posiedzenie Komitetu Monitorującego RPO WK-P r.
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
systemów zabezpieczenia społecznego
Rolnictwo ekologiczne
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia Inżynieria genetyczna argumenty „za” Inżynieria genetyczna argumenty „przeciw” Badania naukowe- pozwalają podnieść poziom wiedzy o funkcjonowaniu komórki i całego organizmu oraz przebiegu wielu chorób; Medycyna – umożliwia produkcję substancji leczniczych, szczepionek, testowanie nowych leków: Rolnictwo- tworzenie odmian roślin i ras zwierząt hodowlanych o nowych cechach np. Zwiększona odporność na drobnoustroje chorobotwórcze, większa wydajność plonów; Wpływ organizmów zmodyfikowanych genetycznie na środowisko naturalne, szczególnie na równowagę panującą w ekosystemie. Z wprowadzeniem GMO do ekosystemu wiążą się takie zagrożenia jak: zmniejszenie populacji naturalnie wystękujących gatunków wskutek konkurencji z odmianą zmodyfikowaną genetycznie; uodpornienie się szkodników na toksyczne białko wytwarzane przez odmiany zmodyfikowane; przeniesienie obcego genu do innych, nie zmodyfikowanych organizmów

Przemysł- osiągnięcia inżynierii genetycznej stosuje się do produkcji tworzyw biodegradowalnych, dodatków do żywności. Ochrona środowiska- transgenicznych mikroorganizmów oraz roślin używa się do oczyszczania gleby i innych zanieczyszczeń, rośliny transgeniczne odporne na szkodniki umożliwiają ograniczenie zużycia środków ochrony roślin, a tym samym zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska Obawy budzi również wpływ produktów zawierających organizmy zmodyfikowane genetycznie na zdrowie człowieka. produkty GMO zawierające organizmy zmodyfikowane genetycznie lub ich fragmenty, mogą zawierać białka, które wcześniej nie były wcześniej spożywane przez człowieka i czy nie mają skutków ubocznych np. uczulenia lub choroby; Obawy etyczne modyfikacja komórek embrionalnych wykorzystywanie do badań dużej liczby zwierząt, niektóre badania mogą powodować ból; produkcja broni biologicznej.

Regulacje prawne – Unia Europejska W Uni Europejskiej dopuszczalne do obrotu są jedynie te organizmy i produkty GMO o których wiadomo że nie powodują negatywnych skutków dla zdrowia ludzi oraz nie mają negatywnego skutku na środowisko. Żywność GMO musi być specjalnie oznakowana, a uprawy GMO muszą być stale badane pod kątem wpływu na środowisko

2. Akty prawne regulujące zagadnienia dotyczące GMO oraz żywności genetycznie zmodyfikowanej Przepisy prawne dotyczące GMO oraz żywności genetycznie zmodyfikowanej zostały uregulowane na poziomie Unii Europejskiej przez następujące akty prawne: rozporządzenie nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy, rozporządzenie nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie możliwości śledzenia i znakowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów genetycznie zmodyfikowanych i zmieniające dyrektywę 2001/18/WE, rozporządzenie (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych, rozporządzenie Komisji (WE) nr 641/2004 z dnia 6 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych zasad wykonywania rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady odnoszące się do wniosków o zatwierdzenie nowego typu żywności i paszy genetycznie zmodyfikowanej, powiadamiania o istniejących produktach oraz przypadkowym lub technicznie nieuniknionym występowaniu materiału genetycznie zmodyfikowanego, który pomyślnie przeszedł ocenę ryzyka,

rozporządzenie Komisji Nr 65/2004 z dnia 14 stycznia 2004 r rozporządzenie Komisji Nr 65/2004 z dnia 14 stycznia 2004 r. ustanawiające system określania i przydzielania niepowtarzalnego identyfikatora dla organizmów zmodyfikowanych genetycznie, dyrektywa nr 2001/18 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 marca 2001 r. w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie i uchylająca dyrektywę Rady 90/220/EWG. W Polsce powyższe przepisy zaczęły obowiązywać od 1 maja 2004 r., czyli od daty przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Prawo krajowe nie może uchylać postanowień rozporządzeń unijnych oraz podejmować żadnych działań, które doprowadziłyby do zmiany ich treści. Przepisy dotyczące GMO oraz żywności GM obowiązują zatem w Polsce tak samo jak w innych państwach członkowskich.

Inżyniera genetyczna – metody zapobiegania zagrożeniom Organizmy separuje się od otoczenia; Organizmy modyfikuje się w taki sposób, aby móc je kontrolować; Ogranicza się możliwość rozmnażania; Badanie wszelkich produktów uzyskanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie przez niezależne komisje; Stosowanie specjalnych strategii upraw odmian GMO np. zbiór roślin transgenicznych przed okresem powstania nasion, wysiewanie w innym czasie niż niezmodyfikowanych odpowiedników, aby zapobiec zapyleniu.