Nowalijki – czym są? Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nowalijki – czym są? Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zimą ludzie mogą jeść najczęściej warzywa mrożone. Nowalijkami nazywa się młode warzywa, które jako pierwsze dojrzewają wiosną. Zimą ludzie mogą jeść najczęściej warzywa mrożone. Warzywa są zimą drogie i ludzie czekają, aż pojawią się pierwsze świeże warzywa. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nowalijki można uprawiać zarówno w gruncie, jak i w szklarniach. Warzywa ze szklarni mogą być tak samo zdrowe, jak te z gruntu. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Warzywa uprawiane w szklarniach są w wyższej temperaturze i dlatego dojrzewają znacznie szybciej. Na warzywa, które rosną w ziemi trzeba poczekać jeszcze około miesiąca dłużej. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Gdy kupujemy nowalijki powinniśmy wybrać takie ze sprawdzonego źródła. Aby warzywa szybko wyrosły, wielu rolników stosuje dużo nawozów. Za dużo nawozów jest niezdrowe dla człowieka. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Do najbardziej popularnych nowalijek zaliczamy na przykład: rzodkiewka, pomidor, sałata, ogórek, młoda marchewka. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Lubicie młode, świeże warzywa? Może spróbujecie je samodzielnie wyhodować u siebie w domu? Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Jeśli poprosicie rodziców, na pewno pomogą wam uprawiać w doniczce jakieś nowalijki. Możecie spróbować wyhodować np. cebulę, pomidora lub sałatę. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Warzywa to nie tylko świetne źródło witamin. Są bardzo smaczne i stanowią świetny dodatek do posiłków. Warto sięgać po nowalijki, gdy się tylko pojawią. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.